Regresrecht mogelijkheid voor werkgevers is een loonregres bij letselschade. Want ook werkgevers lopen schade op als een werknemer bijvoorbeeld in zijn vrije tijd betrokken is geweest bij een verkeersongeluk en tijdelijk arbeidsongeschikt raakt.
Als een werknemer door een ongeval niet meer kan werken moet wel zijn loon doorbetaald worden. Hierdoor krijgt de werkgever te maken met een flinke schadepost. Er moet loon betaald worden maar er staat geen werk tegenover. De werkgever lijdt hierdoor wel flinke schade. Deze indirect letselschade kan echter verhaald worden.

De werkgever lijdt omdat de loonkosten gewoon doorlopen schade. De werkgever kan deze loonschade echter verhalen op de veroorzaker van het ongeval van zijn werknemer. Als iemand anders de veroorzaker is van de zieke werknemer, dan kan deze door de werkgever aansprakelijk gesteld worden en een deel van de loonschade verhalen op basis van het regresrecht.
Loonregres omdat u als werkgever indirect letselschade oploopt
U loopt bedrijfsschade op door het uitvallen van medewerkers door derden. Wettelijk is geregeld dat in ieder geval gedurende 2 jaar minimaal 70% van zijn loon doorbetaald moet worden. En dit terwijl uw zieke werknemer niet of maar gedeeltelijk voor u werkt. U moet als werkgever uw werknemer elke maand zijn loon overmaken terwijl er geen arbeid tegenover staat. Mogelijk moet u een uitzendkracht inhuren en verliest u omzet of klanten. Een deel van de door u als werkgever te maken kosten kunt u verhalen.
Vordering instellen tot loonregres bij letselschade
Als werkgever kunt u een vordering instellen tegen de veroorzaker van het ongeluk waar uw werknemer bij betrokken is geraakt. Dit wordt regresrecht genoemd en in dit geval loonregres. De loonschade die u als werkgever lijdt kunt u verhalen op de aansprakelijke partij (loonregres bij letselschade) van het ongeval van uw werknemer. Bij een loonregres kunt u eventueel ook de hogere verzekeringspremie vorderen, mocht u verzekerd zijn voor het uitvallen van medewerkers door ziekte. Houdt u als werkgever er wel rekening mee dat het mogelijk verstandig is om een letselschade advocaat of jurist in te schakelen bij loonregres.
De magazijnchef houdt van extreme sporten. In zijn vrije tijd mag hij graag motorcrossen en boksen. Nu is hij bij het crossen op een onverlichte en drassige baan ernstig ten val gekomen en heeft zijn rug gebroken. Hij moest geopereerd worden waarbij de rug met stalen pennen is vastgezet. Hij moet langdurig revalideren en kan waarschijnlijk een jaar niet werken. Maandagochtend belt hij zijn baas met de mededeling dat hij het komende jaar voorlopig niet op hem hoeft te rekenen. De werkgever moet terstond tijdelijk een nieuwe magazijnchef aannemen. De werknemer ziet nu elke maand in zijn boekhouding dat het net lijkt of er twee magazijnchefs zijn. Allebei moeten ze aan het eind van de maand hun salaris overgemaakt krijgen. Een grote kostenpost voor de werknemer. Een schadepost waar de werkgever part nog deel aan heeft. Gelukkig is hij op de hoogte van de mogelijkheid tot loonregres bij letselschade.
Om bij loon regres een loonvordering in te stellen moet u als werkgever wel aantonen dat u loon heeft doorbetaald, de werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is, u een arbeidsovereenkomst heeft en uw werknemer letsel heeft opgelopen en dat dit veroorzaakt is door de aansprakelijke partij.
Alleen nettoloon kan worden verhaald
Bij loonregres bij letselschade kan niet het hele bedrag aan loon worden gevorderd van de veroorzaker van het ongeval. De wetgever heeft in artikel 6:107A-lid 2 BW bepaald dat alleen het nettoloon verhaald kan worden. Dit komt omdat als de werknemer zijn loon zou verhalen bij de aansprakelijke partij van het ongeval, deze ook alleen maar zijn daadwerkelijk gemist inkomsten kan claimen. Omdat de werkgever deze claim nu doet, blijft het bedrag hetzelfde. Alle werkgeverslasten kunnen dus niet worden meegenomen met de vordering. Naast het nettoloon kunnen er nog ander onkosten in de loonschade berekening worden meegenomen.
Verjaring bij verhalen van de schade
Wacht u niet te lang met het aansprakelijk stellen en claimen van de schade bij de veroorzaker. Ingevolge art. 3:310 van het Burgerlijk Wetboek verjaart een rechtsvordering tot schadevergoeding vijf jaar na de ongevalsdatum. Na vijf jaar is het niet meer mogelijk de loonschade te verhalen.
Laat u over loonregres bij letselschade informeren door deskundigen
U komt met de verzekeringsmaatschappij van de schadeveroorzaker onverwijld terecht in discussies over aansprakelijkheid, medisch bewijs arbeidsongeschiktheid, schadeberekening en andere juridische haarkloverij. De kosten rechtsbijstand om de loonregresvordering te doen, zijn sinds een recentelijk uitspraak door de Hoge Raad ook verhaalbaar op degene die aansprakelijk is voor de schade.