U heeft een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. U heeft door het ongeluk financiële schade. Schade die u van de tegenpartij vergoed wilt zien. U wilt een maximale schadevergoeding. Maar hoe kunt u het best de letselschade claimen en wat kunt u bij een schadeclaim allemaal indienen?
Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval, dan kunt u uw letselschade claimen. De wet schrijft voor dat een slachtoffer van een ongeluk geen financiële schade mag ondervinden als gevolg van het opgelopen psychisch of lichamelijk letsel. De aansprakelijke tegenpartij moet dan alle schade vergoeden.

Artikel 6:107 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat degene die lichamelijke of geestelijke schade heeft opgelopen door een gebeurtenis waar een ander aansprakelijk voor is, die ander verplicht is om de schade te vergoeden. U mag als benadeelde er niet op achteruit gaan. Anders gezegd: u moet in dezelfde staat teruggebracht worden als voor het ongeval.
Letselschade claimen in 6 stappen
Dit betekent niet dat u als slachtoffer altijd uw schade vergoed krijgt als de ander schuld heeft aan het ongeval. Het gaat om de mate van aansprakelijkheid. Het kan zijn dat u zelf voor een deel aansprakelijk bent voor het ongeval, ook al is de ander volledig schuldig aan het ongeluk.
Heeft u bijvoorbeeld een aanrijding op een gelijkwaardige kruising gehad waarbij de auto van links geen voorrang gaf, dan heeft de ander volledig schuld aan het verkeersongeval. Echter, u had geen autogordel om. Daarmee overtrad u ook de wet. Ondanks dat u van rechts kwam en u geen enkele schuld had aan de botsing, bent u toch voor een deel aansprakelijk voor de schade.
De rechter kan bepalen dat de schuld verdeeld wordt en dat u bijvoorbeeld voor 25% zelf aansprakelijk bent. De ander hoeft dan maar 75% van uw schade te vergoeden. Had u uw autogordel wel gedragen, dan had de ander de schade volledig moeten vergoeden.
Hoeveel letselschade u kunt claimen hangt voor een belangrijk deel af van de mate van aansprakelijkheid van de tegenpartij. De tegenpartij kan:
- volledig voor 100% aansprakelijk zijn,
- niet aansprakelijk zijn voor het ongeval
- voor een deel percentage aansprakelijk zijn.
Bij volledige aansprakelijkheid krijgt u al uw schade volledig vergoed. U krijgt alle extra kosten en gemiste inkomsten die het gevolg zijn van uw letsel uitgekeerd. Heeft u te maken met gedeelde schuld, dan krijgt u uw letselschade vergoed gelijk aan het percentage niet eigen schuld. Bent u voor 50% zelf aansprakelijk, dan krijgt u ook maar de helft van uw schade vergoed.
Waar bestaat een letselschade claim uit?
Bij letselschade claimen gaat het er om dat het benadeelde slachtoffer in dezelfde toestand van voor het ongeval komt. Het benadeelde slachtoffer mag niets aan vermogen inleveren. Al het vermogen wat ingeleverd moet worden na het ongeval kan worden geclaimd bij de wederpartij.
Een letselschade claim bestaat uit alle extra onkosten die u moet maken en alle gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval. Deze schade bestaat uit:
- materiële schade,
- immateriële schade.
Materiële schade zijn alle extra kosten en alle gemiste inkomsten die u niet had gehad als het ongeval u niet was overkomen. Deze materiële schade kunt u vorderen bij de tegenpartij. Daarnaast kunt u ook immateriële schade oplopen. Dit is alle psychische en emotionele schade die u oploopt door alle pijn, verdriet en leed en zorgt voor gederfde levensvreugd. Ook deze verminderde levensvreugde is letselschade en kunt u in uw claim meenemen.

Ga zorgvuldig te werk bij uw eis om vergoeding
Letselschade kan gaan om veel geld. Onkosten die in de loop der tijd flink kunnen oplopen, maar het zijn vooral gemiste inkomsten die bij, al dan niet gedeeltelijke, arbeidsongeschiktheid voor hoge letselschade bedragen kunnen zorgen. Letselschade claimen is dan ook een zorgvuldig proces.
Een stap die u ieder geval niet moet nemen is om op de aanbieding van de verzekeraar van de tegenpartij in gaan om de letselschadezaak met een mooi bedrag op voorhand af te kopen. Ga niet in op voorstellen om de schade met een fraai bedrag af te doen. Laat u van te voren goed informeren over uw werkelijke schade voordat u op een voorstel ingaat.
Stap 1: Verzamel bewijsmateriaal
Wie eist, die bewijst. U zult als u een schadeclaim bij de wederpartij wilt indienen met bewijsmateriaal moeten komen. Soms dient bewijs zich al automatisch aan.
Heeft u een verkeersongeval gehad en de politie is erbij geweest, dan is er een politierapport met informatie over het ongeval. Heeft u te maken gehad met een bedrijfsongeval en u moest naar het ziekenhuis, dan heeft de Arbeidsinspectie SZW een rapport opgemaakt.
Documenteer de schadeveroorzakende gebeurtenis goed. Om uw letselschade te kunnen claimen dient u als eerste te kunnen bewijzen dat de ander aansprakelijk is voor de letselschade die u heeft opgelopen.
Zorg voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal:
- noteer de contactgegevens van getuigen of laat dit door een omstander doen,
- neem van de situatie zoveel mogelijk foto’s met uw mobiele telefoon,
- maak foto’s van de schade en de situatie of laat een omstander of collega dit doen,
- vul bij een aanrijding een schadeformulier in en laat de ander dit ondertekenen,
- zorg dat als gewonden zijn bij een verkeersongeval dat u de politie een rapport laat opstellen,
- laat de arbeidsinspectie een rapport opstellen als u het bedrijfsongeval naar het ziekenhuis toe moest.
- bezoek een arts zodat deze een medisch dossier kan aanleggen,
- bewaar alle papieren, e-mails en documenten die verband houden met het ongeval.
Houdt u er rekening mee dat bij een ongeval omstanders snel weer verdwenen zijn. Laat iemand u helpen met het verzamelen van contactgegevens van getuigen. Als u zelf niet in staat bent om foto’s te maken, vraag het dan een omstander. Maak foto’s van elk relevant detail:
- de schade,
- remsporen,
- verkeerssituatie,
- gladde fabrieksvloer,
- defecte machine, etc.
Als u in onderhandeling bent met de verzekeraar van de tegenpartij kan het zijn dat zaken in twijfel worden getrokken. Het is dan prettig om met bewijzen gelijk te krijgen in de discussie.
Zorg dat u alles verzamelt wat als bewijs kan dienen. Maak foto’s met uw mobiel, zorg voor een proces verbaal van de politie, noteer namen en adressen van getuigen, bewaar alles wat met uw ongeluk of ongeval te maken heeft.
Een veel voorkomende discussie, vooral als het om hoge letselschade bedragen gaat, is of het letsel wel bij het betreffende ongeval is opgelopen. Een medische dossier, opgemaakt direct na het ongeval, kan voor veel helderheid zorgen.
Het is belangrijk te kunnen bewijzen dat de letsels die u heeft opgelopen bij het ongeval ook daadwerkelijk zijn ontstaan door het ongeval waar de tegenpartij schuldig aan is.
Medische causaliteit bij een ongeval
Als de letselschade bedragen uit de hand lopen omdat er ernstig letsel is ontstaan, bijvoorbeeld bij een ernstige whiplash of een dwarslaesie, of wanneer blijkt dat de schadeposten flink kunnen oplopen, bijvoorbeeld bij inkomensschade, dan wil de verzekeringmaatschappij die de schadeclaim afhandelt nog wel eens ter discussie stellen of u het letsel mogelijk:
- al had vóór het ongeval,
- pas bij een ander ongeval ná het betreffende ongeval heeft gekregen.
Het medische bewijs is daarom belangrijk. Dit is echter eenvoudig te verzamelen. Bezoek na een ongeval direct een medisch deskundige:
- medische specialist van het ziekenhuis,
- dienstdoende huisarts van de huisartsenpost,
- uw eigen huisarts,
- een arts van de spoedpost.
Zorg daarom dat u direct naar een arts gaat. Deze kan dan in uw medische dossier alle relevante gegevens optekenen. Uw medische dossier is belangrijk bewijsmateriaal. Zorg daarnaast voor zoveel mogelijk andere bewijsmaterialen.
Arts bezoeken belangrijk voor letselschade claimen
Een medische dossier wat direct na het ongeval is opgemaakt, vormt belangrijk bewijsmateriaal als het gaat om het opgelopen letsel. Bezoek altijd direct na het ongeval een arts om uw lichamelijke en psychische situatie vast te leggen. Deze medische gegevens vormen belangrijk bewijsmateriaal.
Als de uit te keren letselschadevergoedingen hoog zullen zijn, dan wil de verzekeringsmaatschappij nog wel eens de causaliteit ter discussie stellen.
Komt het letsel wel van dit ongeval of heeft het slachtoffer dit letsel in de week na het ongeval opgelopen? Komt het letsel niet door een ander ongeval?
Door direct na het ongeval een arts te bezoeken, kunt u deze beweringen van de verzekeraar van de wederpartij snel ontkrachten. De bevindingen en uitgevoerde onderzoeken zullen in uw medische dossier beschreven staan. Wacht dus niet te lang met het bezoeken van uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis.
Als u letselschade wilt claimen, dan is een voorwaarde dat u kunt aantonen dat de letselschade is ontstaan door het betreffende ongeval. Een claim is alleen succesvol als er een causaal verband is tussen uw verwondingen en het ongeval. Bezoek daarom direct na het ongeval een arts.
Stap 2: Stel de tegenpartij aansprakelijk
Wat is nu de eerste formele stap bij een schadevergoeding eisen en letselschade claimen? Om een schadevergoeding bij letselschade te claimen is het belangrijk dat er een aansprakelijk partij is die zijn aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk erkend. Zonder aansprakelijke partij geen vergoeding van uw schade.
De eerste stap in een letselschade procedure om letselschade te claimen is daarom het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Zonder aansprakelijke tegenpartij kunt u ook geen letselschade claim bij iemand neerleggen. Geen schadevergoeding zonder aansprakelijkheid.
Een eerste formele stap bij het claimen van letselschade bij de wederpartij is de aansprakelijk stelling.
U stelt iemand aansprakelijk middels een brief. Hierin laat u de wederpartij weten dat u deze aansprakelijk stelt voor het ongeval. In de brief meldt u:
- wat er precies is gebeurt,
- wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden,
- de door u opgelopen schade
- dat er mogelijk nog meer schade te verwachten is
- waarom u de ontvanger van de brief aansprakelijk stelt,
- bewijsmateriaal van de schades en schuld.
Met de aansprakelijkstelling start u de letselschade procedure en kan de wederpartij aangeven of en in welke mate deze zich aansprakelijk acht voor het ongeval.
De ander kan besluiten alle aansprakelijkheid op zich te nemen. U krijgt dan al uw letselschade vergoed. De tegenpartij kan ook vinden dat zij niet of maar voor een deel aansprakelijk is. U kunt daar dan in onderhandeling over treden, al dan niet in samenspraak met een letselschade advocaat of letselschade jurist. Komt u er helemaal niet uit, dan kunt u de gang naar de rechter maken en deze een oordeel laten vellen.
Bepalen mate van aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid van de tegenpartij speelt een belangrijke rol of en hoeveel schadevergoeding u kunt claimen bij letselschade. De ander kan volledig aansprakelijk zijn. In dat geval kunt u een maximale schadevergoeding voor al uw letselschade claimen. U krijgt dan al uw schade vergoed. Hoe groot of hoe klein de materiële of immateriële schade ook is.
Is degene die schuld heeft aan het ongeval maar voor een deel aansprakelijk, dan krijgt u ook maar een deel van uw schade vergoed. U zult de extra kosten als gevolg van het ongeval voor uw deel zelf moeten betalen.
Bijvoorbeeld. Stel, de ander gaf u met zijn autogeen voorrang, terwijl u op een gelijkwaardige kruising van rechts kwam. U raakt daarbij gewond en krijgt te maken met allerlei onkosten. Duidelijke zaak. De ander is schuldig aan de aanrijding en volledig aansprakelijk.
Ook al is de ander schuldig, dan kunt u zelf nog wel voor een deel aansprakelijk zijn voor de schade.
Maar wat nu als u uw gordel niet droeg ten tijde van de botsing? In dat geval hield u zich ook niet aan de verkeersregels. Mogelijk is de letselschade hierdoor nog groter geworden. Ook al is de ander volledig schuldig aan de aanrijding, de rechter kan besluiten de ander voor 70% aansprakelijk te stellen en u voor 30%. In dat geval draait u zelf voor 30% van de schade op. U kunt dan maar 70% van uw letselschade claimen bij de tegenpartij. U moet 30% van alle schadeposten uit eigen zak betalen.
Soms is er sprake van een vaste minimale aansprakelijkheid. U weet dan dat bij een ongeluk u sowieso voor een deel aansprakelijk bent. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij een verkeersongeval tussen een fietser of voetganger en een gemotoriseerd voertuig.
Om de kwetsbare fietser en voetganger te beschermen heeft de wetgever bepaald dat de gemotoriseerde auto, scooter, bestelauto, e.d. altijd voor minimaal 50% aansprakelijk is bij een botsing, ongeacht de schuldvraag. Dit betekent dat bij zo een ongeluk de schadevergoeding bij letselschade sowieso minimaal altijd voor de helft door de automobilist of scooterrijder zelf betaald moet worden. Bij een aanrijding met een kind onder de veertien jaar kunt u zelf geen letselschade claimen. De aansprakelijkheid en daarmee de zelf te betalen schadevergoeding bij ongevallen met kleine kinderen is 100%.
Voor de hoogte van uw schadevergoeding is bij het letselschade claimen de mate van aansprakelijkheid van belang.
Stap 3: Berekenen materiële schadevergoeding

U heeft een ongeluk gehad en de aansprakelijkheid ligt bij de tegenpartij. U heeft recht op een schadevergoeding. Maar welke schade kunt u allemaal vergoed krijgen? Hoeveel schade kunt u claimen? Als u benadeelde bent van een ongeval en de ander is aansprakelijk, dan heeft u er recht op dat al uw schade wordt vergoed. U mag financieel niet benadeeld worden.
Letselschade kan van materiële en van immateriële van aard zijn. Materiële schade zijn alle schadeposten die u kunt aantonen met een:
- bonnetje
- factuur,
- rekening,
- uren registratie, etc.
Als materiële schade ontstaat, dan kunt u daar een letselschade vergoeding voor claimen. Er zijn een groot aantal schadeposten die kunnen ontstaan. Denkt u bijvoorbeeld aan:
- parkeerkosten bij de huisartsenpost,
- eigen bijdragen van de pijnstillers bij de apotheek,
- schouwburgabonnement waar u geen gebruik meer van kunt maken,
- het inhuren van huishoudelijke hulp omdat u dat even niet kunt,
- het moeten boeken van een duurdere vakantie, etc.
Voor verschillende schadeposten heeft de Letselschaderaad richtlijnen voor de te vergoeden bedragen opgesteld.
Niet alleen extra te maken kosten zijn schadeposten die u kunt claimen. Ook gemiste inkomsten door het ongeval is letselschade die u kunt claimen bij de tegenpartij. Denkt u bijvoorbeeld aanvulling van minder inkomen van:
- de ziektewet die u maar 70% van uw loon uitgekeerd,
- pensioenpremie,
- vakantiegeld,
- eindejaarsuitkering,
- bonussen, etc.
Alle extra te maken onkosten en alle gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval is schade. U kunt al deze letselschade claimen bij de tegenpartij.
Vergoed moet worden:
- alle door u extra te maken kosten,
- alle door u gemiste inkomsten.
Alles wat door het ongeluk of ongeval maar onkosten met zich meebrengt, kunt u in de schadeclaim opnemen. Hierbij kunt u denken aan grote kostenposten als bijvoorbeeld:
- verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid,
- medicatie die u zelf moet betalen en de rest van uw leven moet innemen.
Maar ook kleine extra onkosten waar u na het ongeval mee te maken krijgt als:
- portokosten omdat u vaker brieven en formulieren moet opsturen dan voor het ongeluk,
- parkeerkosten bij het ziekenhuis elke keer als u op een herhaal consult moet komen.
De schade stopt niet na het indienen van de schadeclaim. Alle schadeposten lopen door tot ze er niet meer zijn. U kunt letselschade claimen zolang u te maken heeft met extra te maken kosten of inkomensverlies. Pas als de medische eindtoestand is bereikt, kan er een definitieve letselschade berekening plaatsvinden.
Welke schadeposten bij letselschade claimen?
Er zijn een groot aantal schadeposten bij letselschade die u mogelijk kunt claimen bij de wederpartij. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende schadeposten.
Verlies van verdienvermogen
Een belangrijke letselschade schadepost om te claimen is verlies aan verdienvermogen. U kunt uw werkzaamheden niet meer uitvoeren als voorheen want u bent:
- tijdelijk arbeidsongeschikt,
- gedeeltelijk arbeidsongeschikt,
- volledige arbeidsongeschikt.
U heeft financieel nadeel door het ongeval want er komt minder geld binnen op uw bankrekening dan voor het ongeval. Het gaat hierbij niet alleen om uw netto loon. Ook alle bijkomende inkomsten, hoe klein deze ook zijn, worden op uw bankrekening gemist en zullen door de wederpartij moeten worden vergoed. Denkt u bijvoorbeeld aan:
- eindejaarsuitkering,
- toeslag overuren,
- vakantiegeld,
- bonussen,
- pensioen,
- dertiende maand, etc.
Alles wat u minder krijgt, kunt u als letselschade claimen bij de wederpartij.
Hulp in de huishouding
Bent u niet in staat om uw huishouden op te pakken als voor het ongeval en heeft u daarbij hulp nodig, dan kunt u hiervoor een schadevergoeding krijgen. Het maakt niet uit of u geholpen wordt door vrienden en bekenden of hiervoor professionele hulp inhuurt. Er gelden door de Letselschaderaad bepaalde vaste vergoedingen voor letselschade bedragen voor huishoudelijk hulp.
Reiskosten
U krijgt uw reiskosten en parkeerkosten vergoed omdat u bijvoorbeeld een afspraak hebt met uw:
- medisch specialist in het ziekenhuis,
- revalidatiearts in het revalidatiecentrum,
- fysiotherapeut,
- psycholoog, etc.
Ook als bekenden u naar het ziekenhuis brengen of naar uw afspraak met de fysiotherapeut worden de reiskosten en het betaald parkeren vergoed. Kan niemand u brengen en lukt het niet om met eigen vervoer te gaan, dan kunt u ook de taxikosten op de schadestaat opvoeren.
Duurdere vakantie
Als u zich door uw handicap of belemmeringen als gevolg van uw letsel genoodzaakt ziet een andere duurdere vakantie te boeken, dan dienen deze extra kosten te worden vergoed.
- Was u van plan naar een camping te gaan, maar lukt kamperen niet meer met uw rugaandoening?
- Wilde u met de auto op vakantie, maar moet u nu met het vliegtuig vanwege uw amputatie?
- Had u een goedkoop hotel geboekt, maar moet u nu omboeken naar een hotel met een lift?
Ook deze extra te maken kosten is letselschade die u kunt claimen.
Eigen bijdrage
Niet alleen krijgt u direct na het ongeval, bijvoorbeeld als u naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis moet, te maken met het feit dat uw eigen risico van uw zorgverzekering direct op gemaakt is , maar ook bij de apotheek krijgt u van doen met eigen bijdragen voor medicatie en hulpmiddelen. Denkt u bijvoorbeeld aan eigen bijdragen voor:
- verbandmiddelen,
- krukken,
- pijnstillers en andere medicatie, etc.
Maar ook de zorg die buiten de bundel van uw zorgverzekering valt, zult u zelf moeten betalen. Bent u verzekerd voor negen fysiotherapie behandelingen en heeft u er veel meer nodig? Heeft u shockwave therapie nodig, maar vergoed de zorgverzekering dit niet?
Alle door u extra te maken kosten is letselschade en kunt u claimen. Een eigen bijdrage zijn voor u extra te maken kosten. Kosten waar u een schadevergoeding voor kunt claimen.
Zo zijn er nog veel meer schadeposten om op uw schadestaat te vermelden en een schadevergoeding voor te claimen.
Stap 4: Berekenen immateriële letselschade vergoeding
Ook is het mogelijk dat u een schadevergoeding wilt claimen voor uw immateriële letselschade. Dit is schade van psychische en emotionele aard. Een ongeval brengt vaak leed, pijn en verdriet met zich mee. Het leven van een slachtoffer is na het ongeval minder plezierig dan daarvoor. De levensvreugde is afgenomen. Ook dit is schade en ook deze schade moet financieel worden gecompenseerd.
Naast alle materiële schade kunt u ook uw immateriële letselschade claimen. Dit is schade die niet met een bonnetje of rekening is aan te tonen.
Als u te maken hebt gehad met pijn, verdriet en verminderde levensvreugde door uw letsel, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Een financiële compensatie hiervoor wordt smartengeld genoemd.
Immers, de wet stelt dat het slachtoffer zoveel als mogelijk teruggebracht moet worden in de situatie waarin het slachtoffer zou hebben verkeerd als het ongeval het slachtoffer niet was overkomen. Dit geldt ook voor de psychische en geestelijke situatie.
Waar moet u aan denken als het gaat om psychische,- emotionele en geestelijke schade? Immateriële schade door pijn, verdriet en verminderde levensvreugde kan bijvoorbeeld zijn:
- schaamte voor de lelijke en ontsierende littekens,
- angst als u weer achter het stuur moet plaatsnemen
- pijn van de verschillende operaties,
- panische angst voor honden als u op straat loopt,
- niet meer kunnen uitoefenen van uw liefhebberijen,
- het verdriet om de voor iedereen zichtbare littekens na de hondenbeet,
- het verdriet omdat u het voetballen heb moeten opgeven wat u al vanaf uw zesde jaar deed,
- de slapeloze nachten en angststoornissen door herbeleving van de aanrijding,
- het verdriet omdat de cognitieve stoornis uw kansen op een partner flink heeft doen reduceren,
- de pijn van de de langdurige en pijnlijke revalidatie, etc.
Wat kunt u aan letselschade claimen voor gederfde levensvreugd? De hoogte van het smartengeld bedrag wat u kunt vorderen bij de aansprakelijke tegenpartij hangt van een groot aantal factoren af. De ernst en aard van het letsel zijn daarbij belangrijk.
Het bepalen van het bedrag wat een goede compensatie is voor pijn, verdriet en gederfde levensvreugde is niet eenvoudig. Want hoe druk je dit nu uit in een geldbedrag?
Een methode is een rechtelijke smartengeld uitspraak te nemen uit het verleden, van een gelijksoortig letsel, met een gelijksoortige impact op het leven, als die van u. Een methode die door rechters, letselschade advocaten, letselschade experts en juristen vaak wordt gebruikt. U kunt dan op voorhand als een goed beeld krijgen wat u aan letselschade kunt claimen.
Een compensatie in een geldbedrag voor al uw immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Ook smartengeld is een schadepost bij letselschade.
Stap 5: Letselschade claimen bij tegenpartij
Bij het letselschade claimen is het van belang dat u nauwkeurig uw schade bijhoudt. Het handigst is als u daarvoor een schriftje aanlegt. U moet er rekening mee houden dat er in toekomst schadeposten blijven ontstaan. Zolang uw medische eindtoestand nog niet is bereikt, kan er schade ontstaan en is nog niet duidelijk wat de totale schade zal worden. De medische eindtoestand wordt bereikt als:
- u genezen bent,
- er geen verbetering meer zijn te verwachten.
Wees in ieder geval op tijd met het claimen van uw letselschade. In de meeste gevallen zal de mogelijkheid om letselschade te claimen vervallen na vijf jaar.
Letselschade claimen meestal niet via rechter
De meeste letselschade zaken verlopen niet via de rechtbank, maar in overleg met de verzekeraar van de wederpartij. Als de aansprakelijkheid is erkend of in gezamenlijk overleg voor een deel is erkend, kunt u uw letselschade claimen.
Als u in onderhandeling gaat over uw schadeclaim met de verzekeraar van de wederpartij weest u er dan van bewust dat deze verzekeraar veel ervaring heeft met letselschade zaken. Het is niet onverstandig om u bij te laten staan door uw rechtsbijstandsverzekering, letselschade advocaat of letselschade bureau.
Stap 6: Afwikkeling letselschadezaak

U weet nu precies wat uw letselschade is geweest en wat er mogelijk nog zou kunnen ontstaan. U weet dus precies op hoeveel schadevergoeding u nog recht heeft en hoeveel letselschade u nog kunt claimen. U kunt uw zaak en het letselschade claimen van de tegenpartij afronden.
Een letselschade zaak kan pas worden afgerond als de medische eindtoestand is bereikt:
- u bent weer beter en helemaal hersteld,
- er is geen medische vooruitgang of achteruitgang meer te verwachten.
Is de medische eindtoestand bereikt, dan kan uw letselschade zaak worden afgewikkeld. Dit gebeurt door het opmaken van een vaststellingsovereenkomst. De hoogte van het letselschade bedrag kan dan worden vastgesteld en u weet waar u recht op heeft en hoeveel letselschade te claimen. Uw letselschade zaak kan niet worden afgewikkeld als nog niet duidelijk is of en op welke wijze uw letsel zich nog gaat herstellen.
Letselschade claimen? Laat u goed vooraf informeren.
Neem daarom geen genoegen met een aantrekkelijke eenmalige afkoopsom van de verzekeraar van de tegenpartij. Zorg eerst dat u alle informatie heeft en laat u goed informeren. Als u letsel zich na het aannemen van de afkoopsom verergert, zult u als daardoor de schade toeneemt dit uit eigen portemonnee moeten betalen.
Vraag een voorschot op de schadevergoeding
Bij letselschade claimen hoort ook een voorschot claimen. Als u te maken krijgt met schade zult u dit uit eigen zak moeten betalen. Letselschade procedures duren lang en een daadwerkelijke uitbetaling van de schadevergoeding kan op zich laten wachten.
Letselschade claimen is een procedure die jaren in beslag kan nemen voordat een zaak is afgewikkeld en de schadevergoeding is uitbetaald.
Om financieel niet in de problemen te komen, heeft u recht op uitbetaling van een voorschot bij letselschade. Een voorschot op de schadevergoeding om de lopende kosten te kunnen betalen. Denk er wel om dat verzekeringsmaatschappij hier niet al te snel mee zijn.
Als u te maken krijgt met allemaal extra onkosten als gevolg van uw letselschade, dan kan het ongeval voor u al snel voor grote financiële problemen zorgen. Immers, u zult alle extra te maken onkosten eerst zelf moeten voorschieten. Eis daarom een voorschot op de schadevergoeding.
Als de schade gemaakt is, kunt u deze pas declareren. En dan nog, het definitieve bedrag aan schadevergoeding bij letselschade kan pas worden bepaald als de medische eindtoestand is bereikt. Dit is de situatie dat u weer helemaal beter bent of dat er geen vooruitgang of achteruitgang in uw medische situatie meer is te verwachten.
Er kan ook een voorschot op de smartengeld vergoeding gevraagd worden. Verzekeraars zullen dit voorschot bedrag wel snel uitkeren. Bij immateriële schade gaat er vanaf de dag dat de schade is ontstaan een wettelijke rente over het schadebedrag lopen. Hoe langer de verzekeraar wacht met betalen, hoe hoger het schadebedrag zal zijn.
Om niet in de financiële problemen te komen, dient de wederpartij u te voorzien van voorschotten op de schadevergoeding. Dit is prettig voor u want u ziet zich geconfronteerd met allerlei kosten die wel betaald moeten worden. Ook prettig voor de ander want met het betalen van een voorschot hoeft de aansprakelijke partij hierover geen wettelijke rente meer te betalen.
Vooral een voorschot op de smartengeld uitkering wil nog wel eens snel overgemaakt worden. De wettelijke rente gaat bij smartengeld lopen vanaf de dag dat het ongeval u overkwam.
Verjaringstermijn van een letselschadezaak
Als u letsel door toedoen van een ander hebt opgelopen, dan heeft u mogelijk recht op vergoeding van de schade. U dient hiervoor een schadeclaim in te dienen. Hier heeft u echter niet eeuwig de tijd voor. U dient binnen vijf jaar de aansprakelijke tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de schade. Doet u dat niet, dan verjaart de vordering en u kunt geen schade meer claimen. De verjaringstermijn is vijf jaar. Deze termijn gaat echter pas in als u weet:
- dat u schade hebt geleden,
- wie de schade heeft veroorzaakt.
Ook is het mogelijk de verjaringstermijn te verlengen. U dient de verjaring te stuiten. Dit doet u door een aangetekende brief te versturen naar de wederpartij waarin u aangeeft de verjaringstermijn voor de schadeclaim te stuiten. Hiermee verlengt u de termijn met een zelfde periode, maar niet langer dan vijf jaar.
Openbaart het letsel en de schade zich pas na vele jaren, dan heeft u tot twintig jaar om dit nog te claimen. Na twintig jaar kunt u geen vergoeding meer vorderen van de wederpartij.
Bent u slachtoffer van een ongeval en is de schuldige aansprakelijk voor het ongeval, dan kunt u al uw letselschade claimen.
Laat u vooraf goed informeren
Aansprakelijkheid bepalen, onderhandelen met de tegenpartij, letselschade claimen, schadeposten bepalen, het kunnen ingewikkelde zaken zijn. Zorg dat u zich vooraf goed informeert. Ga in ieder geval niet akkoord met een mooi voorstel van de verzekeraar van de tegenpartij om de zaak af te kopen. Informeer u goed. De mogelijkheid om uw letselschade te claimen vervalt na vijf jaar.
Veel gestelde vragen over letselschade claimen
Een letselschadeprocedure kan lang duren. Er zijn verschillende stappen die in een procedure voor het claimen van een schadevergoeding en smartengeld uitkering moeten worden doorlopen. De eerste formele stap is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. De allereerste stap moet echter zijn het bezoeken van een arts. Vooral voor uw gezondheid, maar dat niet alleen. Een bezoek aan een arts zorgt ook voor belangrijk bewijsmateriaal
Om uw letselschade te kunnen verhalen op de tegenpartij dient u deze eerst aansprakelijk te stellen. Bij volledige aansprakelijkheid krijgt u alles vergoed. U dient al uw schades nauwkeurig te verzamelen en op uw schadestaat te vermelden. Schades zijn alle onnodige of extra kosten en alle gemiste inkomsten. Deze verhaalt u bij de tegenpartij. U kunt daarnaast ook een smartengeld uitkering verhalen voor alle pijn en verdriet.
Bij letselschade wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Het berekenen van materiële schade gebeurt door alle bonnen, facturen en gedeclareerde uren bij elkaar op te tellen. Immateriële schade wordt berekend door een groot aantal factoren te wegen die voor verminderde levensvreugde zorgen. Als u alle schades bij elkaar optelt, heeft u uw letselschade berekend.
Als u bij een ongeval gewond raakt en letsel oploopt, dan krijgt u te maken met de nadelen hiervan. Extra te maken kosten, minder inkomsten en mogelijk verminderde levensvreugd. Dit is allemaal schade als gevolg van uw letsel. Pas als uw medische eindtoestand is bereikt, kunt u de balans opmaken hoeveel letselschade u heeft opgelopen en nog zal oplopen. Een slachtoffer heeft bij aansprakelijkheid van de tegenpartij recht op vergoeding van de letselschade.
Er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden en zaken die u niet mag vergeten. Het eerste en ook belangrijkste advies is: bezoek een arts. Een bezoek aan uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid, maar is ook belangrijk om een causaal verband aan te tonen tussen uw opgelopen letsel en het ongeval. Zo zijn er nog meer tips en adviezen.
De eerste belangrijke formele stap in een letselschade procedure is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Het aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade. Belangrijk want zonder aansprakelijke partij is het niet mogelijk om een schadevergoeding te claimen. U stelt de ander aansprakelijk door middel van een brief waarin u meldt wat er is gebeurt en wat de schade is en dat er mogelijk nog meer schade is te verwachten.
De Letselschade Raad zet zich in voor verbetering van de afwikkeling van letselschadezaken en heeft afspraken gemaakt over procedures en andere kwaliteitsnormen met aangesloten bureaus van letselschade advocaten en letselschade juristen. Ook heeft De Letselschade Raad richtlijnen met normbedragen voor schadeposten. Zo weet u bijvoorbeeld wat het normbedrag is voor een uur huishoudelijk hulp.
Als u letselschade hebt opgelopen, dan dient u met een aantal zaken rekening te houden. Bewijsvoering is daar een belangrijke van. Als u met flinke letselschade komt te zitten waardoor u bijvoorbeeld niet of bijna niet meer kunt werken, dan loopt de letselschade in de loop der tijd flink op. Heeft u niet genoeg aandacht gehad voor bewijs of heeft u niet direct een arts geraadpleegd, dan kan de verzekeraar van de tegenpartij mogelijk onder de schade uitkomen.
Als er bij een operatie of andere medische behandeling iets fout is gegaan, dan hoeft dat niet meteen een medische fout te zijn. Er kan een complicatie zijn ontstaan. Echter als er slecht werk is gedaan die een collega dokter, in dezelfde omstandigheden bij een zelfde soort aandoening beter had gedaan, dan is er sprake van een medische fout en kunt u de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de schade.