Calamiteiten met vliegtuigen gebeuren. Vaak zijn er bij een vliegramp slachtoffers en veel letselschade. Wie is er aansprakelijk voor schade na de calamiteit? Hoe hoog is de schadeclaim die nabestaanden kunnen indienen. Welke schadevergoeding claim kunnen nabestaanden en slachtoffers van het vliegtuigongeluk indienen?
Na de medische hulpverlening komt al snel het vraagstuk: ‘Wie is er schuldig aan de vliegtuigramp?’ aan de orde. Een letselschade schadevergoeding wordt direct uitgekeerd zonder dat de schuldvraag of de mogelijke nalatigheid aan de orde gesteld wordt. In principe vergoed de vliegtuigmaatschappij de schade.

De vliegtuigmaatschappij is namelijk als vervoerder via internationale verdragen altijd de partij die de schade in beginsel dient te vergoeden. De schadeclaim kan tot een maximum direct bij de vervoerder geclaimd worden. Zowel de gewonden van de vliegramp als de nabestaanden kunnen een schadevergoeding indienen bij de luchtvaartmaatschappij.
Letselschade, aansprakelijkheid en schadeclaim bij vliegramp
Bij vliegtuigongelukken is het in beginsel niet van belang wie er schuld heeft. Internationale verdragen hebben bepaald dat de vliegtuigmaatschappij aansprakelijk is voor het letsel wat zijn vliegtuigpassagiers oplopen tijdens de vlucht. Het verdrag van Montréal bepaalt dat het niet van belang is of de vliegtuigmaatschappij nalatig is geweest of schuldig is aan de ramp maar dat de vervoerder van de passagiers de schadevergoeding dient te betalen.
De vervoerder heeft risicoaansprakelijkheid naar zijn passagiers. De luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk voor de letselschade van de vliegramp tot een bedrag van 114.000,- euro. De letselschade uitkering zal in de praktijk, als dit boven dit schadebedrag komt, ook door de vervoerder worden vergoed. Neemt niet weg dat de luchtvaartmaatschappij vrij staat om alle uitgekeerde letselschade uitkeringen weer te claimen bij de voor de calamiteit aansprakelijke partij.
Standaard letselschade schadevergoeding van 114.000,- euro bij vliegramp
In internationale verdragen is afgesproken dat slachtoffers van een vliegramp en de nabestaanden standaard een schadevergoeding kunnen krijgen van maximaal 114.000,- euro. Deze letselschade vergoeding kan worden geclaimd bij de luchtvaartmaatschappij. In het internationaal afgesproken, overigens zeer passagiersvriendelijke, Verdrag van Montréal is dit vastgelegd. Nederland en België zijn hierbij aangesloten.
Als de schade als gevolg van de vliegramp groter blijkt te zijn, dan wordt er een claim van de letselschade neergelegd bij de aansprakelijke partij. De eerste 114.000,- is voor de vervoerder. Deze luchtvaartmaatschappij zal dit schadebedrag weer gaan verhalen op de partij die aansprakelijk is voor de calamiteit.
Soort van schade om te claimen bij een vliegtuigcrash
Er zijn twee soorten van letselschade om te claimen: materiële schade en immateriële schade. In principe komen bij materiële kosten alle kosten in aanmerking die extra gemaakt moeten worden, en voor het vliegtuigongeluk niet gemaakt werden, voor schadevergoeding in aanmerking. Hierbij kunt u denken aan:
- huishoudelijke hulp,
- vervoerskosten,
- gederfde inkomsten,
- begrafeniskosten,
- aanpassingen,
- re-integratiekosten, etc.
Immateriële schade is de opgelopen emotionele schade en psychisch leed. Soms is er sprake van Post Traumatische Stress Stoornis PTSS. Dit is vooral bij een vliegtuigramp aanzienlijk letsel voor zowel gewonden als nabestaanden. Deze schadepost heet ook wel smartengeld. In Nederland zijn de bedragen hiervoor laag. Welke schade precies in aanmerking komt voor vergoeding en hoe hoog de letselschade bedragen zijn hangt af van welk land welk recht van toepassing is.
Ernstige vliegrampen met letselschade
Ernstig leed bij een vliegtuigramp komt voor. Ondanks de veiligheidsmaatregelen en het veilige vervoer wat een vliegtuig toch is, gaat het in de lucht om verschillende redenen wel eens mis.
- Malaysia Airlines MH17 met 193 Nederlanders aan boord die het niet hebben overleefd. In totaal heeft de vliegtuigramp op 17 juli 2014 met vlucht MH17 van Malaysia Airlines geen overlevenden tot gevolg gehad. Een vliegtuigramp met veel letselschade voor nabestaanden. Niemand heeft het vliegtuigongeluk overleefd.
- De vliegramp in Faro Portugal in december 1992 heeft 104 gewonden en 56 mensen die het niet overleefd hebben tot gevolg gehad.
- De ramp op Schiphol in februari 2009 met het Turkse Turkish Airlines waar 9 mensen de crash niet hebben overleefd.
- De noodlanding in juni 2010 met Royal Air Maroc.
- De Hercules vliegtuig ramp in Eindhoven, een crash waarbij 34 het niet hebben overleefd.
- Het vliegtuig van Afriqiyah Airways die in mei 2010 met een crash waarbij 103 mensen het niet hebben overleefd.
Bij al deze ernstige vliegtuigongelukken speelde al snel het vraagstuk van letselschade en schadeclaim voor slachtoffers en de nabestaanden.
Schadeclaim en letselschade vliegramp uitkering hoeft niet snel ingediend
Er is geen directe noodzaak om een mogelijke schadeclaim voor de letselschade van het vliegtuigongeluk in de dienen. Nabestaanden van de slachtoffers en de gewond geraakte slachtoffers hebben twee jaar de tijd om de claim in te dienen bij de aansprakelijke partij. Dit geeft de gewonden de gelegenheid om in alle rust te herstellen van hun fysieke verwondingen en de nabestaanden van de slachtoffers om te herdenken.
Ook zullen nabestaanden en overlevenden van een vliegtuigcrash emotionele en psychische schade hebben opgelopen. Hiervoor is dan ook de tijd om hieraan te werken voordat de letselschade procedures starten en de schadeclaims voor alle schade ondervonden aan de vliegramp moeten worden ingediend.
Er is twee jaar de tijd om een letselschade vliegramp schadeclaim in te dienen. Er is geen noodzaak snel juridische actie te ondernemen.
Direct na de ramp zorgen internationale afspraken ervoor dat de vliegtuigmaatschappij die bij de crash betrokken is direct hulp moet verlenen aan de nabestaanden en gewonden. Dit betekent vaak dat er onmiddellijk een bedrag ter beschikking wordt gesteld om te voorzien in de eerste nood en de mogelijkheid om het rampgebied te kunnen bezoeken ter verwerking van het verlies.
De vliegtuigmaatschappij dient in ieder geval een letselschade vliegramp uitkering te betalen van in totaal 114000,- euro, als in internationale verdragen afgesproken. De vliegtuigmaatschappij zal de schade dan weer proberen te verhalen op de partij die aansprakelijk is voor de letselschade van het vliegtuigongeluk. Het advies aan nabestaanden van een vliegtuigongeval is om pas juridische actie te ondernemen als de nabestaande eraan toe is. Juridisch actie op korte termijn is niet nodig.
Vliegtuigramp Malaysia Airlines vlucht MH17 boven Oekraïne kost 298 het leven
Een Boeing-777 vliegtuig van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 is op 17 mei 2014 om 16.15 uur uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten in het Oostelijk deel van de Oekraïne. Via het Russische BUK-M1 raket systeem is een volautomatische raket afgeschoten op het vliegtuig. Deze dagelijkse vlucht van Schiphol Amsterdam naar Kuala Lumpur is van de grond af geraakt. Hierbij hebben 283 passagiers en 15 bemanningsleden het leven gelaten, er waren geen overlevenden van de vliegramp.
De letselschade kosten zal Malaysia Airlines verhalen bij de verantwoordelijke partij. De pro-Russishe separatisten zullen aansprakelijk gesteld worden voor de schade. De aansprakelijkheid voor alle schade ligt bij deze partij. Internationale verdragen bepalen echter dat Malaysia Airlines 114.000 euro schadevergoeding dient uit te keren aan de nabestaanden. Malaysia Airlines heeft de nabestaanden direct 5000,- dollar uitgekeerd als eerste bijstand en de mogelijkheid geboden de rampplek te bezoeken.
Welke schadeposten kunnen door de letselschade advocaat worden geclaimd?
Als eerste is er smartengeld. Een uitkering voor emotionele en psychische schade. Een vergoeding voor de gederfde levensvreugde. Daarnaast kunnen slachtoffers verschillende materiële kosten claimen. Hier vallen alle kosten onder die u anders niet had gemaakt. Een letselschade advocaat kan daarbij adviseren.
- Huishoudelijke hulp omdat het slachtoffer niet meer alles kunt. Dit kan ook hulp van een vriend of familielid zijn.
- Zelfwerkzaamheid omdat iemand niet meer zelf kan schilderen of de auto wassen. Dit levert allemaal schadeposten op.
- Reiskosten om naar de fysiotherapie en het revalidatiecentrum te kunnen.
- Verlies van verdienvermogen omdat het slachtoffer niet meer kan werken als voorheen.
- Afzeggingen van vakanties en opleidingen omdat het slachtoffer daar niet meer aan mee kunt doen.
- Maar ook aanpassingen aan de woning en kleinere kosten als telefoonkosten, duurdere verzekeringen, annulering van abonnementen, etc.
Alle kosten die het slachtoffer normaal niet gemaakt zou hebben komen in aanmerking voor een schadevergoeding, hoe klein deze kosten ook zijn.
Advies van letselschade advocaat of letselschade expert
Na rampen melden zich vaak direct allerlei letselschade deskundige voor juridisch advies. Het advies aan slachtoffers en nabestaanden van een vliegramp is om eerst alle emoties zoveel mogelijk te verwerken voor met juridische acties te beginnen of zich met juridische dienstverleners als letselschade advocaten en experts in te laten. Voor het indienen van een claim staat twee jaar dus voor het inhuren van een letselschade advocaat of letselschade specialist is nog tijd genoeg. Slachtoffers en nabestaanden dienen zich vooraf en in alle rust goed te laten informeren door letsel en schade deskundigen.