Uw medewerker heeft een ongeval gehad en heeft zich ziek gemeld. Nu zit u met de schade van zijn arbeidsongeschiktheid. Loonschade door ongeval werknemer of tijdelijke medewerker kan flink in de papieren lopen. Het regresrecht stelt u echter in staat een deel van deze kosten te verhalen.
Loon doorbetalen, vervanger inhuren, re-integreren, administratie, noem maar op. U kunt als bedrijf de extra kosten die u moet maken vanwege uw (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer, verhalen bij degene die het ongeval heeft veroorzaakt. U kunt als bedrijf de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk stellen voor de schade die uw bedrijf oploopt.

U baalt er enorm van dat u als werkgever extra kosten moet maken omdat uw werknemer bij een ongeval betrokken is geraakt en zich ziek heeft gemeld. Het ongeval werd ook nog door een ander veroorzaakt. Artikel 6:107a lid 2 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat u als bedrijf de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk kunt stellen voor uw extra kosten en de schade kunt claimen bij deze derde partij. U kunt dit zelfstandig doen, over het hoofd van uw medewerker heen.
Het maakt voor het halen van loonregres niet uit of het ongeval in werktijd heeft plaatsgevonden of daarbuiten. Vooral ongevallen die in de vrije tijd van de medewerker plaatsvinden, zijn voor menig werkgever een doorn in het oog:
- een blessure op het voetbalveld door een stevige tackle,
- gevallen tijdens de motorcross,
- een verkeersongeval na een feestje,
- ongelukkig terechtgekomen bij de judo,
- van het paard gevallen,
- tijdens de verbouwing van het huis.
Sommige vrije tijds bestedingen zorgen voor flink wat ziekmeldingen op maandagochtend. Ziekmeldingen die voor de werkgever kosten met zich meebrengen, vooral loonkosten. De wettelijk bepaalde doorbetalingsverplichting op basis van de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte (WULBZ) van minimaal 70% van het loon voor maximaal twee jaar, is voor menig bedrijf een schadepost. Loonschade door ongeval medewerker tijdens werktijd of ongeluk in vrije tijd kan voor een deel teruggehaald worden bij de aansprakelijke veroorzaker. Voor een deel, want niet alle extra kosten komen voor een schadeclaim in aanmerking
Welke loonschade door ongeval werknemer kan verhaald worden?
Er zijn drie schadeposten die u als werkgever kunt verhalen bij loonschade door een ongeval van de werknemer:
- de nette loonkosten van de werknemer,
- de kosten voor de re-integratie en de administratie
- de kosten voor het aanpassen van de werkplek.
Nettoloon
Houdt u er bij het loonschade berekenen dus rekening mee dat alleen de netto loonkosten worden vergoed. Bij het verhalen van de loonschade door ongeval van de medewerker wordt alleen het loon vergoed wat de werknemer op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven. Werkgeverslasten worden niet vergoed, alleen de netto bedragen. Dus de netto pensioenvergoeding, de netto dertiende maand, het netto vakantiegeld, e.d. komen voor een vergoeding in aanmerking bij loonschade door een ongeval van de werknemer.
Er kan bij de veroorzaker niet meer aan loon worden geclaimd dan de werknemer zelf zou krijgen als deze zijn inkomensschade zou hebben geclaimd.
Re-integratie
Daarnaast kan bij loonschade door een ongeval van de werknemer alle redelijke re-integratie kosten worden geclaimd. Als uw medewerker weer aan het werk gaat, zult u geconfronteerd worden met allerlei re-integratie onkosten. Denkt u hierbij aan:
- het inschakelen van een re-integratiebureau,
- het maken van het plan van aanpak,
- het evalueren en vastleggen van afspraken,
- de hele administratie van de re-integratie,
- het maken van re-integratie verslagen.
Wellicht is het nodig een outplacement bureau in te huren als de werknemer zijn oude werk niet meer kan oppakken. Al deze onkosten kunnen worden verhaald op de veroorzaker van het ongeval.
Aanpassingen werkplek
Ook kunnen noodzakelijke aanpassingen aan de werkplek worden geclaimd. Denkt u hierbij aan:
- speciale software,
- aangepaste bureaustoel,
- teksttelefoon,
- kosten voor aangepast vervoer of taxi,
- doventolk,
- inrichten geluidarme werkplek, e.d.
Bij loonschade door ongeval van de medewerker kunnen alle redelijke aanpassingen aan de werkplek die nodig zijn om de zieke medewerker weer aan het werk te krijgen, worden verhaald op de derde partij.
Loonschade door ongeval werknemer met terugwerkende kracht
De verjaringstermijn voor loonregres is vijf jaar. Gedurende vijf jaar na de dag dat het ongeval met uw medewerker gebeurde, heeft u als werkgever de gelegenheid de schade te claimen bij de veroorzaker van het ongeval. Een claim kan dus met terugwerkende kracht worden ingediend. Tot vijf jaar terug kan een werkgever een beroep doen op zijn regresrecht. Het loont voor een werkgever wellicht de moeite om de ziekteregistraties van de afgelopen vijf jaar door te lopen, op zoek naar dit vergeten geld.
Geen vergoeding rechtshulp loonschadespecialist of loonschadejurist
Bij claimen van loonschade door ongeval van de werknemer, kunnen de kosten voor rechtshulp van een loonschadespecialist of loonschadejurist niet worden meegenomen als schadepost. In tegenstelling tot het verhalen van letselschade door een ongeval, waar de rechtshulp kosten wel kunnen worden meegenomen in de schadeclaim, voorziet het regresrecht daar niet in. U zult zelf de rekening van de loonschadespecialist of loonschadejurist zelf moeten betalen. Vaak stellen deze loonschadespecialisten of loonschadejuristen een no cure no pay regeling voor. U betaalt dan een percentage van de uitgekeerde schade, het verhaalde bedrag, bij een succesvolle schadeclaim. Bij het afwijzen van de claim betaalt u dan niets.
De tegenpartij is bijna altijd een verzekeringsmaatschappij
Bij het verhalen van loonregres bij letselschade dient u er rekening mee te houden dat u niet met de bestuurder van de auto die fout zat of de vorkheftruck die niet zat op te letten te maken heeft. U krijgt te maken met hun verzekeringsmaatschappij. Een verzekeringsmaatschappij die zo min mogelijk wil uitkeren en loonschadejuristen in dienst heeft die de hele dag niets anders doen dan loonschadezaken afhandelen. Zij zullen verweer voeren tegen de mate van aansprakelijkheid en de te vergoeden schadeposten.