Kan een mediator mijn conflict oplossen? Mediation is een manier om met conflicten om te gaan. Een methode waarbij een onafhankelijke, objectieve derde partij helpt om tot een oplossing te komen. Een oplossing die er toe moet leiden dat het resultaat draait om datgene waar het echt om gaat en een oplossing die het beste resultaat is voor beide partijen.
Er is veel meer sprake om te willen winnen en om maar niet de verliezer te hoeven zijn. Ook hiermee wordt de aandacht afgeleid waar het nu echt om draait en hoe gezamenlijk tot een oplossing te komen, zonder dat er winnaars en verliezers zijn.

Geen winnaars en geen verliezers van het conflict is iets wat bij mediation de basis van de oplossing vormt. Bij mediation zijn er geen winnaars en verliezers.
Conflict oplossen met mediation is goedkopere en veel effectiever
Er wordt vaak voor mediation gekozen omdat dit veel voordelen heeft ten opzichte van een procedure bij de rechtbank of een onderhandeling tussen juristen. Niet in de laatste plaats omdat bij een juridische procedure er dure advocaten aan te pas moeten komen. Deze advocaten komen dan ook alleen op voor de belangen van hun eigen cliënt. Er wordt bij een juridische procedure niet gezocht naar de beste oplossing van het geschil. Dit kan betekenen dat er stevig onderhandeld wordt waarmee het steeds moeilijker zal worden om overeenstemming te bereiken.
Er wordt bij conflicten vaak voor mediation gekozen
Mediationbemiddeling wordt op vele terreinen toegepast. Echtscheiding is natuurlijk een bekend toepassingsgebied. Maar ook bij onenigheid in de familie of in de gezinssituatie, bij arbeidsconflicten tussen medewerkers en de baas, in samenwerkingsvormen als maatschappen en oude en nieuwe afdeling waarbij de samenwerking uit de hand gelopen is. Kernpunt bij deze mediation trajecten is dat de partijen uiteindelijk weer met elkaar op één of andere manier met elkaar verder moeten. Daarom is het in het mediationtraject van belang dat de conflict partijen goed aan elkaar kunnen duidelijk maken wat het probleem nu precies is en waarom zij er zo over denken, of de partij daar nu gelijk in heeft of niet. Duidelijk moet worden waar de pijnpunten precies liggen en dit goed te kunnen benoemen. Bovenal zal de mediator trachten de belanghebbenden zelf tot een oplossing van het probleem te laten komen. Dan is de kans op succes het grootst. Dit is alleen maar mogelijk als men elkaars standpunten kent en men elkaars standpunten erkent, of men het nu eens is met de standpunten of niet. Mediation richt zicht hier dan ook op.
Mediator zoekt oplossing van conflict zonder emoties en irritaties
Bij de meeste conflicten zien de partijen de standpunten en feiten niet juist meer door emoties en irritaties die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Omdat dit het zoeken naar een oplossing altijd belemmerd, probeert de mediator de partijen hun emoties en irritaties zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. Tijdens een mediationtraject zal het gesprek dan ook dusdanig worden begeleid dat deze zaken geen rol spelen. Met de inhoud van het gesprek zal de mediator zich niet veel bemoeien. Het gaat meer om de wijze waarop het gesprek gevoerd wordt. Een gesprek wat volgens een vast structuur verloopt. De mediator zal ervoor zorgen dat elke partij de gelegenheid krijgt zijn of haar standpunt naar voren te brengen. Tijdens het mediationgesprek wordt er nauwkeurig opgelet dat de andere partij deze standpunten ook begrijpt en ook door heeft wat de ‘tegenpartij’ daarmee bedoeld. Het werkt bij mediation vaak al heel verhelderend als duidelijk wordt hoe het conflict eigenlijk tot stand is gekomen.
Mediation is niet hetzelfde als bemiddeling bij conflict
Het grote verschil tussen bemiddeling en mediation is dat bij het mediationgesprek de mediator zich niet inhoudelijk met het geschil bemoeit. De inhoud is bij het mediationtraject niet interessant, alleen de weg naar de oplossing. Bij bemiddeling wordt aan de bemiddelaar gevraagd om tot een oplossing te komen. De bemiddelaar moet dus inhoudelijk meedenken en met een voorstel komen waar beide partijen zich dan bij neerleggen.
Mediationtraject beste optie om tot werkelijke oplossing te komen
Bij mediationtraject is het de bedoeling dat de partijen zelf met een antwoord komen. Een antwoord wat is ontstaan omdat bij de mediation de standpunten over en weer duidelijk en helder zijn gemaakt. De partijen werken zelf toe naar een oplossing van het conflict. De mediator zet zich als onafhankelijk bemiddelaar boven de partijen en begeleid het proces van conflictoplossing zo goed mogelijk