Een werkgever moet een zieke medewerker die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is geraakt door een ongeval doorbetalen. Is een derde partij aansprakelijk te stellen voor het ongeval van uw medewerker? U kunt dan als werkgever een deel van uw schade verhalen. U kunt de loonschade claimen bij de veroorzaker van het ongeval.
Uw werknemer heeft zich ziek gemeld. Door een ongeval heeft deze letsel opgelopen, is arbeidsongeschikt en kan niet werken. Maar deze moet wel doorbetaald worden, waardoor u als werkgever flinke extra kosten maakt. Het regresrecht stelt u in staat de schade te verhalen. Hoe gaat een loonschade claim bij de veroorzaker in zijn werk?

De loonbetalingsverplichting zorgt ervoor dat werkgevers hun zieke en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer voor maximaal twee jaar moet doorbetalen. U heeft een doorbetalingsverplichting voor minimaal zeventig procent en in sommige branches voor de volledige honderd procent. Loon overmaken terwijl er geen enkele arbeid tegenover staat. Daarnaast moet ook nog vaak extra geld kostende maatregelen worden genomen om de ziek gemelde werknemer te vervangen. Vervolgens moeten er ook nog kosten voor de re-integratie gemaakt worden. De werkgever kan echter de loonschade claimen bij de aansprakelijke partij. Loonschade claimen bij de veroorzaker van het ongeval wordt loonregres genoemd.
Wat kunt u aan loonschade claimen bij de aansprakelijke derde?
Bij een loonschade claim kunt u volgens artikel 6:107a BW drie zaken claimen:
- het netto loon van de werknemer,
- de redelijke re-integratie kosten,
- de aanpassingen aan de werkplek.
Houdt u als werkgever er dus rekening mee dat een aantal schadeposten niet verhaald kunnen worden. U heeft als werkgever zelfstandig verhaalsrecht naar de aansprakelijke derde die het ongeval heeft veroorzaakt.
De derde persoon die veroorzaker is van het ongeval dient voor het ontstane letsel wel aansprakelijk gesteld te kunnen worden. Het opgelopen letsel van de werknemer moet een direct gevolg zijn van het handelen van de veroorzaker van het ongeval.
Om de loonschade te kunnen claimen moet de derde partij wel aansprakelijk zijn voor het ongeval. Daarnaast moet er sprake zijn van een loondoorbetalingsverplichting en van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.
Netto loon van de werknemer claimen
Bij het verhalen van het loon van de zieke werknemer heeft u te maken met een zogenaamd civiel plafond. U kunt als werkgever nooit meer claimen dan de werknemer zou hebben gekund. Als de werknemer de schade zou verhalen bij de veroorzaker van het ongeval, dan zou deze ook alleen maar zijn daadwerkelijk inkomensschade kunnen claimen: zijn netto loon componenten. Werkgeverslasten als ingehouden loonbelasting en sociale premies kunnen dus niet worden meegenomen in de claim. Wel kunnen alle netto vergoedingen, die het slachtoffers ook had kunnen claimen, verhaald worden zoals:
- netto bijdrage in de pensioenpremie,
- netto bijdrage van de eindejaarsuitkering,
- netto salaris van de werknemer,
- netto bedrag aan vakantiegeld,
- netto vaste vergoedingen (overwerk, ploegen, ziektekosten, e.d.).
Alle netto inkomsten die het slachtoffer van een ongeval ook als inkomensschade had kunnen verhalen in een letselschade procedure, kunnen worden geclaimd door de werkgever bij loonregres.
Re-integratiekosten claimen
Ook zult u voor uw zieke werknemer re-integratie kosten maken als deze zijn werk weer gaat oppakken. Artikel 6:107a BW stelt dat u ook de onkosten voor terugkeer naar de werkplek kunt claimen als onderdeel van de de loonschade. Alle kosten die u maakt om uw arbeidsongeschikte werknemer weer terug te laten keren naar zijn werkplek, kunt u verhalen op de aansprakelijke veroorzaker van het ongeval.
- Kosten voor de hele re-integratie administratie (opstellen plan van aanpak, administreren ziekteverloop, evaluatie re-integratie, voortgangsbesprekingen, maken verslagen, e.d.).
- Inschakelen van de dienstverlening van een re-integratiebedrijf.
- Inschakelen van de dienstverlening van een arbodienst.
- Inschakelen outplacementbureau als terugkeer naar werkplek niet mogelijk meer is.
- Bijscholingen en omscholing die moeten bijdrage aan het herstel van de werknemer.
Nagenoeg alle re-integratie onkosten kunt u als loonschade claimen bij de veroorzaker van het ongeval.
Onkosten voor de aanpassingen aan de werkplek claimen
Indien aanpassingen aan de werkplek nodig zijn, dan valt dit onder de loonschade claim. Alle redelijke onkosten kunt u verhalen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan:
- een aangepaste bureaustoel,
- inhuren van aangepast vervoer,
- een doventolk,
- aangepaste computerapparatuur,
- een teksttelefoon,
- speciale software, e.d.
Kosten vervanging medewerker kunnen niet worden geclaimd
Als een medewerker geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt, moet een werkgever extra kosten maken om de medewerker te vervangen tijdens de ziekteperiode. Er wordt een uitzendkracht van een uitzendbureau ingehuurd of er wordt een zzp’er ingevlogen om de werkzaamheden voort te zetten. Een flinke schadepost door het uitvallen van de medewerker. U kunt deze onkosten echter niet als loonschade claimen. Deze onkosten ter vervanging van de arbeidsongeschikte werknemer kunnen bij het loonschade claimen niet worden meegenomen.
Advocaat kosten worden niet vergoed bij loonschade claim
Is het bij letselschade zaken mogelijk om de kosten voor juridische bijstand in de claim mee te nemen, bij het claimen van loonschade is dat niet mogelijk. Kosten van rechtshulp kunnen niet worden meegenomen in de claim en komen dus geheel ten laste van de eiser, de werkgever. Vaak bieden letselschadebureaus en letselschade experts hun juridische bijstand dan ook aan in de vorm van een no cure no pay regeling. Als u de zaak om schadeposten verliest, dan betaalt u het letselschade bureau geen kosten. U krijgt geen factuur voor de juridische ondersteuning. Lukt het om de loonkosten en re-integratiekosten wel te verhalen, dan betaalt u een vooraf afgesproken fee. Deze fee is vaak in de vorm van een percentage van het geclaimde bedrag.
Wacht niet te lang met het claimen van de schade
De schadeclaim kan verjaren. Als u vijf jaar na het ongeval nog geen schadeclaim heeft ingediend bij de aansprakelijke veroorzaker van het ongeval, dan heeft loonschade claimen geen zin meer. De schadeclaim is dan verjaard. U maakt dan geen kans meer op een schadevergoeding. Wacht dus niet te lang met het starten van de loonregres procedure.