U heeft een letselschade vergoeding gekregen voor de door u geleden schade. Maar nu gaat u scheiden. Uw ex-partner meent dat ook uw schadevergoeding moet worden meegenomen in de boedelverdeling. Moet dat? Hoe gaat verdelen van letselschade uitkering en echtscheiding in zijn werk?
Bij een scheiding moet de boedel verdeeld worden. Bij gemeenschap van goederen heeft een ieder van de huwelijkspartners evenveel recht op de helft van het in het huwelijk bij elkaar verzamelde geld. Het totale huwelijksvermogen moet worden verdeeld.

Dit kunnen opbrengsten uit beleggingen zijn, levensverzekeringen, spaarrekeningen, gespaarde airmiles, maar ook het geld van de letselschade uitkering die één van de ex-partners heeft gekregen als materiële of immateriële schadevergoeding bij de afronding van een letselschadezaak. Maar is dat wel zo?
Valt een letselschadevergoeding wel onder de verdeling van de huwelijkse boedel bij een scheiding? Mag een ex-partner dit geld claimen? Het hangt ervan af of deze vergoeding voor de geleden schade een zogenaamd verknocht goed is. Als dit het geval is dan hoeft bij een echtscheiding de letselschade uitkering niet verdeeld te worden.
Verdelen van de boedel bij een echtscheiding
Indien er in gemeenschap van goederen is getrouwd dan dient bij een scheiding alles verdeeld te worden:
- de huisraad,
- auto,
- eigen woning,
- en alle financiële middelen die de ex-partners in hun huwelijk ter beschikking stonden.
Dit kan ook een letselschade uitkering zijn die mogelijk verdeeld zou moeten worden. Bij een boedelverdeling moet alles wat maar van waarde is verdeeld worden. Bij een huwelijk dat op basis van gemeenschap van goederen is voltrokken betekent dat alles gelijkelijk verdeeld moet worden. Hierbij is de letselschade uitkering bij de echtscheiding nog wel een punt. Is er sprake van huwelijkse voorwaarden, dan kunnen er andere afspraken gemaakt zijn. In de praktijk zal een lijst gemaakt worden van alle goederen en de bijbehorende waarde.
Vervolgens wordt er, al dan niet met behulp van de bemiddeling van een mediator of advocaat, een definitieve verdeling gemaakt. Voor de financiële middelen is de verdeling bij een echtscheiding meestal eenvoudiger. Alles kan gewoon gelijkelijk verdeeld worden. Anders is het bij verknochte goederen. Dat geldt ook voor de financieel verknochte goederen als een letselschade vergoeding. Bij een letselschade vergoeding kan er sprake zijn van verknochtheid, maar dit hoeft niet zo te zijn.
Verkochte goederen en letselschade uitkering en echtscheiding
Een uitzondering op de gelijke verdeling van de boedel zijn de zogenaamde verknochte goederen. Dit zijn zaken die op bijzondere wijze zijn verbonden aan de eigenaar. Denk hierbij aan:
- horloges,
- ringen,
- sieraden,
- kleding van de betreffende persoon.
Deze zaken zijn ‘verknocht’ en hoeven niet te worden meegenomen in de verdeling. Maar deze verknochte goederen kunnen ook bestaan uit een erfenis, een schenking of een vergoeding van opgelopen schade uit een letselschadezaak. Maar bij letselschade uitkering en de echtscheiding hangt het van de soort van schadevergoeding af of dit persoonsgebonden is en niet tussen de ex-partners verdeeld hoeft te worden. Of dat de vergoeding niet aan één van de ex-huwelijkspartners gebonden is en niet als verknocht goed gezien moet worden en dus wel verdeeld moet worden.
Bij letselschade uitkering en echtscheiding dient per soort van schadevergoeding die ten tijde van het huwelijk is uitgekeerd te worden bekeken of hier sprake is van een bijzondere verbondenheid met de betreffende partner. Indien de schadevergoeding verknocht is valt dit niet in een gemeenschap van goederen en zal dus niet verdeeld worden. Is een letselschade uitkering verknocht?
Letselschade uitkering en echtscheiding en de boedel verdeling
Niet elke letselschade uitkering bij echtscheiding is verkocht. Er zijn wettelijk nauwkeurige gestelde eisen of een schade uitkering verknocht is of niet. De wet heeft hier strenge eisen voor. De wet bepaalt ook dat als u van mening bent dat de letselschade schadevergoeding bij echtscheiding verkocht is uw advocaat dit ook zal moeten aantonen.
Bij een letselschade uitkering en een echtscheiding is van toepassing dat het verdelen van de schadevergoeding niet van toepassing is als deze naar haar aard afgestemd is op de persoon die alle nadelige gevolgen van het letsel heeft ondervonden of ondervindt. Dit moet dan in een procedure bij de rechtbank worden bewezen. Het karakter van de vergoeding is belangrijk. Betreft het een materiële schadevergoeding of een immateriële smartengeld vergoeding.
Als het gaat om een materiële schadevergoeding, oftewel een schadevergoeding voor geleden schade die toebehoorde tot de gemeenschap van beide partners, en het ongeluk of ongeval heeft plaatsgevonden ten tijde van het huwelijk, dan draait de gemeenschap van beide partners voor de schade op en wordt de letselschade vergoeding dus ook verdeeld.
Betreft het echter een materiële schadevergoeding waarbij de schade wordt geleden ná de ontbinding van het huwelijk, dan is de schadevergoeding door deze schadepost verknocht. De vergoeding is dan hoogstpersoonlijk en komt uitsluitend de benadeelde toe en niet de voormalige huwelijkspartner.
Een smartengeld uitkering is altijd verknocht
en
Bij een smartengeld uitkering voor gederfde levensvreugd door het lijden van pijn en verdriet is het logisch dat deze vergoeding hoogstpersoonlijk is en tot de betreffende persoon behoort. De smartengeld uitkering is een verknocht goed na de ontbinding. Bij een smartengeld uitkering wordt het leed vergoed van de ene partner en niet van de ander. Een letselschade uitkering en echtscheiding uitspraak van het gerechtshof in een rechtszaak waarbij tot een verknochte smartengeld uitkering, aan een verkeersslachtoffer die in een scheiding zit, wordt besloten bevestigt dit.
Letselschade uitkering moet nog aanwezig zijn
De toegekende letselschade uitkering moet nog binnen de boedel aanwezig zijn om een beroep te kunnen doen op de verknochtheid van het uitgekeerde geldbedrag. Is het geldbedrag op de gezamenlijke rekening terecht gekomen, dan is heel lastig aan te tonen of het toegekende geld nu is gebruikt voor de aanschaf van gemeenschappelijke goederen of dat de uitkering onaangeroerd is gebleven. De vraag bij de scheiding zal zijn: ‘Is de vergoeding nog wel aanwezig?’
Letselschade vergoeding mag niet met ander geld van de gemeenschap vermengt zijn
Het is daarom verstandig bij het verkrijgen van een letselschade uitkering deze te laten storten op een aparte bankrekening. Een bankrekening die niet voor andere doeleinden wordt gebruikt en waar alleen de letselschade vergoeding op is binnengekomen. Bij een echtscheiding is het aantonen van de aanwezigheid en het niet vermengt zijn met gelden uit de gemeenschap dan eenvoudig te doen.
Letselschade vergoeding niet altijd verdeeld bij scheiding
Het is dus niet zo dat letselschade uitkering en echtscheiding betekent dat de verkregen vergoeding voor de opgelopen schade altijd wordt verdeeld. Dit is niet zo. Als u bij de mediator of uw advocaat de verdeling bespreekt houdt u daar dan rekening mee. Zoek van te voren goed uit of u met een verknocht goed te maken heeft. Als dit zo is dan is een verdeling van het geld tussen de ex-partners bij een echtscheiding niet aan de orde.
Bij een letselschade vergoeding is de vraag of de uitkering of een deel daarvan verkocht is lastig te bepalen. Het hangt van de omstandigheden van het geval af of er sprake is van verknochtheid bij een letselschade vergoeding.