Iemand kan op verschillende manieren de letselschade door gehoorschade oplopen. Is de lawaaidoofheid veroorzaakt door een ander dan zijn er mogelijkheden voor een schadevergoeding. De schadeposten kunnen aanzienlijk zijn.
Het oor bestaat uit een uitwendig deel en een inwendig gedeelte. Letselschade aan de gehoorgang en oorschelp zijn eenvoudig te zien. Na reparatie van het uitwendige deel van het oor door de arts van het ziekenhuis, kan er een lelijk litteken ontstaan wat voor een smartengeld vergoeding in aanmerking zou kunnen komen.

Veel ernstiger zijn de beschadigingen van het inwendige deel van het oor. Hier zit het trommelvlies en de gehoorbeentjes met de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De binnenkant van het oor is een complex geheel en de gehoorschade treedt hier op. Afhankelijk van de gevolgen voor het maatschappelijk leven van het slachtoffer met doofheid klachten, worden er door de rechter schadevergoedingen voor het verlies aan gehoor gegeven.
Neem letselschade gehoorschade serieus
Mensen kunnen op verschillende manieren de schade aan hun gehoor oplopen:
- muzikanten in een orkest die in de rij voor de blaasinstrumenten zitten,
- kinderen die door een hond in hun oor worden gebeten,
- medewerkers die dagelijks in een lawaai omgeving moeten werken,
- motorrijders en mensen op de autoracebaan.
Maar ook dokters die medicijnen geven met als bijwerking doofheid, karate en judo beoefenaars die een klap op hun oor krijgen, ongelukken in het verkeer, al dan niet tijdelijk geen gehoor bescherming op het werk, noem maar op.
Raadpleeg altijd een dokter als u last krijgt van schade aan uw gehoor. Letselschade gehoorschade is niet iets waar u lichtzinnig over moet denken. U kunt permanente doofheid wellicht voorkomen als u er op tijd bij bent.
Als iemands anders de schuld heeft aan uw letselschade door schade aan uw gehoor, dan kunt u een claim indienen voor de opgelopen lawaaischade. U dient dan eerst de wederpartij aansprakelijk te stellen en vervolgens een schadeclaim in te dienen. De rechter zal dan bepalen of u recht heeft om een materiële vergoeding (schadevergoeding) of een immateriële vergoeding (smartengeld).
Schadevergoeding claimen voor letselschade gehoorschade
Bent u benieuwd of u bij schade aan gehoor in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding dan kunt u ook de Smartengeld gids van de ANWB raadplegen. Hier staan alle smartengeld bedragen over de letselschade gehoorschade in vermeld. Als u een case zoekt met gelijkwaardige aard en gevolgen dan uw oorletsel, dan kunt u het bedrag aan schadevergoeding bepalen wat u mogelijk na uw rechtszaak krijgt.
Voorbeelden van smartengeld uitkeringen voor doofheid schade
Enige voorbeelden van smartengeld uitkeringen voor de letselschade gehoorschade:
- Toediening verkeerde medicijn bij zwanger vrouw: 71.559,- euro
- Monteur van een zaagfabriek met gehoorschade door lawaai: 21.393,- euro
- Verkeerde antibioticum bij kind waardoor gehoor verdween: 48.784,- euro
- Cellist die op de rij voor de koperblazers in een orkest: 10.907,- euro
- Jongetje gebeten door hond waardoor lelijk litteken ontstond: 5.080,- euro
- Fietser krijgt ongeluk in het verkeer: 15.234,- euro
Onderzoek mogelijkheid van een schadeclaim goed
Als u slachtoffer bent geworden van een ongeluk of ongeval waarbij uw gehoor schade heet opgelopen en iemand anders is aansprakelijk voor het ongeval of ongeluk, overweeg dan zeker om een schadeclaim in te dienen. Het is mogelijk dat u later nog aanzienlijke kosten krijgt te verwerken. Kosten die u nu nog niet kent. Laat u hierbij van te voren goed informeren over de mogelijkheden en de kosten.