Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op vakantie. Een ongeval tijdens uw vakantie in het buitenland waarbij u letsel oploopt is niet alleen vervelend voor uw vakantiereis, maar vaak ook financieel. Wat kunt u doen als u letselschade op vakantie oploopt?
U bent door het ongeluk gewond geraakt en heeft letsel opgelopen, mogelijk zelfs permanent letsel. U wordt geconfronteerd met veel extra kosten. Die wilt u vergoed hebben. U wilt de schade claimen en een maximale schadevergoeding. Maar hoe zit dat als u schade wilt verhalen voor een ongeval in het buitenland?

Uw schade verhalen in het buitenland, in een vreemde taal, waar andere regels van toepassing zijn, met een andere manier van schade claimen, een advocaat of jurist die uw taal niet spreekt, andere en onbekende wetten, u zit er na het ongeval niet op te wachten om zo uw schade vergoed te moeten krijgen.
Uw schade claimen in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Indonesië, Dominicaanse Republiek, Thailand, landen ver weg waar andere wetten van toepassing zijn, is niet iets om naar uit te kijken.
Bij letselschade op vakantie is in principe van toepassing dat de wettelijke regels toegepast moeten worden van de interne wet van de Staat op welk grondgebied het ongeval heeft plaatsgevonden. De wetgeving van het land waar u uw letselschade opliep is van toepassing.
De schade van het ongeval moet worden afgewikkeld volgens de rechtsregels van het land waar het ongeval u overkwam. Maar er zijn uitzonderingen waarbij bij een ongeluk in het buitenland toch de Nederlands wet en regelgeving van toepassing is en de letselschade op vakantie in het buitenland opgelopen, op Nederlandse wijze kan worden afgehandeld.
Op vakantie en een ongeluk in het verkeer
De eerste uitzondering waarbij in het buitenland het Nederlands recht van toepassing is en de letselschade zaak in Nederland kan worden afgehandeld, is als er in het buitenland een ongeluk in het verkeer plaatsvindt tussen twee Nederlanders. Botsen twee landgenoten in hun voertuig tegen elkaar in een buitenlands land en is daarbij iemand gewond geraakt, dan kan de letselschade op vakantie opgelopen, worden geclaimd volgens de Nederlandse schadevergoedingsregels en in Nederland worden afgehandeld. Dus bijvoorbeeld een:
- Nederlandse auto krijgt een aanrijding op de Duitse autobahn met een andere auto uit Nederland,
- Nederlandse motorrijder die wordt aangereden door een Nederlandse touringcar op een Engelse expressway,
- Nederlandse bus die een Nederlandse auto met caravan aanrijdt op de Italiaanse autostrade.
Als er daarbij gewonden zijn gevallen zijn weliswaar de verkeerswetten van het betreffende land van toepassing, maar wordt de schadeafhandeling volgens de Nederlandse wet en regelgeving afgehandeld.
De tweede uitzondering doet zich voor als er een aanrijding plaatsvindt tussen een Nederlanders voertuig en een wandelaar of fietser. De persoon buiten het voertuig moet dan wel dezelfde nationaliteit hebben als waar het voertuig vandaan komt. Dus bijvoorbeeld als een:
- Nederlandse touringcar een Nederlandse fietser aanrijdt op de boulevard van Nice in Frankrijk,
- wandelende Nederlander door een Nederlandse motorrijder wordt aangereden op de Gran via Madrid in de Spaanse hoofdstad,
- joggende Nederlander in botsing komt met een Nederlandse autobus op de autocesta in Kroatië.
Een derde uitzondering doet zich voor bij eenzijdige ongevallen. Alle personen die gewond raken door een eenzijdig ongeval met een Nederlands voertuig, is het Nederlands recht voor schadeafhandeling van toepassen. De verkeerswetten van het betreffende land blijven echter wel onverminderd van toepassing. De schadeafhandeling van de letselschade van de bestuurder en de letselschade van de passagier worden afgehandeld alsof het eenzijdige ongeluk in Nederland had plaatsgevonden. Dus bijvoorbeeld als een:
- Nederlandse auto van de weg afraakt en tegen een boom tot stilstand komt,
- bestuurder en zijn passagier allebei uit Nederland gewond raken omdat zij op de Zwitserse snelweg tegen de vangrail knallen met hun Nederlands auto,
- Nederlandse motorrijder met zijn medepassagier door een stuurfout met hun Nederlandse motor in een Poolse sloot terecht komen.
Het is wel zo dat de letselschade afhandeling dan vanzelfsprekend gebeurt op basis van de verkeersregels die voor het betreffende land van toepassing zijn. In Internationale verdragen wordt dit ook wel het Haagse Verdrag genoemd.
Een ongeval op vakantie tijdens een georganiseerde reis
Als u letselschade op vakantie oploopt tijdens een georganiseerde reis, dan is de schadeafhandeling in de meeste situaties eenvoudig. U kunt de reisorganisator van uw pakketreis aansprakelijk stellen bij een ongeval en de schadeclaim daar neerleggen.
In de reisovereenkomst met de reisorganisator ligt de verplichting tot uitvoering van de reis overeenkomstig de verwachtingen die de boekers van de reis op grond van deze reisovereenkomst redelijkerwijs mogen hebben. Indien u tijdens uw georganiseerde reis letselschade oploopt, dan loopt uw reis niet volgens verwachting.
De reisorganisator is dus verplicht om alle letselschade te vergoeden die u tijdens uw, niet volgens de verwachtingen verlopende, reis oploopt (artikel 7:507 lid 1 BW) Ook als de reisorganisatie personen of organisaties inhuurt om uw reis mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld:
- de buschauffeur van de touringcar die u naar het hotel brengt,
- de eigenaar van het hotel waar u overnacht,
- de restauranteigenaar waar uw feestavond is georganiseerd, e.d.
Ook al is de ingehuurde buschauffeur, hotel baas of restaurant eigenaar aansprakelijk voor uw letsel, toch is het de reisorganisator die de letselschade moet vergoeden en een schadevergoeding aan u moet betalen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:
- voedselvergiftiging opgelopen door bedorven eten van het lopend buffet van het hotel,
- letsel opgelopen door een lancering van een waterglijbaan die niet aan de veiligheidseisen voldeed,
- heup fractuur door een val op een gladde vloer door een kapotte douchekraan,
- gebroken pols door het door een defecte stoel zakken in de bar van het hotel,
- hersenletsel door het plotseling tot stilstand komen tijdens een ongeluk met de tourbus tijdens een bus excursie,
- legionella besmetting opgelopen in het appartementencomplex die niet goed werd onderhouden, etc.
Als u letselschade op vakantie oploopt, dan ligt de aansprakelijkheid en de verplichting om de letselschade te vergoeden niet altijd bij de reisorganisatie. Ligt de oorzaak van het ongeval bij een andere persoon of organisatie die niet betrokken was bij uw pakketreis dan is de reisorganisatie niet aansprakelijk en hoeft de schadevergoeding niet betaald te worden. Dit is ook niet het geval als de reisorganisatie het ongeval niet had kunnen voorkomen of dat de schuld van het ongeval bij u zelf ligt.
Boekt u dus naast het programma wat bij uw reis hoorde een eigen extra excursie en er vindt een ongeval met letsel plaats, dan is uw reisorganisatie niet aan te spreken op de letselschade. U heeft wel letselschade op vakantie met een georganiseerde reis opgelopen, maar de reisorganisator was niet betrokken bij dit door u zelf geregelde uitstapje.
Letselschade op vakantie opgelopen tijdens een pakketreis
Bij letselschade op vakantie zegt het lex loci delicti commissi principe dat de wetgeving van toepassing is van het land waar u uw letselschade opliep. Bij een pakketreis is dat niet het geval, ook niet als er lokale ondernemers worden ingehuurd. U hoeft geen letselschade procedure tegen een Turkse restauranteigenaar, Kroatische excursieleider, Spaanse hotel eigenaar of Thaise buschauffeur te voeren.
U kunt bij letselschade op vakantie die u oploopt tijdens een georganiseerde reis de schade claimen bij de Nederlandse reisorganisatie waar u de reis geboekt heeft. Uw opgelopen letselschade en de vergoeding van alle schade wordt volgens de Nederlandse wet en regelgeving afgehandeld.
Afwikkelen van letselschade op vakantie
De aansprakelijkheid van de Nederlandse tegenpartij die u heeft aangereden of de aansprakelijkheid vaststelling van de reisorganisator is één. Het afwikkelen van de letselschade op vakantie opgelopen is twee. U zult te maken krijgen met schadeposten die zeker bij arbeidsongeschiktheid aanzienlijk kunnen oplopen. Daarnaast krijgt u te maken met allerlei onkosten die vergoed moeten worden. Zeker bij ernstig letsel of blijvend letsel zullen de verzekeraars van de tegenpartij niet bepaald meewerken.
Het inschakelen van rechtshulp door een letselschade jurist of een letselschade advocaat is dan een goed idee. Omdat de afwikkeling van uw letselschade zaak verloopt volgens het Nederlands recht, is rechtshulp een schadepost die ook vergoed moet worden door de reisorganisatie. Bij volledige aansprakelijkheid wordt de door uw ingeschakelde letselschade expert volledig vergoed door de tegenpartij.