Indien uw medewerker door toedoen van een ander kort of lang arbeidsongeschikt is geraakt, dan lijdt u als werkgever schade. U kunt echter een deel van de netto schade terugkrijgen. U kunt dan de loonschade verhalen omdat u gebruik kunt maken van uw regresrecht.
U heeft als werkgever namelijk de mogelijkheid om uw kosten te verhalen op de zogenaamde aansprakelijk derde. Dit is prettig omdat u als werkgever verplicht bent om aan de wettelijke doorbetalingsperiode van 104 weken bij ziekte te voldoen. Wat komt bij het verhalen van de loonschade allemaal kijken?

U kunt uw nette schade claimen bij de veroorzaker, maar u krijgt niet al uw schadeposten vergoed. Wettelijk is bepaald dat slechts enkele onkosten kunnen worden verhaald in het regresrecht. Er zijn drie schadeposten die u kunt verhalen: het netto loon van de werknemer, zijn re-integratiekosten bij terugkeer op het werk en de kosten voor aanpassingen aan de werkplek.
Een werkgever kan alleen de netto loonkosten verhalen op de veroorzaker. Werkgeverslasten kunnen niet worden verhaald. Alleen het netto loon wat maandelijks naar de werkgever wordt overgemaakt, komt voor vergoeding in aanmerking. Daarnaast alle re-integratiekosten als het inhuren van een re-integratiebedrijf en alle administratieve zaken als het maken van het plan van aanpak, de re-integratieverslagen, e.d. Ook als de medewerker weer aan het werk gaat en de werkplek moet worden aangepast kunnen deze kosten worden opgeëist bij de veroorzaker. Denkt u hierbij aan aangepast vervoer, speciale software, voetensteun, aangepast bureaustoel, e.d. Al deze kosten komen voor een vergoeding in aanmerking.
Uw werknemer is fietsend op weg naar huis. Uw medewerker wordt geschept door een auto die geen voorrang verleende. Door een automobilist die niet goed zat op te letten raakte uw werknemer gewond en moest met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis worden afgevoerd. De volgende dag meldde uw medewerker zich ziek met de mededeling dat het herstel wel een half jaar in beslag kon nemen. Het gevolg voor u was dat u een uitzendkracht moest inhuren om het werk over te nemen. Alle zeilen moesten bijgezet worden om geen omzetverlies te draaien. Aan het eind van de maand moest u niet alleen het uitzendbureau betalen maar ook uw zieke werknemer. Dubbele kosten voor u.
Bij loonschade verhalen is niet het mogelijk voor andere onkosten zoals omzetderving, klantenverlies of kosten voor het inhuren van vervangende arbeid een vergoeding te claimen.
Loonschade verhalen niet altijd mogelijk
Geen aansprakelijkheid
De veroorzaker van het ongeval moet (voor een deel) aansprakelijk gesteld kunnen worden voor zijn daad. Alleen als de veroorzaker van het ongeval aangesproken kan worden, kan de loonschade verhaald worden. Voor u als werkgever gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als die voor uw werknemer van toepassing zouden zijn, als deze de veroorzaker aansprakelijk zou stellen. Had uw medewerker voor een deel medeschuld, en de aansprakelijkheid van de veroorzaker wordt gesteld op 50 procent, dan kunt u als werkgever ook maar de helft van uw loonschade verhalen op de veroorzaker. Was het ongeval geheel de schuld van de medewerker zelf, dan is geen vergoeding van loonschade mogelijk.
Collega veroorzaker ongeval
De mogelijkheid van het verhalen van uw loonschade is niet mogelijk als een collega de veroorzaker van het ongeval is geweest. Loonregres is dan niet mogelijk. Er kan geen regres genomen worden op een collega.
Geen causaal verband
Verhalen van de loonschade is ook niet mogelijk als er geen oorzakelijk verband is. Er moet een causaal verband zijn. De veroorzaker van het ongeval kan alleen aansprakelijk worden gehouden als zijn handelen het ongeval heeft veroorzaakt. Als de reden van arbeidsongeschiktheid door andere omstandigheden is ontstaan, dan is het verhalen van de loonschade niet mogelijk.
Risicoaansprakelijkheid
Ook bij risicoaansprakelijkheid er geen loonregres mogelijk. De aansprakelijke derde dient door zijn eigen handelen het ongeval te hebben veroorzaakt. Als het verkeersongeval door een kind is ontstaan, dan zijn de ouders aansprakelijk voor de schade die het kind heeft veroorzaakt. Er is dan sprake van risicoaansprakelijkheid. Er is dan geen mogelijkheid voor het verhalen van de loonschade. Bij een hondenbeet is de eigenaar aansprakelijk voor de schade die zijn hond veroorzaakt. Is uw medewerker arbeidsongeschikt geraakt om dat deze door een hond is gebeten, dan kunt u op basis van de risicoaansprakelijkheid geen gebruik maken van het regres recht. U kunt de loonschade niet verhalen op een ander dan degene die door eigen handelen het ongeval heeft veroorzaakt.
Ook wist u dat na een half jaar de medewerker gere-integreerd moest worden. U wist dat u geld opzij moest leggen voor een re-integratiebureau en dat mogelijk de werkplek aangepast moest worden. Allemaal netto kosten voor uw rekening, waar u niet op zat te wachten. Gelukkig was u op de hoogte van het regresrecht. U kon als werkgever de loonschade verhalen op de aansprakelijke veroorzaker van het verkeersongeval. Degene die uw werknemer had aangereden was aansprakelijk en u kon een deel van de netto letselschade die u als werkgever daarvan ondervond weer verhalen. U kon regres halen op deze autobestuurder.
Van salaris alleen netto loonschade vergoed aan werkgever
Alleen de netto vergoedingen van het salaris wordt vergoed. Dit komt omdat de wetgever uitgaat van wat de werknemer zou kunnen verhalen op de veroorzaker. Het slachtoffer van een ongeval kan alleen zijn netto inkomstenschade claimen. Hierdoor is het bij het loonschade verhalen ook alleen maar mogelijk om de netto loonschade te claimen. Deze netto bedragen betreffen niet alleen het netto loon. Ook kunnen onder andere worden verhaald:
- de netto dertiende maand,
- het netto bedrag aan vakantiegeld,
- de netto pensioenpremie,
- de netto bijdrage aan ziektekostenverzekering.
Kortom, alle netto bedragen die de werknemer aan het eind van de maand krijgt overgemaakt op zijn bankrekening als salaris komen als schadevergoeding in aanmerking.
Loonschade verhalen met terugwerkende kracht
Heeft u als werkgever medewerkers die de afgelopen vijf jaar uitgevallen zijn door een ongeval veroorzaakt door een derde, dan kunt u alsnog de loonschade verhalen op de veroorzaker. De verjaringstermijn voor het claimen van de schade is vijf jaar. Dient u een schadeclaim binnen vijf jaar na de dag van het ongeval in, dan kunt u beroep doen op uw regresrecht en een claim indienen.