U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. U bent aangereden en heeft letselschade opgelopen. U wilt daarvoor een maximale vergoeding. De hoogte van de letselschadevergoeding na aanrijding of botsing wordt bepaald door de mate van aansprakelijkheid.
Bij een aanrijding in het verkeer is het niet zo dat als een andere verkeersdeelnemer als een automobilist, scooterrijder, fietser, buschauffeur, motorrijder of vrachtwagenchauffeur schuld heeft aan de aanrijding, de veroorzaker ook volledig aansprakelijk is. Dit bepaalt mede de hoogte van de vergoeding voor alle letselschade.

Een letselschadevergoeding na aanrijding kan bestaan uit een schadevergoeding voor alle materiële schade en een smartengeld vergoeding voor alle immateriële schade. Een schadevergoeding krijgt u voor alle aantoonbare schadeposten. De onkosten waar u geld voor uitgeeft en waar u een bonnetje of een factuur voor kan laten zien. Dit kunnen de kosten zijn van een bril die stuk is gegaan tot de aanvulling van uw inkomen omdat u tijdelijk niet kunt werken.
Smartengeld is een compensatie voor het door u geleden leed, pijn en verdriet. Een vergoeding voor uw psychische schade, emotionele schade en geestelijke schade. Deze letselschade wordt door een rechter bepaald door een weging van een groot aantal factoren die ervoor zorgen dat uw levensvreugde na de aanrijding is afgenomen. Hoe erger het ervaren en nog te ervaren leed, hoe hoger deze letselschadevergoeding zal zijn.
Aansprakelijkheid bepaalt hoogte letselschadevergoeding na aanrijding
U wilt een zo hoog mogelijke vergoeding voor al uw schade. Of u deze kunt claimen bij degene die u heeft aangereden hangt af van de aansprakelijkheid. De mate van aansprakelijkheid die erkend wordt of door de rechtbank wordt opgelegd. U kunt voor 100% een letselschadevergoeding krijgen na een aanrijding. U krijgt dan de maximale schadevergoeding. Maar u kunt ook voor 20% eigen schuld hebben. Dan krijgt u maar 80% van al uw schadeposten vergoed. De rest moet u uit eigen zak betalen.
Als u kunt aantonen dat de weggebruiker die u heeft aangereden aansprakelijk is voor de aanrijding, en dit is een gelijkwaardige verkeersdeelnemer, dan kunt u alle opgelopen schade claimen.
De verhouding schuld en aansprakelijkheid is alleen van toepassing bij gelijkwaardige verkeersdeelnemers. Maar van gelijkwaardigheid is niet altijd sprake. Fietsers en voetgangers zijn bij een botsing met een auto, motor, bus of scooter sterk in het nadeel. Het letsel bij een fietser en een voetganger is bij een aanrijding veel groter dan bijvoorbeeld een automobilist. De automobilist met zijn gordels, airbags en metalen huls om zich heen goed beschermt. Reden voor de wetgever om in de Wegenverkeerswet extra bescherming te regelen voor:
- voetgangers,
- fietsers,
- kinderen.
Voetgangers en fietsers zijn zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers. Als zij een ongeluk in het verkeer krijgen met een gemotoriseerd voertuig dan zijn zij nooit meer dan 50% aansprakelijk. Ook al liep de voetganger door rood licht waarna deze door een auto werd aangereden. Ook al gaf de fietser de auto van rechts geen voorrang waardoor de auto de fietser aanreed. De fietser of voetganger heeft 100% schuld maar is toch maar 50% aansprakelijk. De automobilist moet altijd minimaal de helft van de letselschadevergoeding na aanrijding van een fietser of voetganger betalen. Net als de overige sterke verkeersdeelnemers:
- auto,
- bus,
- scooter,
- motor,
- bestelbus,
- brommer,
- taxi,
- vrachtauto.
U bent aangereden door een auto, motor of bestelbus
Als u bent aangereden door een auto, motor, bestelbus of een ander gemotoriseerde verkeersdeelnemer, hoe zit het dan met uw letselschadevergoeding na aanrijding van het voertuig. Voor de aansprakelijkheid is het van belang of u zelf ook een sterke verkeersdeelnemer bent. Bent u een automobilist die een andere auto heeft aangereden, dan is de schuldvraag bepalend voor de aansprakelijkheid. Is de veroorzaker van het ongeluk ook voor 100% schuldig en aansprakelijk, dan krijgt u alles vergoed.
Heeft u als automobilist een fietser aangereden en reed de fietser door rood ligt, dan is de fietser volledig schuldig aan het verkeersongeval en u voor 50% aansprakelijk voor de schade. U moet als automobilist dan de helft van de letselschadevergoeding na aanrijding met de fietser betalen. De wetgever wil met deze aansprakelijkheidsverdeling zeggen: pas extra op als u te maken heeft met een fietser, u moet bij een aanrijding altijd de helft betalen.
U bent aangereden door een fiets
Als u bent aangereden door een fiets, een mountainbiker, wielrenner, berijder van een elektrische e-bike, dan bent u aangereden door een zwakke verkeersdeelnemer. Was u zelf ook fietser toen het verkeersongeluk u overkwam, dan gelden de normale aansprakelijkheidsregels. Heeft u als fietser niet het ongeluk veroorzaakt maar vindt de rechter u toch voor 10% schuldig, dan krijgt u 90% van uw letselschade vergoed.
Heeft u als chauffeur van een bestelbus een fiets aangereden, dan bent u altijd voor 50% aansprakelijk. Als de fietser voor de 75% schuldig is aan het ongeluk, dan moet u toch 50% van de letselschade van de fietser vergoeden. Als de fietser in zijn schadeclaim bijvoorbeeld een bon indient voor de parkeerkosten bij het ziekenhuis van € 20,- euro, dan moet u hiervoor een vergoeding betalen van € 10,- euro.
U bent aangereden door een scooter of brommer
Een scooter of brommer valt in de categorie sterke verkeersdeelnemers. Heeft u als scooterrijder of brommerrijder een voetganger aangereden, dan bent u voor minimaal 50% aansprakelijk voor de schade. In de verkeerspraktijk zijn voetgangers zelden schuldig als ze aangereden worden. Voetgangers krijgen meestal een volledige letselschadevergoeding na aanrijding bij het oversteken vergoed.
Bent u als scooterrijder aangereden door een grote vrachtwagen met trailer, dan is er toch sprake van een botsing tussen twee sterke verkeersdeelnemer. Heeft u al rijdend op uw scooter het ongeluk veroorzaakt door geen voorrang te geven, dan betaalt u uw letselschadevergoeding na aanrijding met de zware vrachtauto helemaal zelf.
Letselschadevergoeding na aanrijding claimen
U kunt bij aansprakelijkheid van de tegenpartij na het ongeluk al uw opgelopen schade en inkomensverlies claimen bij de tegenpartij. U mag als slachtoffer van een ongeval niet ook financieel lijden door het ongeluk. De aansprakelijke partij moet alle onkosten die u door het ongeval extra moet betalen vergoeden. Ook als uw inkomen er door het ongeluk op achteruit gaat, moet dit vergoed worden. Wat kunt u bijvoorbeeld allemaal claimen:
- Kosten om uw voertuig te laten repareren die in de kreukels ligt na de aanrijding.
- Vergoeding van uw horloge en bril die stuk zijn gegaan tijdens het verkeersongeval.
- Vervoerskosten voor elke keer dat u het ziekenhuis en de fysiotherapeut moet voor een behandeling.
- Een vergoeding voor elke dag dat u in het ziekenhuis ligt.
- Vergoeding van uw studiekosten omdat u uw studie een tijd heeft moeten staken.
- Kosten voor juridische hulp van een letselschade advocaat of andere rechtshulp.
- Vergoeding van uw eigen risico van uw zorgverzekering die u moet opmaken.
- Smartengeld voor alle pijn die u moet doorstaan en verdriet wat u heeft over de gevolgen van het letsel.
- Aanvulling op uw inkomen omdat u ander minder betaalt werk heeft moeten zoeken.
- Vergoeding van medicijnen en hulpmiddelen die uw zorgverzekering niet betaalt.
- Vergoeding voor hulp in de huis en met de tuin omdat u dat tijdelijk niet meer kunt.
- Kosten voor de klusjesman die u moet inhuren omdat u het zelf niet meer lukt.
- Vergoeding voor de extra oppas voor uw kinderen omdat u daar niet helemaal meer toe in staat bent.
- Smartengeld uitkering voor het compenseren van uw emotionele schade door leed, verdriet en pijn.
Alle extra onkosten en gemiste inkomsten kunt u als letselschade schadeposten claimen. Een letselschadevergoeding na aanrijding of botsing in het verkeer betekent, naar mate de tegenpartij aansprakelijk is gesteld, een schadevergoeding voor alle extra te maken kosten en alle gederfde inkomsten als gevolg van het ongeluk.
De dader van de aanrijding is onbekend
Wat nu als degene die u heeft aangereden is doorgereden na het ongeluk? Hoeveel letselschadevergoeding na aanrijding met het voertuig van de onbekende dader krijgt u dan? U kunt namelijk bij niemand uw letselschade vergoeding claimen. Bij een ernstig ongeluk met veel letselschade bent u ernstig gedupeerd.
Bij een aanrijding met een onbekende dader kunt u uw schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Als u aan de voorwaarden voldoet, betaalt het Waarborgfonds Motorverkeer uw vergoeding voor uw letselschade. Het Waarborgfonds Motorverkeer doet zich in de letselschade procedure dan voor als ware het degene die u heeft aangereden. Bekijk de interactieve video van het Waarborgfonds hierover.