De meeste letselschade zaken komen in overleg met de verzekeraar tot een goed eind. Maar wat als er geschilpunten zijn waar u niet uitkomt? Dan kan de mediator een oplossing zijn. Welke voordelen biedt mediation en letselschade?
Geschillenbemiddeling door een mediator komt steeds vaker voor in letselschade zaken. In de meeste gevallen komen de onderhandelingen tussen de vertegenwoordiger van het slachtoffer en de verzekeringsmaatschappij tot een goed einde. Maar soms zijn er geschilpunten die leiden tot onwrikbare posities. Om er dan toch uit te komen biedt mediation en letselschade een goedkope en snelle oplossing voor het geschil.

Onderhandelingen tussen de belangenbehartiger en de verzekeringsmaatschappij kunnen langdurig tot getouwtrek leiden over de hoogte en voorwaarden voor de schadevergoeding. Soms vervolgt dit geschil zich dan tot een procedure bij de rechtbank. Een procedure die lang zal duren en veel zal kosten. Mediation en letselschade zal dan een oplossing kunnen zijn. Belangrijk punt bij de inzet van een letselschade mediator is dat er geen winnaar van het geschil zal zijn, en daardoor een goede oplossing voor beide partijen. Dit in tegenstelling tot een gang naar de rechter waar met zekerheid één van de partijen de winnaar zal worden.
Mediation en letselschade steeds vaker toegepast
De inzet van een mediator biedt voordelen. Juist mediation en letselschade biedt voordelen uit het oogpunt van snelheid en kosten. Een letselschade mediator is iemand die boven de partijen staat en onafhankelijk is. Deze stelt zich op als bemiddelaar. Hierbij is het belangrijk dat deze ervoor zorgt dat er geen winnaars of verliezers ontstaan. Immers het doel is dat beide partijen zich in de oplossing kunnen vinden, vrijwillig en vertrouwelijk.
Door de onafhankelijke bemiddelaar is een geschil veel eenvoudiger op te lossen. Een mediator zal bij mediation en letselschade zich daarvoor inzetten. Omdat bij mediation er doelgericht naar een oplossing wordt gewerkt, zal er sneller een oplossing komen voor het geschil. Ook de snelheid is een groot voordeel van deze manier van geschillenbemiddeling.
Mediation en letselschade is het zoeken naar een oplossing bij een onwrikbaar schadevergoeding geschil onder leiding van een onafhankelijke conflictbemiddelaar.
Mediation van een paar gesprekken is heel wat anders dan het andere alternatief, een dure en langdurige procedure via de rechter. Om tot een goede bemiddeling van het onderlinge letselschade conflict te komen door de mediator is het belangrijk dat beide partijen de wil moeten hebben om ook echt tot een oplossing te komen. Het inschakelen van een mediator bij letselschade geschillen is dan ook steeds populairder aan het worden.
Voordelen van mediation en letselschade bemiddeling
Een letselschade mediator brengt het vastgelopen gesprek weer op gang. De bemiddelaar probeert ervoor te zorgen dat de partijen de loopgraven verlaten en aan een gezamenlijke oplossing gaan werken. De bemiddelaar begeleidt het hele proces en neemt geen standpunt in maar zorgt ervoor dat de partijen het geschil zelf gaan oplossen. Een belangrijk voordeel is dat een bemiddelingstraject zeer kort van duur is. Er wordt snel naar een oplossing gewerkt waar beide partijen zich in kunnen vinden. Elke oplossing van deze vorm van conflictbemiddeling is bevredigend voor allebei te partijen. Er is van het conflict:
- geen winnaar,
- en geen verliezer.
Ook komen allebei de conflictpartijen evenveel aan bod in de gesprekken. Iedere partij kan zijn punten en ongenoegens naar voren brengen. Omdat een mediationtraject vrijwillig en met instemming van beide partijen van start gaat is er van beide partijen ook de wil om er uit te komen. Ook zijn de gesprekken vertrouwelijk. Dit maakt het uitwisselen van argumenten en twijfels eenvoudiger, wat weer bijdraagt aan een door beide gedragen oplossing.
Kosten van de inzet van een letselschade mediator
Een mediator werkt met een uurtarief die per bemiddelaar verschilt. Maar een mediator heeft maar één of twee gesprekken nodig om de bemiddeling over de schadevergoeding of smartengeld tot een goed einde te brengen in een minnelijke regeling. Het conflict is dus snel opgelost.
Als een letselschade geschil langer duurt, dan is mogelijk om de kosten van de mediation in te dienen bij de verzekeraar. De verzekeraars stimuleren dit bij langdurende onenigheid bij schadevergoeding geschillen. Ook rechters stimuleren het gebruik van mediation en letselschade. Als de rechtszaak al in volle gang is wil de rechter de partijen steeds vaker wijzen op het gebruik van een conflictbemiddelaar.
Vastlegging van oplossing conflict in vaststellingsovereenkomst
Als de partijen tot overeenstemming zijn gekomen en onder leiding van de mediator een oplossing hebben voor het conflict wordt dit vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De partijen zijn gebonden om zich te houden aan de oplossing die wordt beschreven in de vaststellingsovereenkomst.In de praktijk zal dit ook het geval zijn omdat de partijen er samen uit zijn gekomen en zij samen vinden dat dit de beste oplossing is waar zij ook samen achter staan.