Elk jaar zijn er duizenden mensen die een ernstig letsel krijgen bij een ongeval of ongeluk. Meestal kan er een schadevergoeding worden verkregen van degene die schuld heeft aan het ongeluk of het ongeval. Omdat dit vaak geen makkelijk karweitje is wordt menigmaal de hulp van een letselschadebureaus of letselschadepraktijken ingeroepen.
Hieronder zijn er echter een aantal die vooral het eigen financiële gewin voor ogen hebben en toch minder geïnteresseerd zijn in het slachtoffer met het letsel en de schade. De vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade en Slachtofferhulp Nederland vinden dat er een einde gemaakt moet worden aan de vaak voorkomende verkeerde en foutieve voorlichting en financiële benadeling door letselschadekantoren, juristen en advocaten in de letselschade branche.

De truc zit hem in het aanbieden van een no cure no pay regeling door de letselschadebureaus. Dit betekent dat de kosten van de rechtshulp betaald wordt uit een percentage van de schadevergoeding. Kunnen de letselschadebureaus een schadevergoeding eruit slepen dan wordt hieruit tegen een vooraf afgesproken percentage het letselschadebureau betaald. Krijgt u geen schadevergoeding dan hoeft u ook niets te betalen.
Letselschadebureaus als zaak bij voorbaat al gewonnen is
Maar… wat de dubieuze letselschadebureaus er niet bij vertellen, is dat als alle aansprakelijkheid wordt erkend u van de rechter bovenop uw schadevergoeding ook de kosten voor de rechtshulp gewoon vergoed krijgt. Deze strijken de letselschadebureaus dan natuurlijk op maar daarnaast heeft u de afspraak gemaakt een deel van de schadevergoeding te betalen aan het bureau. En dit betekent voor de letselschadebureaus kassa want ze krijgen dan natuurlijk dubbel uitbetaald. De letselschadebureaus krijgen de toegewezen kosten voor de rechtshulp en het met u afgesproken percentage van uw schadevergoeding. Prettig voor de letselschadebureaus maar minder prettig voor u.
Oppassen met afspraken met letselschade bureaus
Bijzonder hieraan is dat advocaten in Nederland helemaal niet mogen werken via een no cure no pay afspraak. Juristen en andere letselschadespecialisten mogen dit wel. Maar wat doen een aantal advocaten, die laten het letselschadebureau een no cure no pay contract afsluiten en gaan vervolgens zelf de zaak doen (alleen advocaten mogen zaken bij de rechtbank voorleggen). Hierbij spreken zij in het geheim af dat een deel van de opbrengst van de letselschadekantoren naar de advocaat gaat.
Zo kunnen advocaten via een listige omweg toch gewoon de lucratieve no cure no pay betalingsvoorwaarde afsluiten met een cliënt. En natuurlijk doen ze dat alleen maar bij zaken die bij voorbaat gewonnen zijn. Namelijk zaken waar bij voor de advocaat meteen duidelijk is dat er sprake is van schuld. Als ze het slachtoffer dan zover weten te krijgen dat ze met de bevriende schadeletselbureaus een no cure no pay contract afsluiten, dan krijgen samen mooi twee keer uitbetaald.
Uitzending Zembla televisie over letselschadebureaus
Zembla is het VARA/NPS actuele documentaire programma wat bekend staat om zijn opiniërende onderzoeksjournalistiek. Zembla besteedt in zijn uitzending ‘List en letselschade’ aandacht aan de schimmige activiteiten van sommige letselschade bureaus.
List en bedrog van schadeletselbureaus is een uitzending van Zembla.