U heeft schade opgelopen en veel kosten gemaakt. U heeft hulp en advies nodig van een letselschade deskundige. Wat nu? Welk letselschadebureau te kiezen? Belangrijk is dat, ondanks de moeilijke tijd waar u in zit, u zich goed oriënteert.
Belangrijk is in ieder geval dat u een goed letselschadebureau kiest met ervaring en weet waar ze het over hebben. Letselschade is toch een vak apart in de rechtshulp branche en letselschadespecialist is niet iedereen met een juridische opleiding. U kunt kiezen uit verschillende soorten van letselschade experts

Het zorgvuldig kiezen van een goed letselschadebureau, of dit nu een advocatenkantoor, rechtsbijstandverzekeraar of letselschadekantoor is, levert op termijn het meeste voordeel op van uw letselschade zaak.
Over het algemeen kunt u kiezen uit drie soorten van letselschadebureaus:
- een advocatenkantoor;
- een rechtsbijstandverzekeraar;
- een gespecialiseerd letselschadekantoor.
Het advocatenkantoor die uw letselschadebureau is
Het kan een goede keuze zijn om een advocatenkantoor als letselschade bureau te kiezen. Houdt u er dan wel rekening mee dat uw zaak behandeld wordt door een letselschade advocaat die lid is van:
- letselschadevereniging LSA;
- letselschadevereniging ASP.
Nog beter is het als ze beschikken over het:
- letselschade keurmerk.
U kunt er dan op rekenen dat uw zaak door een deskundig en ervaren advocaat wordt behandeld. Denk er wel aan dat de meeste zaken niet bij de rechter komen. De meeste zaken worden in onderling overleg met de verzekering geregeld. Het is dus ook, zeg maar vooral, van belang dat als u een advocaten kantoor kies als uw letselschade bureau, uw advocaat deze onderhandelingen goed kan voeren. Daarnaast is het ook zo dat advocaten altijd en alleen werken op basis van vergoeding van gemaakte uren. Advocaten mogen geen no cure no pay opdrachten aannemen.
Uw rechtsbijstandverzekeraar die uw letselschadebureau is
Het lijkt natuurlijk een logische stap. U heeft jarenlang de toch niet al te lage premie betaald voor uw rechtsbijstandverzekering. Dan kunt u mooi eens terugbetaald worden. Echter, gebruik maken van uw rechtsbijstand verzekering als letselschadebureau is niet altijd de beste keuze. Uw rechtsbijstandverzekeraars hebben over het algemeen niet zo veel ervaring met dit vak. Er zijn voor u met deze zaak waarschijnlijk veel belangen gemoeid.
Het letselschade vak is een vak op zich.
Maar de Nederlandse rechtsbijstandverzekeraars hebben eenvoudigweg te weinig zaken op dit gebied te behandelen. Ze zijn te weinig gespecialiseerd.
Als het mee zit zullen zij uw zaak uitbesteden aan een ander letselschade bureau. Daarnaast moet u in uw achterhoofd houden dat de verzekeraar er natuurlijk wel financieel voordeel bij heeft om de kosten van de zaak niet te hoog te laten oplopen. En zoals u weet kunnen letselschade zaken lang duren.
Gespecialiseerd letselschadekantoor die uw letselschadebureau is
En dan zijn er de in letselschade gespecialiseerde kantoren. Hier moet u vooral goed opletten op de kwaliteit van het kantoor.
- Er zijn goede kantoren waar u echt goed terecht kunt voor uw zaak en waar ze de kennis en ervaring in huis hebben.Maar er zijn ook andere kantoren.
- Letselschade kantoren die zelf helemaal geen letselschade zaken doen en alleen tussenpersoon zijn. Zij besteden uw zaak meteen aan een ander bureau voor letselschadezaken uit. Dit hoeft niet slecht te zijn maar u zult begrijpen dat hun focus vooral op het geld verdienen ligt.
- Ook zijn er kleine letselschade kantoren van één of twee personen. Deze kunnen verstand van zaken hebben maar in alles maar een beperkte reikwijdte c.q. slagkracht hebben.
Probeer bij de keuze van een gespecialiseerd letselschade kantoor, als het letselschadebureau wat u moet gaan vertegenwoordigen, goed te kijken wie er werken en hoe er gewerkt wordt. Zo kunt u bij elk letselschadebureau het kaf van het koren (onder)scheiden.
Second opinion aanvragen kan altijd en geeft meer zekerheid
Twijfelt u welk soort schadebureau te kiezen of bent u onzeker over een goede bureau keuze voor uw letselschade zaak, dan kunt u altijd een second opinion aanvragen. Letselschade procedures duren over het algemeen lang. U zit bent dus een tijd met elkaar aan het overleggen. Neem de tijd voor het zoeken van een goed letselschade bureau die uw schade kan verhalen.
Meest gestelde vragen
Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is, dan krijgt u al uw kosten vergoed, ook uw rechtshulp kosten. Bij volledige aansprakelijkheid worden de kosten van het letselschadebureau opgevoerd en betaald uit de schadevergoeding. Is de tegenpartij maar voor een deel aansprakelijk voor de letselschade, dan krijgt u ook maar een deel van de schade vergoed. Een deel van de rechtshulp kosten van het letselschadebureau moet u dan zelf betalen.
Over het algemeen is een no-cure-no-pay afspraak voor letselschade rechtshulp geen goed idee. U betaalt een percentage van de schadevergoeding als u wint en betaalt niets als u verliest. Echter,k als er sprake is van een aansprakelijke tegenpartij, dan worden uw rechtshulp kosten sowieso vergoed door de tegenpartij. Een percentage van de schadevergoeding daarbij op zou beteken dat uw no-cure-no-pay jurist dubbel wordt uitbetaald.
De eerste stap in een letselschade procedure is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Hier heeft u vijf jaar na het bekend worden van de schade voor. U stelt de tegenpartij aansprakelijk middels een brief waarin u aangeeft wat de schade is, dat er mogelijk nog meer schade is te verwachten en dat u deze vergoed wilt hebben. Het is aan de tegenpartij om te laten weten of deze de aansprakelijkheid volledig, niet of voor een deel op zich wil nemen.