Een hond heeft letsel veroorzaakt? De eigenaar van de hond of de bezitter van de hond is bijna altijd aansprakelijk voor de letselschade. Of het nu gaat om letsel door een hondenbeet of ander letsel. Omdat de eigenaar of bezitter altijd aansprakelijk is wordt de letselschade door hond schade altijd vergoed.
Honden kunnen in bepaalde situaties net iets te enthousiast zijn, niet luisteren en de liefste hond kan door een onverwachte situatie onberekenend zijn. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Uit schrik kan een kind, die goed bedoeld aan de staart van de hond trekt, worden gebeten in het gezicht.

Een loslopende hond kan voor een fietser rennen die vervolgens zijn arm breekt. Een speelse hond kan zijn veel te grote poten op de schouders van een kind zetten die achterover valt en een gat in het hoofd valt. Een hond kan onbedoeld veel schade veroorzaken. Indien de letselschade door hond of andere dieren is veroorzaakt komt de vraag naar voren of de eigenaar of bezitter van de hond wel aansprakelijk is voor de letselschade door hond, kat, paard of ander dier.
Aansprakelijkheid voor letselschade door hond
De bezitter of eigenaar van een hond is altijd aansprakelijk voor letselschade door hond veroorzaakt. De wet schrijft voor dat de bezitter of eigenaar van een hond aansprakelijk is voor het gedrag van de hond. De bezitter is aansprakelijk omdat de hond zich zelfstandig kan gedragen en dit gevaarlijk kan zijn voor anderen. Anderen die hierdoor letselschade kunnen oplopen. Het maakt hierbij niet uit of er sprake is van:
- een grote of kleine hond,
- agressieve of sullige hond,
- of de hond aan een puppycursus heeft meegedaan,
- of dat deze is aangelijnd of niet.
Als de hond een bezitter of eigenaar heeft dan is deze aansprakelijk voor alle door het letsel veroorzaakte schade. De bezitter of eigenaar hoeft dus helemaal geen schuld te hebben gehad aan het voorval waarbij de letselschade door hond is ontstaan. Ook als de eigenaar of bezitter er helemaal niets aan kon doen is deze aansprakelijk voor alle veroorzaakte schade door zijn viervoeter. Om aansprakelijk gesteld te worden moet u bezitter of eigenaar van de hond zijn en de schade moet door de hond zelfs zijn veroorzaakt.
Letselschade door hond moet door hond zelf zijn aangericht
In de wet kan het artikel die de regels van de aansprakelijkheid voor dieren beschrijft van toepassing zijn of de regels van een gewone onrechtmatige daad kunnen van toepassing zijn. Indien het artikel voor de aansprakelijkheid van dieren van toepassing is dan is de bezitter van de hond aansprakelijk voor de schade. De letselschade door hond hoeft niet van toepassing te zijn als er sprake is van een onrechtmatige daad.Het verschil hiertussen zit er in of de hond zelfstandig de schade heeft aangericht. De hond heeft zonder dat er een commando voor werd gegeven helemaal op eigen houtje de actie ondernomen die tot de schade heeft geleid.
- Als bijvoorbeeld de bezitter de hond het commando ‘aanvallen’ heeft gegeven en de hond bijt die persoon, dan is er sprake van een gewone onrechtmatige daad. Het was zeker geen zelfstandige actie van de hond.
- Schiet een hond voor een fietser die daardoor lelijk ten val komt en botbreuken oploopt, dan is er wel sprake van het artikel voor de aansprakelijkheid van dieren, en is de bezitter aansprakelijk voor letselschade door hond.
Ook als de hond iets niet doet, dan is er toch sprake van zelfstandig gedrag.
- Als een hond bijvoorbeeld op het fietspad ligt en de bezitter of eigenaar geeft het commando: ‘Kom hier!’, en de hond blijft liggen waardoor een fietser ten val komt, dan besluit de hond dit geheel zelfstandig en is de bezitter aansprakelijk.
Bij letselschade door hond moet er sprake zijn van zelfstandig gedrag.
Bezitter van de hond moet opdraaien voor de schade
De wetgever heeft in het wetsartikel voor de aansprakelijkheid van dieren bepaald dat de bezitter aansprakelijk is voor de door de hond veroorzaakte letselschade. In de wet wordt bedoeld met de bezitter degene die de hond daadwerkelijke bezit, degene die de hond houdt. Ook al heeft de bezitter geen enkele schuld en was de bezitter niet eens in de buurt van het incident, toch is deze aansprakelijk voor de letselschade veroorzaakt door zijn hond.
- Als bijvoorbeeld uw hond door de buurman wordt uitgelaten en er ontstaat een valpartij of bijtincident dan bent u aansprakelijk voor alle letselschade. Ook als zat u met een kopje koffie voor de televisie en wist u totaal niet wat er gebeurde op dat moment.
- Als uw buurman op uw grote herdershond past en deze laat hem woest en uitdagend spelen met zijn kleine kinderen met een per ongeluk veroorzaakte bijtwond tot gevolg, dan bent u als bezitter aansprakelijk, hoe hoog de letselschade door hond veroorzaakt ook is.
Uitzondering bij aansprakelijkheid letselschade door hond
Er is een enkele uitzonderingssituatie waarbij de bezitter van een hond niet aansprakelijk is voor de schade die zijn viervoeter heeft veroorzaakt. Er moet, heel kort gezegd, voor de bezitter sprake zijn van een situatie van noodweer of overmacht waarin de bezitter de hond een commando zou geven die de hond zelfstandig heeft uitgevoerd. Dan is de bezitter niet of niet geheel aansprakelijk voor de schade van zijn hond.
Dus zou de bezitter aansprakelijk zijn geweest als deze een commando had gegeven en zou de aansprakelijkheid in dat geval voor de bezitter zijn vervallen als deze dit commando had gegeven. In dat geval geldt de aansprakelijkheid ook niet als de hond dit commando geheel zelfstandig ook heeft gedaan.
Een situatie waarbij zich dit kan voordoen is bij een straatrover. De bezitter had bij een straatrover de hond erop af kunnen sturen en de straatrover zou gewond kunnen raken. De bezitter had vervolgens het verweer kunnen voeren dat dit een situatie van noodweer was, waardoor de bezitter niet aansprakelijk geweest zou zijn voor de schade bij de rover. Als een hond geheel zelfstandig nu ook de straatrover heeft aangevallen is de bezitter in dit geval niet aansprakelijk voor de zelfstandige actie van zijn hond. Een zelfstandige actie waar deze anders wel aansprakelijk voor zou zijn geweest.
Bezitter moet meestal schade vergoeden
Over het algemeen is de bezitter of eigenaar van de viervoeter aansprakelijk en zal de aangerichte schade moeten worden voldaan voor de bezitter van de hond. Meestal heeft de bezitter hiervoor een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en zal de verzekeringsmaatschappij de letselschade vergoeden.