Wat moet u doen na een ongeval met letsel en schade? Hoe moet u letselschade claimen? Wat moet u wel doen en wat moet u niet doen om een maximale schadevergoeding en smartengeld uitkering te krijgen? In dit artikel de 10 belangrijkste letselschade tips om te onthouden.
Als u slachtoffer bent geworden van een ongeval of ongeluk dan komen er veel zaken op u af. Niet alleen over uw gezondheid, maar ook juridisch. Heeft u rechtshulp nodig om de schadeclaim af te handelen? Bekijk de belangrijkste tips voor het verhalen van de schade.

Wij hebben voor u de belangrijkste tips om te doen na een ongeval met letselschade op een rij gezet. U heeft recht op een eerlijk vergoeding van uw schade. Laat u goed informeren voordat u met een letselschadebureau, letselschade advocaat, letselschede expert, schadeletsel jurist, letseladvocaat, schade deskundige, letselschadespecialist of andere belangenbehartiger in zee gaat.
De 10 beste letselschade tips op een rij
- Laat u zo snel mogelijk medische onderzoeken.
- Houdt al uw onkosten en schadeposten bij.
- Verzamel bewijsmateriaal.
- Stel de tegenpartij aansprakelijk voor de schade.
- Vraag een voorschot op de letselschade vergoeding.
- Kies met zorg een letselschade advocaat of letselschadejurist uit.
- Erken geen schuld en ga niet akkoord met een voorstel.
- Geef niet teveel medische informatie af.
- Start met het maken van een dossier.
- Rekent u niet rijk voor de vergoeding binnen is.
U kunt met verschillende ongevallen en letsels te maken krijgen.
- Een bedrijfsongeval zoals een ongeval op de bouw, hand in machine, aanrijding onder werktijd, gevallen op het werk, ongeval met vorkheftruck, inademen asbest, ongeval met hoogwerker of ander ongeval op het werk).
- Een verkeersongeval zoals een aanrijding, fietsongeval, auto-ongeluk, motorongeval, scooterongeval, kop-staart botsing, ongeval met voetganger, kettingbotsing of aanrijding door een auto.
- Een beroepsziekte zoals bijvoorbeeld een carpaal tunnel syndroom cts, schilderziekte, rsi.
- Andere ongelukken met schade als een hondenbeet, een val of een medische fout.
- Maar denkt u ook aan letsels als een dwarslaesie, littekens, ptss, whiplash, hersenletsel, amputatie, oogletsel of blijvend letsel die door een ander zijn veroorzaakt.
- Gebruik de zoekfunctie onder aan de pagina voor meer informatie over uw ongeval of letsel.
Waarom zijn deze letselschade tips zo belangrijk om te volgen?
Tip 1: Laat u zo snel mogelijk medisch onderzoeken
Deze tip is de belangrijkste van alle letselschade tips. Niet alleen een belangrijke tip voor uw gezondheid, maar ook voor het succesvol juridisch afhandelen van uw schade. Door direct na het ongeval uw huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te bezoeken, legt u direct belangrijk bewijs vast. Uw lichamelijke en psychische klachten worden door de arts op dat moment in het medisch dossier vastgelegd. Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij niet meer kan beweren dat de klacht ná het ongeval pas is ontstaan. Dit wil de schade afhandelaar van de verzekeraar nog wel eens beweren als er hoge letselschade bedragen betaald moeten worden. Door direct een medisch dossier te maken heeft u bewijs dat uw aandoeningen van het ongeval komen. U toont daarmee een causaal verband aan.
Tip 2: Noteer alle onkosten die u maakt en houdt alle schade bij
Als de tegenpartij volledig aansprakelijk gesteld wordt dan kunt u alle onkosten die u moet maken als gevolg van uw letsel claimen bij de tegenpartij. Dit betekent ook álle onkosten, hoe groot of klein deze ook zijn. Ook hulp van kennissen en vrienden en het aantal dagen in het ziekenhuis of revalidatiecentrum kunt u opvoeren als schadepost. Zorg dat u alles noteert. De grote onkosten zoals gemiste inkomsten omdat u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, tot de kleine kosten als de extra portokost of extra telefoonkosten. Wettelijk is geregeld dat al u letselschade vergoed wordt. Vergeet daarom niet alles nauwkeurig te noteren wat u allemaal extra moet betalen na het ongeval.
Tip 3: Verzamel zoveel mogelijk bewijzen
In de letselschade tips top 3: zorg voor bewijs. Mocht de aansprakelijkheid niet volledig aanvaard worden en is er uitgebreide discussie met de verzekeringsmaatschappij hoeveel schade er uitgekeerd moet worden, dan is het prettig om bewijsmateriaal achter de hand te hebben. Zorg er dus voor dat u alle contactgegevens van getuigen van het ongeval noteert. Doe dit direct want getuigen zijn, vooral bij een auto ongeluk of fietsongeluk vaak snel weer verdwenen. Maak met uw telefoon zo veel mogelijk foto’s of laat dit door iemand doen. Maakt foto’s van de situatie, de verwondingen, nummerborden, schade, hoe mee hoe beter. Bewaar bonnetjes, kwitanties, facturen en afschrijvingen. Noteer kentekennummers en tijdstippen. Bewaar alle correspondentie en e-mails. Verzamel en documenteer zo veel mogelijk.
Tip 4: Stel de tegenpartij zo snel mogelijk schriftelijk aansprakelijk
De eerste actie in een letselschade procedure is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Het is belangrijk dat u hier niet te lang mee wacht. In sommige gevallen kunt u na drie jaar al geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding of smartengeld, de schadeclaim is dan verjaard. Het aansprakelijk stellen is niet al te ingewikkeld. De aansprakelijkstelling stuurt u per aangetekende brief naar de wederpartij. U meldt in deze brief wat er is gebeurt, de schade die u heeft opgelopen en dat u mogelijk nog meer schade in de toekomst verwacht en dat u de wederpartij aansprakelijk acht voor alle schade. Vervolgens is het aan de tegenpartij om de aansprakelijkheid te erkennen.
Tip 5: Vraag een voorschot bij de wederpartij op de letselschade vergoeding
Als de aansprakelijkheid erkend is, dan moet de aansprakelijke partij u een voorschot op de schadevergoeding geven. Dit is wettelijk zo geregeld omdat u vanaf het moment dat het ongeval u overkwam al onkosten aan het maken bent. Voordat u uiteindelijke de letselschade vergoeding krijgt kunt u door al die uitgaven al in financiële nood zijn gekomen. Daarom is de aansprakelijke tegenpartij verplicht u een voorschot te geven op de letselschade vergoeding. Doet de verzekeraar dit niet, vraag er dan om. Het is een wettelijke verplichting.
Tip 6: Kies een letselschade advocaat of letselschadejurist uit voor rechtshulp
Een goede letselschade advocaat of een goede letselschadejurist kan u veel zorgen uit handen nemen. Kiest u er wel eentje met zorg uit. Maak afspraken met verschillende letselschade experts en laat u goed informeren, vooral ook over de kosten de rechtshulp. Vergelijk de letselschade advocaten en letselschadejuristen met elkaar voordat u met letseldeskundige in zee gaat. De kosten van rechtshulp maken deel uit van de schadeclaim. Als de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig erkend, dan kunt u de kosten van uw rechtshulp volledig vergoed krijgen. Bent u voor een deel aansprakelijk, dan moet u ook een deel van de juridische ondersteuning zelf betalen. Laat u zich daar goed over informeren en maakt u daarover vooraf goede afspraken.
Tip 7: Erken geen schuld ga niet te snel akkoord met een voorstel
Ook al lijkt de schuldvraag bij een ongeval of ongeluk duidelijk, erkend nooit schriftelijk uw schuld. Vul dat niet in op het schadeformulier na een aanrijding of onderteken geen papier waar in staat dat u uw aansprakelijkheid erkend. Wees ook voorzichtig in de contacten met de schade afhandelaar van de verzekeringsmaatschappij. Lever niet meteen al uw medische gegevens aan en accepteer een eerste voorstel van de verzekeraar niet. Zeker niet al de medische eindtoestand nog niet is bereikt. Er kunnen mogelijk nog grote kostenposten gaan ontstaan. Snelle regelingen zijn zelden in uw belang. Een van de belangrijke letselschade tips is: laat u niet intimideren en wees enigszins wantrouwig in de contacten met de verzekeraar van de wederpartij. De verzekeraar van de tegenpartij en zijn onafhankelijke deskundigen zijn er niet om u te helpen. Zij zijn er om de verzekeraar geld te besparen.
Tip 8: Wees zorgvuldig in het afgeven van medisch informatie aan wederpartij
De verzekeraar van de wederpartij heeft andere belangen dan u. Als er sprake is van permanent ernstig letsel dan moet de verzekeringsmaatschappij flink de portemonnee trekken. Vooral de schadepost inkomensschade zal aanzienlijk zijn. De schade afhandelaar van de verzekering wil nog wel eens informeren naar uw medische voorgeschiedenis. Had u de klachten al niet voor het ongeval? Bent u niet eerder betrokken geraakt bij een ander ongeluk waar medische klachten zijn ontstaan? Niet alle medische informatie is relevant, maar kan in een letselschade procedure wel tegen u gebruik worden. Stuur ook nooit zo maar uw medisch dossier of andere medische voorgeschiedenis op naar de verzekering van de tegenpartij.
Tip 9: Start met het maken van een zo uitgebreid mogelijk dossier
Bij een letselschade procedure is het belangrijk om over zoveel mogelijk schriftelijke verklaringen te beschikken. Bewaar alles en noteer alles. Mogelijk kunnen belangrijke papieren nog als bewijs dienen. Bewaar de facturen, bonnetjes en afschriften van al uw schadeposten. Bewaar alle correspondentie, alle brieven, e-mail berichten, notities en dossiers die u krijgt. Bewaar uw arbeidscontract, salarisstroken, schadeformulier, verwijsbrieven. Noteer gegevens van getuigen, uw medische vooruitgang of achteruitgang, medische klachten. Noteer ook de psychische klachten: de angst gevoelens door de hondenbeet of uw depressiviteit omdat u uw hobby opzij moet zetten. Zorg dat u in uw letselschade dossier een bron van bewijsmateriaal is.
Tip 10: Denk niet bij voorbaat dat u al uw geclaimde schadeposten en smartengeld ook krijgt
Laatste maar niet onbelangrijkste van de letselschade tips: reken u niet op voorhand rijk voordat het geldbedrag van de schadevergoeding op uw bankrekening is bijgeschreven. Letselschade zaken duren vrij lang, soms wel jaren. Als de tegenpartij niet volledig aansprakelijk wordt gesteld, dan krijgt u ook maar een deel van uw onkosten vergoed. Stel de wederpartij wordt door de rechter 70% aansprakelijk gesteld voor de schade. Dan moet u van al uw schadeposten 30% zelf betalen. De kosten van uw rechtshulp is dan ook niet gratis. U zult dan 30% van de letselschade advocaat kosten zelf moeten betalen. De smartengeld berekening is hetzelfde, maar uw uitkering is 30% minder.
U heeft recht op een eerlijke vergoeding
Een schadevergoeding voor uw materiële en immateriële schade is geen extraatje. Of dit schadevergoeding bedrijfsongeval of verkeersongeval is, u heeft er recht op en u heeft het ook nodig. Het is niet voor niets dat letselschade slachtoffers wettelijk het recht hebben om bij volledige aansprakelijkheid van de wederpartij álle onkosten te kunnen declareren. Hoe groot of hoe klein uw letselschade ook is, volg deze letselschade tips en claim alle schadeposten bij de wederpartij. U heeft recht op uw schadevergoeding.