U heeft een letselschade uitkering gekregen, maar u gaat scheiden. Moet bij een echtscheiding uw letselschadevergoeding ook worden verdeeld of is deze verknocht aan u? Moet u de aan u toegekende schadevergoeding delen met uw ex-partner of heeft deze er geen recht op? Is een letselschade uitkering verknocht?
Verknochtheid van een schadevergoeding bij een scheiding hangt van alle omstandigheden van het geval af. De letselschade uitkering is niet per definitie verknocht aan het voormalige slachtoffer. Uw specifieke omstandigheden bepalen of de schadevergoeding of smartengeld uitkering is verknocht of niet.

Verknochtheid van goederen of uitkering bij een scheiding betekent dat goederen of geld individueel eigendom is van één van de partners. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hoeft dit individuele eigendom, in tegenstelling tot de andere huwelijkse goederen die in gemeenschap zijn opgebouwd, niet te worden verdeeld. Bij verknochtheid behoort de uitkering of de goederen toe tot de betreffende partner.
Verknochtheid van een uitkering
Verknochte van goederen of een verknochte uitkering vallen buiten de gemeenschap van goederen (artikel 1:94 lid 3 BW) en hoeven bij de echtscheiding niet verdeeld te worden. Dit kan gaan om specifiek persoonlijk zaken als bijvoorbeeld kleren, een verzameling of een sieraad.
Maar ook bij een invaliditeitsuitkering, schulden, schadevergoeding of smartengeld kan er sprake zijn van verknochte goederen en hoeft dit bij een echtscheiding niet gedeeld te worden met de ex-partner. Als het om verdelen van geld gaat, is niet altijd meteen duidelijk of er sprake is van verknochtheid. Een aandeel is bijvoorbeeld verknocht, maar de waarde van het aandeel weer niet.
Of een letselschade vergoeding verknocht is, hangt af van de omstandigheden het geval
Ook bij een letselschade uitkering of vergoeding is niet eenduidig te bepalen of er sprake is van verknochtheid. Het hangt van de specifieke situatie af of een verkregen geldbedrag verknocht is of niet. Bij een letselschade uitkering hangt de verknochtheid af van uw specifieke situatie.
Is een letselschade uitkering verknocht?
De gedachte dat een letselschade uitkering altijd verknocht is aan de benadeelde van het ongeval is niet juist. De schadevergoeding valt niet altijd buiten de huwelijkse gemeenschap. De schadevergoeding is niet per definitie verknocht aan de partner die het slachtoffer van het ongeval was. De schadevergoeding voor de letselschade is naar haar aard niet alleen bedoeld voor de partner die de schade heeft opgelopen. Er kan echter wel sprake zijn van verknochtheid.
Belangrijk is vooral de vraag of de schadevergoeding betrekking heeft op schade die een partner na de scheiding zal lijden door het ongeval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inkomensschade door blijvend verminderd of geen verdienvermogen.
Er valt geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of een letselschade uitkering verknocht is of niet. Van geval tot geval moet afzonderlijk naar de specifieke omstandigheden worden gekeken om te bepalen of een letselschade vergoeding verknocht is. Of een letselschade uitkering bij een echtscheiding buiten de verdeling moet blijven is lastig te beoordelen.
Per schadepost moet er worden bekeken of dat deel van de letselschade uitkering verknocht is of niet
Bij de verdeling van een letselschade uitkering bij een echtscheiding komen verschillende aspecten kijken. Of de uitkering verdeeld moet worden hangt van de omstandigheden van uw geval af. Voor bepaalde schadeposten is de schadevergoeding wel verkocht, zoals smartengeld of een materiële schadevergoeding voor schade geleden na de echtscheiding.
Smartengeld vergoeding is verknocht
Als u smartengeld heeft ontvangen, dan heeft u een vergoeding gekregen voor psychische en emotionele schade als gevolg van het opgelopen ongeval. Een compensatie voor alle leed die u heeft ondergaan en in de toekomst nog zult gaan ondervinden.
U zult als slachtoffer persoonlijk de gevolgen ondervinden van:
- de pijn van de plastische chirurgie,
- verdriet omdat u uw hobby niet meer te kunnen uitvoeren,
- de schaamte voor uw littekens, etc.
Niet uw partner heeft het leed ondervonden waar u mee te maken hebt gehad en in de toekomst nog mee te maken zult gaan krijgen. De smartengeld uitkering is helemaal op u afgestemd. Alleen u ondervindt al deze psychische-, emotionele- en geestelijke gevolgen van het ongeval. Om deze reden heeft de Hoge Raad bepaald dat een smartengeld uitkering verknocht is en niet hoeft te worden gedeeld met uw ex-partner.
Een smartengeld vergoeding is een hoogstpersoonlijk recht van het benadeelde slachtoffer
De smartengeld uitkering is naar haar aard uitsluitend op u afgestemd. U bent degene die de nadelige gevolgen van het opgelopen letsel ondervindt. Deze schadevergoeding voor gederfde levensvreugde is zo hoogstpersoonlijk dat deze vergoeding niet hoeft te worden gedeeld. Smartengeld vergoedingen vallen niet in de gemeenschap van goederen.
Materiële schadevergoeding verkocht na ontbinding
Smartengeld is altijd een verknochte letselschade uitkering. Het is een hoogstpersoonlijk recht van het slachtoffer en komt de benadeelde volledig toe en niet zijn voormalige huwelijkspartner. Naast smartengeld is ook de materiële schadevergoeding verknocht, althans als deze materiële schade is geleden na de scheiding. Ook een materiële schadevergoeding is altijd verknocht als de schade na de ontbinding van het huwelijk wordt geleden.
Advies bij ontvangen van letselschade uitkering en verknochtheid
De ex-partner die het toegekende geld van een letselschade vergoeding niet wil delen en een beroep doet op de verknochtheid daarvan dient dan wel aan te kunnen tonen dat het toegekende geldbedrag aan schadevergoeding niet met ander geld van de gemeenschap is vermengd. Het verkregen geldbedrag moet nog wel aanwezig zijn binnen de boedel.
Als uit de letselschade uitkering tijdens het huwelijk uitgaven zijn gedaan, is het niet eenvoudig te bepalen welk deel van de schadevergoeding nog aanwezig is en welk deel daarvan is aan te merken als schade na de ontbinding van het huwelijk.
Om een beroep op de verknochtheid van het uitgekeerde letselschade bedrag te kunnen doen, kan het ingewikkeld zijn om aan te tonen dat het uitgekeerde bedrag nog steeds aanwezig is.
Als de letselschade uitkering is gestort op de gezamenlijke rekening, waar beide partners betalingen mee doen, is het niet eenvoudig om aan te tonen dat het betreffende letselschade geldbedrag nog aanwezig is. Het is daarom verstandig om de letselschade vergoeding op een aparte en alleen voor dit doel te gebruiken bankrekening te laten storten.