Letsel aan de hersenen kan grote gevolgen hebben. Als iemand anders verantwoordelijk is voor het door u opgelopen letsel aan de hersens, dan kunt u de letselschade hersenletsel claimen en alle schade vergoed krijgen. Zorg dat u een maximale schadevergoeding claimt van alle schade.
Er zijn verschillende vormen van hersenletsels. Van een lichte hersenschudding tot het in comateuze toestand raken. Bij zwaar letsel zullen de gevolgen de rest van uw leven merkbaar zijn. Niet alleen lichamelijk en psychisch, maar ook financieel. De behandeling en de gevolgen van het door u opgelopen hersenletsel kunnen een enorme impact op uw leven hebben.

En niet alleen op uw leven, ook voor uw portemonnee kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Op de korte termijn en op de lange termijn kunnen de financiële gevolgen enorm zijn. Als de oorzaak van uw hersenbeschadiging bij een ander ligt, en deze is ook aansprakelijk te stellen voor de letselschade, dan kunt u de letselschade veroorzaakt door uw hersenletsel bij deze wederpartij claimen.
Letselschade hersenletsel oplopen en de gevolgen
Bij hersenletsel kan er sprake zijn van:
- aangeboren hersenletsels;
- niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Niet-aangeboren hersenletsel kan zijn:
- traumatisch letsel aan de hersenen;
- niet traumatisch hersenletsel.
Oorzaken kunnen hierbij zijn:
- een ongeval op het werk,
- een hersenbloeding,
- ongeluk in het verkeer,
- medisch fout,
- aanrijding,
- hersenbloeding,
- infarct,
- een val,
- schop of klap tegen het hoofd,
- een zwaar of stomp voorwerp op het hoofd,
- botsing van achteren,
- als gevolg van een operatie.
Hersenletsels kunnen ernstige gevolgen hebben. Dit kan leiden tot:
- hersenkneuzing,
- hersenbloeding,
- coma,
- verlamd raken,
- geheugenproblemen,
- aangetast denkvermogen,
- karakter veranderingen,
- zware hersenschudding.
Ook schedelletsels kunnen oorzaak zijn van beschadigingen aan de hersenen. Bij een schedelbreuk kunnen delen van het bot in de hersenen dringen en schade veroorzaken. Maar ook andere voorwerpen die de hersenen binnen komen leiden tot beschadigingen aan de hersenen.
De letselschade door het hersenletsel kan aanzienlijk zijn. Het letsel aan de hersenen geneest vaak niet meer met alle, ook financiële, gevolgen. Vaak moet er langdurig gerevalideerd worden met alle kosten van dien. Waarbij het wegvallen van de inkomstenbron nog de belangrijkste kostenpost zal zijn. Omdat de financiële schade op de lange termijn aanzienlijk kan zijn, is een vergoeding van de schade en het claimen van een schadevergoeding dan ook belangrijk.
Anatomie en werking van de hersenen
Het menselijk brein is een grijze massa die bestaat uit:
- de kleine hersenen,
- hersenstam,
- de grote hersenen.
De hersenen maken onderdeel uit van het centrale zenuwstelsel en dragen zorg voor belangrijke lichamelijke functies. De hersenen bestaan uit meer dan honderd miljard zenuwcellen die ook wel neuronen worden genoemd. Zenuwcellen communiceren onderling met elkaar door middel van het uitwisselen van elektrische signalen.
De hersenen bestaan uit een linker hersenhelft en een rechter hersenhelft. Deze helften bestaan weer uit vier hersenkamers die ook wel ventrikels worden genoemd. Aan de buitenkant van de hersenen zit de, voor afbeeldingen van hersens zo kenmerkende, hersenschors die nogal gevouwen en gerimpeld is. Hierdoor wordt het oppervlak vergroot en kan het hersenschors meer zenuwcellen bevatten. Dit wordt weer verdeeld in kwabben:
- de voorhoofdskwab,
- wandbeenkwab,
- achterhoofdskwab,
- slaapkwab.
Bescherming hersenen tegen niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
De hersenen zijn goed beschermd. Het harde bot van de schedel is een belangrijke beschermingslaag. Daarnaast zijn de hersenen ingepakt in een drietal hersenvliezen. Binnen deze vliezen zit hersenvocht en bloedvaten die een natuurlijk stootkussen vormen om letselschade hersenletsel te voorkomen. Het binnenste zachte vlies wordt omgeven door het zogenaamde spinnenwebvlies waaromheen het harde hersenvlies ligt. Al het hersenvocht wordt drie keer per dag ververst en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Dit natuurlijke stootkussen speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en ook beperken van niet aangeboren hersenletsel (NAH) door een val of een ongeluk.
Aansprakelijk stellen voor letselschade hersenletsel
Indien u een schadeclaim wilt indienen en de letselschade vergoed wilt krijgen voor het bij u veroorzaakte hersenletsel, dan dient u als eerste de wederpartij aansprakelijk te stellen. Als de wederpartij aansprakelijk is voor het door u opgelopen letsel en deze erkent de aansprakelijkheid voor de letselschade als gevolg van uw hersenletsel, dan zal uw schadeclaim succesvol zijn.
Voor het indienen van de schadeclaim dient u alle kosten te verzamelen die u heeft gemaakt en nog zult gaan maken. Voor de letselschade claim komen alle kosten in aanmerking die u als u het letsel niet had opgelopen niet gemaakt zou hebben.
Vooral bij letsels aan de hersenen kan de letselschade door het hersenletsel die in de komende jaren zal gaan ontstaan nog niet zichtbaar zijn. Er kunnen kosten gaan ontstaan die nog niet bekend zijn. Deze letselschade dient u in uw schadeclaim wel mee te nemen. Deskundige hulp is hierbij onontbeerlijk wilt u niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan.
U dient alle gemaakte kosten op te voeren, van de extra telefoonkosten tot de ritjes naar het revalidatiecentrum en van de ingehuurde huishoudelijke hulp tot de aanpassingen in huis. Indien de aansprakelijkheid is erkend , worden ook uw rechtshulp kosten vergoed. De aansprakelijke partij is wettelijk gehouden de kosten van rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden.
Letselschade claim indienen voor het hersenletsel
U wilt een claim indienen voor de door u opgelopen letselschade hersenletsel. Niet alle vormen van hersenletsel komen echter voor een letselschade vergoeding in aanmerkingen.
- Het letsel aan de hersenen moet zijn opgelopen door een calamiteit.
- Het moet gaan om niet-aangeboren letselschade (NAH).
De hersenletsel letselschade is te verhalen op de wederpartij als uw letsel is ontstaan door toedoen van een ander en deze erkent ook dat het letsel door zijn toedoen is ontstaan.
Uw leven kan van het één op het andere moment ingrijpend veranderd zijn. U kunt geconfronteerd worden met allerlei extra kosten waar u niets aan kon doen. Deze financiële schade kunt u verhalen op de wederpartij als deze aansprakelijk is. Dit kan een vergoeding zijn voor de materiële schade en de immateriële schade. Een schadevergoeding voor de kosten en een smartengeld vergoeding voor al het geleden leed.
Smartengeld hersenletsel
U kunt naast een schadevergoeding ook een vergoeding claimen voor smartengeld. Een smartengeld uitkering wordt gedaan ter compensatie van al het geleden leed. Voor het verdriet en de pijn die u heeft ondergaan of nog ondergaat.
Deze immateriële schade kostenpost kan van te voren redelijk nauwkeurig worden bepaald. De rechter hanteert voor de smartengeld hersenletsel vergoeding casussen uit het verleden en keert dan vaak ongeveer hetzelfde bedrag uit. In de Smartengeld gids staan voorvallen uit het verleden en de daarbij verleende smartengeld uitkering vermeld. Dit is een goede referentie voor uw verzoek voor een smartengeld letselschade vergoeding aan de rechter.
Vergoeding voor immateriële schade niet hoog
De smartengeld uitkeringen zijn over het algemeen niet al te hoog. Op de bedragen die in Amerika gebruikelijk zijn hoeft u niet te rekenen. Over het algemeen vallen deze bedragen tegen. Bij het bepalen van de hoogte van het bedrag aan smartengeld vergoeding wordt vooral gekeken naar de aard en ernst van het letsel, de impact op uw leven, hoelang uw herstel gaat duren, de pijn die u lijdt, uw leeftijd en in welke mate u zich bewust bent van uw situatie.
Hoogte schadevergoeding letselschade hersenletsel
De hoogte van de schadevergoeding voor de letselschade hersenletsel uitkering verschilt van geval tot geval. Er kan sprake zijn van een groot aantal schadeposten, bijvoorbeeld:
- kosten voor medische hulp dat niet vergoed wordt,
- vervoerkosten naar het ziekenhuis of bijvoorbeeld de fysiotherapie,
- revalidatie,
- extra ingeschakelde huishoudelijke hulp
- sportabonnementen die u heeft lopen en geen gebruik meer van kunt maken,
- opleidingen die u niet af kunt maken of eenvoudigweg meer telefoonkosten.
Dit bepaalt allemaal de hoogte van de schadevergoeding. De grootste kostenpost zal echter het verlies aan inkomen zijn. U kunt uw werk geheel of gedeeltelijk niet meer oppakken. Dit zal vergoed moeten worden en dient te worden meegenomen in de schadeclaim. Arbeidsongeschikt raken bepaalt voor het belangrijkste deel de hoogte van de schadevergoeding.
Vaststellen schade voor de letselschade hersenletsel claim
Om de schade vast te stellen en tot een juiste letselschade hersenletsel schadevergoeding te komen, wordt de hulp ingeroepen van een medisch adviseur. Deze medisch onderrichte deskundige met letselschade kennis onderzoekt uw medisch dossier en andere medische informatie. De medische adviseur bepaald op basis van zijn onderzoek hoe ernstig de schade is. Dit wordt dan gebruikt als input voor uw schadeclaim.