Eén van uw werknemers blijkt een ongeluk of ongeval gehad te hebben en heeft zich langdurig ziek gemeld. Geheel buiten uw schuld als werkgever om. U lijdt flinke schade. Hoe moet u nu deze loonschade berekenen? Uitleg over netto loonschade berekening en hoe schade werkgever te verhalen?
Een zieke werknemer die door ziekte langdurig is uitgeschakeld en daarmee arbeidsongeschikt is geraakt, kan voor u als werkgever een flinke kostenpost betekenen. U zult extra kosten moeten maken. Kosten voor het inhuren van tijdelijke krachten maar ook doorbetalen van werknemers en opdrachten niet kunnen aannemen.

U zult een uitzendkracht moeten inhuren of een andere tijdelijk werknemer extra moeten inhuren, u moet het salaris van de uitgeschakelde werknemer doorbetalen, u moet wellicht opdrachtgevers laten lopen, de werkdruk bij de andere werknemers wordt hoger en als de werknemer terugkomt dan moet de werknemer gere-integreerd worden.
Kortom, u bent er niet alleen druk mee, het kost u geld. U lijdt aanmerkelijke schade. Deze kosten moet u maken geheel buiten uw schuld om. Een ander is de oorzaak van al deze extra kosten die u moet maken. Als ondernemer kunt u deze schade op de veroorzaker verhalen. Rekent u zich daarbij niet rijk. Bij het berekenen van de loonschade kunt u niet alle schadeposten meenemen.
Loonschade berekenen, verhalen en claimen
Loonschade berekenen is op zich eenvoudig. U kunt eigenlijk alleen het netto salaris en de redelijke re-integratie kosten van uw werknemer bij de veroorzaker van de schade als werkgever verhalen. Ander kosten die u ook extra moet maken kunt u niet in de berekening meenemen. Bij het loonschade berekenen kunt u alleen het netto bedrag van het salaris voor uw medewerker meenemen, dus exclusief:
- pensioenvergoedingen,
- vakantiegeld,
- overwerkvergoedingen,
- eindejaarsuitkering, etc.
Burgerlijk Wetboek artikel 6:107A-lid 2 bepaald dat alleen het netto loon geclaimd kan worden. Als de werknemer, indien deze zijn loon niet doorbetaald zou krijgen, zelf zijn gemiste inkomsten zou claimen, dan kan deze alleen zijn netto loon verhalen op de veroorzaker van het ongeval. De wetgever heeft bepaald nu de werkgever deze claim doet, er ook niet meer dan het netto loon verhaald kan worden.
Niet alleen het netto salaris is schade die verhaald kan worden, ook de re-integratie kosten kunnen worden geclaimd. Bij de re-integratie loonschade berekening kunt u alle kosten in rekening brengen, van het ingehuurd re-integratiebureau tot de gesprekken die u met de werknemer moet maken. De veroorzaker dient dan wel door u eerst aansprakelijk gesteld te worden voordat u de schade kunt claimen. Het verhalen van de loonschade wordt ook wel loonregres op basis van uw regresrecht (burgerlijk wetboek, artikel 6:107a) genoemd.
Werkgever moet loon arbeidsongeschikte werknemer doorbetalen
Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt, dan is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Dit dient voor een periode van twee jaar te gebeuren. U als werkgever bent meestal verplicht het laatstgenoten salaris van uw arbeidsongeschikte werknemer in het eerste jaar en het tweede ziektejaar, afhankelijk van de CAO tussen de 70 en 100% door te betalen. Al die tijd hoeft u er niet op te rekenen dat u daar de inzet van uw werknemer voor terug krijgt. U bent wettelijk verplicht het loon door te betalen. U kunt zich voorstellen dat daar flinke kosten aan verbonden zijn. Zorgvuldig de loonschade berekenen die u mogelijk zou kunnen claimen, kan u helpen inzicht te krijgen in de kosten die u wel of niet vergoed kan krijgen.
Welke schadeposten meenemen bij loonschade berekenen?
Welke schadeposten niet welke wel meenemen bij het berekenen van de loonschade? Niet alle extra kosten die u moet maken kunt u opvoeren in u berekening. Wel kunt u claimen bij de veroorzaker van het ongeval:
- het daadwerkelijk uit te betalen nettoloon;
- kosten bezoek arboarts;
- kosten onderzoek arbeidsdeskundige;
- kosten voor eventuele omscholing;
- kosten voor re-integratiebureau;
- kosten voor het re-integratietraject (verslagen, plan van aanpak, e.d.);
- kosten aanpassingen werkplek.
Bij berekenen van de loonschade kunt u niet meenemen:
- de werkgeverslasten van het loon;
- kosten voor freelancer of uitzendkracht die het werk overneemt;
- kosten door verlies van omzet of klanten;
- kosten voor tijdelijke afwezigheid door bezoek aan arts of fysiotherapie.
Omdat uit de jurisprudentie niet altijd eenduidig bepaald kan worden wat bij het loonschade berekenen nu wel en niet precies meegenomen kan worden, is het verstandig u hierover vooraf te laten informeren.
Eerst aansprakelijk stellen voor loonschade te berekenen
Belangrijk bij elke letselschade zaak en dus ook bij claimen van deze schade, is dat de veroorzaker van het ongeluk of ongeval aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die veroorzaakt is. Deze gestelde aansprakelijkheid moet dan wel erkend worden door de aansprakelijke partij. Voor werkgevers is het verhalen van deze schade geen eenvoudig verhaal, er kunnen nogal wat bezwaren van de tegenpartij komen. De wederpartij is vaak een verzekeringsmaatschappij die zeer bedreven is in het ontkennen van de aansprakelijkheid. Vervolgens zijn zij nog bedrevener om de loonschade berekening onderuit te halen. Aansprakelijk stellen en de loon- en re-integratieschade claimen is een vak op zich en wordt vaak door een letselschadebureau of letselschade advocaat gedaan.
Op tijd netto loonschade berekening maken en schade claimen
Zorg dat u niet al te lang wacht met het claimen van de door u opgelopen schade door uw werknemer. Vijf jaar nadat het ongeluk of ongeval heeft plaatsgevonden verjaart de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen van de verantwoordelijke partij (burgerlijk wetboek artikel 3:310). Gebruik van uw regresrecht, bereken de loonschade en verhaal de zoveel mogelijk schade op de aansprakelijke partij.
Meeste gestelde vragen over loonschade
De hoogte van de loonschade wordt bepaald door het bedrag aan loon dat de werkgever heeft moeten doorbetalen aan de zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Daarnaast kunnen ook de kosten voor vervangend personeel en eventuele andere kosten als gevolg van de arbeidsongeschiktheid worden meegenomen in de berekening van de loonschade.
Loonschade kan worden geclaimd gedurende de periode dat de werknemer als gevolg van het letsel niet in staat is om te werken en de werkgever het loon moet doorbetalen. Dit kan dus zowel voor tijdelijke als voor blijvende arbeidsongeschiktheid gelden.
Als er sprake is van aansprakelijkheid voor de letselschade, dan is de aansprakelijke partij of diens verzekeraar verplicht om de loonschade te vergoeden. Als er geen sprake is van aansprakelijkheid, dan zal de werkgever zelf de loonschade moeten dragen. In sommige gevallen kan de werkgever hiervoor een verzekering afsluiten.
Een werkgever kan loonschade claimen als een werknemer als gevolg van letselschade (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is geraakt en daardoor niet in staat is om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren. De werkgever kan dan inkomensverlies lijden en extra kosten maken voor vervangend personeel.