U bent betrokken geraakt bij een ongeval en bent daarbij gewond geraakt. U heeft letsel opgelopen. Letsel dat ervoor zorgt dat u voor onverwachte onkosten komt te staan. U heeft letselschade en die wilt u vergoed hebben. U wilt de schade verhalen op de tegenpartij. Wat is mogelijk en hoeveel aan letselschade kunt u verhalen?
Als slachtoffer van een ongeval heeft u volgens de wet er recht op dat al uw letselschade vergoed wordt. U mag als slachtoffer er financieel niet op achteruit gaan. Is de andere partij volledig aansprakelijk, dan kunt u alle letselschade op de tegenpartij verhalen.

Belangrijk bij het verhalen van letselschade op de tegenpartij is de mate van aansprakelijkheid van de ander. Is de ander volledig aansprakelijk, dan kunt u alle door u opgelopen letselschade verhalen. Bij volledige aansprakelijkheid krijgt u al uw schade vergoed. Is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid, dan kunt u ook maar voor dat deel uw letselschade verhalen op de tegenpartij. Als u de tegenpartij aansprakelijk stelt, dan moet u dat ook kunnen aantonen.
U verhaalt de schade door de ander aansprakelijk te stellen. Deze zal zijn aansprakelijkheid erkennen of dit niet, of voor maar een deel, erkennen. Hierover kan onderhandeld worden en als u er niet uit komt aan een rechter worden voorgelegd.
Als u een maximale schadevergoeding wilt hebben, dan moet de tegenpartij volledig aansprakelijk zijn. Alle schade verhalen op de tegenpartij is alleen mogelijk bij 100% aansprakelijkheid van de ander.
Schuldig aan het ongeval is vaak wel, maar niet altijd, hetzelfde als aansprakelijk zijn voor het ongeval. Wilt u uw schade maximaal verhalen op de tegenpartij, dan moet de aansprakelijkheid volledig bij de ander liggen. U krijgt dan al uw extra te maken onkosten vergoed.
Wilt u letselschade verhalen op de tegenpartij, dan moet u ook kunnen aantonen dat de ander aansprakelijk is. Het verzamelen van bewijs is dan belangrijk. Vaak dient zich dit zich al automatisch aan, bijvoorbeeld doordat de politie een proces verbaal opmaakt of dat de arbeidsinspectie een rapport opmaakt. Soms moet u zelf voor bewijsmateriaal zorgen door het maken van foto’s of door u te laten onderzoeken door een arts.
Hoeveel schade verhalen op de tegenpartij?
Als bij u, door toedoen van een ander, letselschade is ontstaan en de ander is daar aansprakelijk voor, dan kunt u uw schade verhalen. Letselschade kan bestaan uit materiële schade en immateriële schade. Materiële schade bestaat uit alle aantoonbare schadeposten. Schadeposten waarvoor u een rekening, factuur of gemaakte uren kunt laten zien. Denkt u hierbij aan:
- rekening van de zorgverzekering voor het opmaken van uw eigen risico,
- bonnetje van de apotheek voor de eigen bijdrage van de pijnstillers,
- reparatienota van uw bril die bij het ongeval stuk is gegaan,
- uren van de huishoudelijk hulp die nodig was omdat u het even niet meer aankon,
- factuur van de materialen om uw huis aan te passen aan uw handicap,
- salarisstroken van uw verminderde salaris omdat u uw oude werk niet meer kon oppakken,
- overschrijving van uw sportschool abonnement waar u even niets meer aan heeft, etc.
Voor alle door uw letsel extra te maken kosten, onnodig te maken kosten of verminderde inkomsten kunt u een schadevergoeding claimen bij de tegenpartij. Maar letselschade kan ook uit immateriële schade bestaan. Schade waarvoor u geen rekening kunt overleggen. Psychische en emotionele schade als gevolg van het ongeval. Ook dit is letselschade en ook deze schade kan verhaald worden op de tegenpartij. Immateriële schade ontstaat door:
- pijn,
- verdriet,
- leed.
Alle schade als gevolg van gederfde levensvreugde kan ook worden verhaald op de tegenpartij. Deze vorm van schadevergoeding wordt smartengeld genoemd. De vraag is dan natuurlijk wel: hoe druk je dit soort schade nu in een geldbedrag uit? Hoeveel kan er worden verhaald aan smartengeld?
Hoeveel smartengeld verhalen op de tegenpartij
Er zijn twee manieren om erachter te komen op hoeveel smartengeld u recht heeft. Hoeveel smartengeld u kunt verhalen op de tegenpartij kan worden bepaald door een:
- smartengeld berekening,
- referentiecase uit de Smartengeldgids.
De eenvoudigste manier om te bepalen hoeveel letselschade te verhalen op de tegenpartij voor immateriële schade is om een eerdere rechtelijke uitspraak uit het verleden op te zoeken in de Smartengeldgids. Een veel gebruikte methode die door letselschade advocaten, juristen, verzekeraars en rechters wordt toegepast om de hoogte van het te verhalen bedrag te bepalen.
Ook kan het smartengeld waar u recht op heeft bepaald worden door een groot aantal factoren te wegen die allemaal bijdragen aan uw gederfde levensvreugde. Denkt u hierbij aan:
- het soort letsel,
- de ernst van uw letsel,
- de pijn tijdens uw herstel,
- uw leeftijd,
- hoeveel u afhankelijk bent van anderen,
- kunt u uw hobby’s nog uitoefenen,
- duur van uw herstel, etc.
Alle factoren afwegende komt er een bedrag uit aan immateriële letselschade wat u kunt verhalen op de tegenpartij.
Aansprakelijk stellen en bewijs verzamelen
De eerste stap bij schade verhalen op de tegenpartij is het verzamelen van bewijs.
Wie eist, bewijst. Als u een schadevergoeding wilt eisen bij de wederpartij, dan dient u ook met bewijzen te komen. Vaak zijn deze al voorhanden en hoeft u weinig moeite te doen om de bewijslast rond te krijgen:
- de politie die bij een aanrijding een proces verbaal opmaakt,
- de arbeidsinspectie die bij een bedrijfsongeval een rapport opstelt,
- de tegenpartij die bij een botsing het schadeformulier invult, etc.
Het is nooit onverstandig om aanvullend bewijsmateriaal te verzamelen. Als u in de gelegenheid bent fotografeer de situatie, of laat dit door iemand anders doen. Maak foto’s van de schade, de remsporen, de defecte machine, etc. Verzamel ook de contactgegevens van getuigen, of laat dit doen. Maar bovenal zorg dat als u gewond raakt bij een ongeval dat u een dokter bezoek. Ook al vallen de verwondingen mee, bezoek een arts.
Het medische dossier wat de arts opstelt naar aanleiding van uw bezoek zorgt voor belangrijk bewijsmateriaal. Een medisch dossier opgemaakt vlak na het ongeval zorgt ervoor dat uw letsel en toekomstige letsels als gevolg hiervan zonder twijfel gekoppeld kunnen worden aan het betreffende ongeval. Bij hoge letselschade bedragen willen verzekeraars deze causaliteit nog wel eens in twijfel trekken.
De tweede stap bij letselschade verhalen op de tegenpartij is de aansprakelijkheidsstelling.
Stel de tegenpartij aansprakelijk. Dit aansprakelijk stellen doet u schriftelijk per aangetekende brief. Hierin vermeldt u wat er is gebeurt, hoeveel schade u heeft en dat in de toekomst mogelijk nog meer schade valt te verwachten en dat u de persoon aansprakelijk stelt voor alle schade. Als de tegenpartij de aansprakelijkheid erkent, kunt u uw letselschade verhalen op de tegenpartij.
Huisarts als belangrijke getuige van het ongeval
Het kan zijn dat er geen getuigen van het ongeval zijn omdat die er eenvoudig weg niet waren. Ook kan het zijn dat geen mogelijkheid is geweest om de getuigen hun contactgegevens te noteren. Uw eigen huisarts, de huisarts op de huisartsenpost of de medisch specialist op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kunnen dan van grote waarde als getuige zijn.
De arts zijn bevindingen over het door u opgelopen letsel worden direct na het ongeval genoteerd in uw medische dossier. Uw medisch dossier wordt hiermee belangrijk bewijsmateriaal. Niet alleen als bewijs voor de toedracht maar ook om het causaal verband aan te tonen tussen uw letsel en het net gebeurde ongeval. Bezoek daarom na het ongeval direct een arts, ook al denkt u dat het letsel wel mee zal vallen.
Alle letselschade verhalen op de tegenpartij
Wilt u letselschade verhalen op de tegenpartij, dan dient u nauwkeurig uw schadeposten bij te houden. U kunt het best daarvoor een schriftje gebruiken. Noteer daarin al uw extra kosten. Dit kunnen grote onkosten zijn maar ook alle kleine schadepostjes spelen mee. Als u meer brieven moet versturen naar bijvoorbeeld uw letselschade advocaat, dan heeft u meer portokosten. Dit kunt u declareren. Zit u door uw letsel vaker thuis en heeft u daardoor meer verwarmingskosten dan voor het ongeval, dan kunt u deze extra kosten claimen.
U kunt voor allerlei onverwachte kosten komen te staan, vooral als uw aandoeningen in de loop der tijd verergeren. Ga niet akkoord met een afkoopregeling van de tegenpartij. Wacht de medische eindtoestand af zodat u krijgt waar u recht op heeft.
Veel gestelde vragen over schade verhalen op de tegenpartij
Als u letselschade heeft opgelopen, dan kunt u alle extra te maken kosten verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Het is wettelijk geregeld dat slachtoffers van ongevallen er financieel niet op achteruit mogen gaan. U kunt alle schade verhalen, ook als het gaat om financiële schade door kosten van rechtshulp.
Als de tegenpartij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor het ongeval, dan kunt uw opgelopen schade verhalen. Is de tegenpartij geheel aansprakelijk, dan krijgt u een maximale schadevergoeding. Is de tegenpartij gedeeltelijk aansprakelijk, dan krijgt u ook maar een gedeeltelijke schadevergoeding.