U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Als voetganger bent u op straat omver gereden. U liep over de weg, het fietspad, trottoir of zebrapad en bent al lopende geschept. Een lopende verkeersdeelnemer krijgt altijd een schadevergoeding. U bent lopend aangereden en gewond geraakt, wat nu?
Omdat lopende weggebruikers extra kwetsbaar zijn in het verkeer genieten mensen die lopen, hardlopen, joggen of gewoon wandelen extra bescherming. De wegenverkeerswet beschermt voetgangers door de aansprakelijkheid voor een deel bij de bestuurder neer te leggen. Uw schade wordt dus altijd in ieder geval voor een deel vergoed.

Gemotoriseerde verkeersdeelnemers als een auto, scooter, bus, motor, bestelbus, vrachtauto, e.d. dienen bij voetgangers en fietsers extra goed op te letten. Deze onbeschermde verkeersdeelnemers lopen bij een botsing meer kans op ernstig letsel. De wetgever heeft het zo geregeld dat de automobilist, scooterrijder, buschauffeur, motorrijder, bestelbus bestuurder, of vrachtwagenchauffeur sowieso altijd voor minimaal de helft aansprakelijk is. Dit is ongeacht of u zelf nu schuld aan het verkeersongeval had of niet. Lopend aangereden betekent dat u altijd een schadevergoeding krijgt.
Als u te voet bent aangereden is sowieso de kans groot dat u al uw schade vergoed krijgt. De aansprakelijkheid ligt bij dit soort aanrijdingen vaak bij de bestuurder die u al lopende heeft aangereden. Letselschade die voetgangers oplopen worden in de praktijk meestal volledig vergoed.
Lopend aangereden en gewond geraakt bij aanrijding
Lopende weggebruikers lopen meer kans op ernstig en blijvend letsel. Voetgangers zijn onbeschermd vergeleken met bijvoorbeeld de automobilist met zijn veiligheidsgordel, hoofdsteunen, airbag en stalen frame om zich heen.
- Liep u gewoon te wandelen op straat?
- Stak u de weg gehaast over?
- Liep u op het fietspad?
- Werd u geschept op het zebrapad?
- Liep u te op het trottoir te slenteren?
- Was u aan het hardlopen op de weg?
Het maakt niet uit waar de aanrijding plaatsvond. Lopend aangereden worden betekent bijna altijd gewond raken en flinke letselschade schadeposten. Hoge kosten en psychische schade, mogelijk de rest van uw leven. De schade afwikkeling dient dan ook zorgvuldig te gebeuren.
Lopend op straat aangereden en de aansprakelijkheid
Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid als u lopend bij een aanrijding betrokken bent. Stel, u steekt de straat over en een auto rijdt u aan. U raakt ernstig gewond en moet met uw verwondingen direct naar het ziekenhuis. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid. Niet onbelangrijk, want degene die aansprakelijk is moet ook alle letselschade vergoeden. Als u lange tijd arbeidsongeschikt bent geraakt, dan wordt uw inkomen vergoed en kan de schade behoorlijk oplopen. Bij de aansprakelijkheid gaat het er om wie er schuld heeft. Wie heeft een verkeersfout gemaakt?
1. De bestuurder van de auto is fout geweest
De autobestuurder was helemaal fout. De automobilist reed door rood licht of gaf u geen voorrang op de rotonde toen u die lopend overstak. Een duidelijke verkeersfout van de automobilist waardoor u werd aangereden. De bestuurder van de auto is geheel schuldig. De bestuurder erkent via zijn autoverzekeringsmaatschappij zijn fout en zijn aansprakelijkheid. U krijgt dan van de verzekeraar van de automobilist al uw letselschade vergoed. U krijgt een maximale schadevergoeding en smartengeld uitkering. U krijgt alle schade vergoed.
2. U als lopende voetganger heeft een verkeersfout gemaakt
U bent lopend aangereden en gewond geraakt, maar het was helemaal uw eigen schuld. U liep door het rode licht en het verkeerslicht voor de auto stond op groen. Terwijl u lopend de straat overstak, werd u geschept door de auto. Een grote verkeersfout van u en u erkend uw fout ook. Ik krijg geen schade vergoed, zult u zeggen. Het was mijn eigen stomme schuld. Toch krijgt u dan nog de helft van al uw schade vergoed door de automobilist (zijn verzekering). De Wegenverkeerswet stelt dat als een gemotoriseerd voertuig een lopende verkeersdeelnemer of een fietser aanrijdt, deze voor minimaal de helft aansprakelijk is voor alle schade. De automobilist moet u dus de helft van alle schade vergoeden.
3. Zowel u als wandelaar alsmede de automobilist waren allebei fout
Het kan ook zijn dat u lopend aangereden bent waarbij zowel u als de automobilist een fout gemaakt hebben. U liep over het zebrapad de straat over maar toen u bijna aan de overkant was, draaide u zich onverwacht en plotseling om en liep weer terug. U heeft voorrang op het zebrapad maar de automobilist, die u in eerste instantie voorrang gaf, was al aan het optrekken. U werd terwijl u zich omdraaide en onverwacht terugliep lopend aangereden. Wat nu?
In dit geval kan de rechter besluiten u allebei voor een deel de schuld toe te bedelen. U als wandelaar heeft voor de 75% schuld en de gemotoriseerde verkeersdeelnemer heeft voor 25% schuld. Maar hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Degene die aansprakelijk is moet de schadevergoeding betalen. Voor de helft is de automobilist al sowieso aansprakelijk. Nu de automobilist en u als voetganger beide schuldig zijn betekent dat:
- de automobilist voor 50% aansprakelijk is (altijd minimaal voor de helft aansprakelijk, ook al is deze voor 25% schuldig),
- u als lopende voetganger voor een de ander helft aansprakelijk bent (de helft van de overgebleven helft, ook al is de voetganger voor 75% schuldig).
Dit betekent dat de automobilist de schade voor 50% moet vergoeden. Alle door u in te dienen schadeposten worden voor 50% vergoed. De rest moet u zelf betalen. Bent u lopend aangereden door een auto, dan is het in de praktijk wel zo dat er niet vaak situaties zijn waarbij degene die lopend aangereden is ook schuld draagt. De automobilist is in bijna alle gevallen volledig aansprakelijk.
Wat kunt u aan schade claimen als u gewond bent geraakt?
Lopend aangereden en gewond geraakt betekent ook vaak flinke letselschade en een hoge schadeclaim. Wettelijk is geregeld dat u alle schade als gevolg van het ongeluk kunt claimen. Alle onkosten en inkomensschade kunt u in de schadeclaim opnemen. Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij kunt u alle schadeposten vergoed krijgen. Een schadestaat kan bestaan uit:
- kosten van uw mobiele telefoon die stuk is gegaan,
- parkeerkosten bij het ziekenhuis voor al uw behandelingen en controles,
- aanvulling van uw pensioen omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt,
- vergoeding van het lidmaatschap van uw voetbalclub waar u geen gebruik meer van maakt,
- tijdelijke vergoeding voor het inhuren van huishoudelijk hulp omdat u dat niet meer lukt,
- uitkering voor psychische schade omdat u verdriet heeft van uw lelijke littekens op uw been,
- kosten voor een nieuwe bril omdat die bij het verkeersongeluk stuk is gegaan,
- eigen bijdrage voor de pijnstillers die de zorgverzekering niet helemaal betaald,
- kosten van de schilder van uw huis wat u anders zelf geschilderd zou hebben,
- vergoeding voor het eigen risico van de zorgverzekering die u in één keer kwijt was,
- aanvulling van uw loon omdat u uw oude baan die niet meer kon oppakken veel beter betaalde,
- kosten van de fysiotherapie omdat uw zorgverzekering maar negen behandelingen vergoed,
- oppaskosten omdat u door de revalidatie meer oppas nodig heeft voor uw kinderen.
En zo zijn er nog meer schadeposten te noemen die u aan uw schadestaat zou kunnen toevoegen om te claimen als schade. Het komt er op neer dat u alle kosten die u, als u niet lopend was aangereden niet had gehad, kunt claimen. Ook alle inkomsten, die u had gehad als u niet lopend was aangereden, kunt u als gemiste inkomsten in de schadeclaim opnemen.
Voorschot voor uw letselschade schadeposten aanvragen
Nadat u lopend op straat bent aangereden en gewond bent geraakt, komen er direct een groot aantal onkosten op u af. U moet de eigen bijdragen van verbandmiddelen en medicijnen betalen, u verliest inkomen omdat u nog maar 70% krijgt uitbetaald, u moet hulp in de huishouding inhuren omdat u dat zelf niet meer kunt, u moet een nieuwe mobiele telefoon kopen omdat deze bij de aanrijding stuk is gegaan, etc. Om niet in de financiële problemen te komen door het ongeluk, kunt u bij de tegenpartij een voorschot aanvragen op de schadeclaim. Een voorschot op de schadevergoeding zodat u alle schadeposten die na het verkeersongeval op u afkomen ook kunt betalen.