Bij een ongeluk of ongeval treedt er vaak medische letselschade op. Een medisch adviseur wordt er dan met zijn medische expertise op uitgestuurd om de lichamelijke en psychische schade te beoordelen.
Om de juiste schadevergoeding claim voor de opgelopen letselschade bij de verantwoordelijke wederpartij neer te leggen dient u exact te weten wat de schade is en wat deze in de toekomst zou kunnen zijn. Als het gaat om lichamelijk letsel is dat niet zo eenvoudig. Iemand met medische expertise om de letsels na onderzoeken te kunnen beoordelen heet een medisch adviseur.

Letselschade bureaus huren medisch adviseurs in om de de juiste schade te kunnen bepalen. Niet alleen de lichamelijke en psychische schade die op dat moment aanwezig zijn maar ook de schade die wellicht over een aantal jaren kunnen gaan ontstaan. Dit is werk voor medisch deskundigen met veel medische expertise als het gaat om verborgen letsels. Een medisch adviseur is een onafhankelijke arts die het slachtoffer van het ongeluk of ongeval van advies voorziet. Het doel is om in dit advies aan te geven wat de medische gevolgen zijn van het ongeluk of ongeval.
Medische expertise is onderzoek verricht door medisch adviseur
Een onderzoek naar de medische gevolgen van het ongeval of ongeluk wordt medische expertise genoemd. Dit onderzoek wordt gedaan door een onafhankelijke dokter die medisch adviseur wordt genoemd. De arts zal de vraag van het letselschade bureau moeten beantwoorden wat de blijvende gevolgen zijn van het ongeluk of ongeval. Dit is van belang om de hoogte van de schadevergoeding of smartengeld uitkering te kunnen bepalen. Er kan maar één keer een procedure gevolgd worden om een vergoeding te claimen. Het is dan wel prettig om niet een belangrijke schadepost te vergeten omdat er niet goed onderzoek is gedaan naar de medische letsels.
De schadeposten moeten goed in kaart gebracht worden. De medisch adviseur dient speciale aandacht te hebben voor de psychische en emotionele schadeposten. Dit zijn typische letsels die de tijd na het ongeval of ongeluk nog niet herkenbaar zijn maar zich na jaren kunnen openbaren. De medisch adviseur zal met zijn medische expertise de blijvende gevolgen van het ongeluk of ongeval moeten vaststellen. De beperkingen worden dan uitgedrukt in een percentage blijvende invaliditeit.
Taken van de medisch adviseur
Een belangrijk hulpmiddel van de medisch deskundige is het medisch dossier van het slachtoffer van het ongeval. De rapporten die voortkomen uit deze medische expertise komen in het letselschadedossier van het slachtoffer terecht en vormen de basis voor de letselschade claim.
De medisch adviseurs proberen de ingewikkelde medische termen voor de juristen van het letselschade bureau te vertalen in teksten die aan de wederpartij of de rechter voorgelegd kunnen worden. Hierbij werkt de medisch adviseur nauw samen met de letselschade advocaten en letselschade juristen. De medisch adviseurs zijn opgeleid tot arts maar hebben geen dokterspraktijk meer waar ze als behandelend arts werken. Het opvragen en beoordelen van het medisch dossier gebeurt vaak achter het bureau. Het is voor artsen niet toegestaan om gelijktijdig de behandelde arts en adviseur te zijn. De medische expertise dient door een onafhankelijk arts te worden gedaan
Als uit medische expertise blijvende invaliditeit blijkt
De medische expertise wordt vaak uitgedrukt in een percentage uitgedrukt. Een percentage ten opzichte van de gehele persoon. Dit wordt ook functionele invaliditeit genoemd. Onder blijvende invaliditeit wordt verstaan: elke in de toekomst niet voor verbetering vatbare beschadiging van het lichaam of geest welke het rechtstreeks gevolg zijn van het ongeluk of ongeval. Het percentage geeft aan hoeveel procent van het lichaam schade heeft opgeleverd. Een niet werkenden duim heeft dan een kleiner percentage dan een been wat geamputeerd moest worden.
Meeste gestelde vragen over de medische adviseur bij letselschade
Een medisch adviseur bij letselschade beoordeelt de medische aspecten van de letselschadezaak. Hij of zij brengt advies uit over de aard en de ernst van het letsel, de behandeling en de prognose. Op basis van dit advies kan de schadevergoeding worden bepaald.
In de meeste gevallen worden de kosten van de medisch adviseur betaald door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Het slachtoffer van de letselschade heeft echter ook het recht om een eigen medisch adviseur in te schakelen en de kosten hiervan kunnen worden vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke partij.
Als slachtoffer van letselschade ben je niet verplicht om mee te werken aan een medisch onderzoek door de medisch adviseur. Het kan echter wel in je voordeel werken als je wel meewerkt, omdat de medisch adviseur dan een volledig beeld kan krijgen van de medische situatie en dit kan meenemen in zijn of haar advies. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het medisch onderzoek zorgvuldig wordt uitgevoerd en dat je goed geïnformeerd bent over het doel en de procedure van het onderzoek.
Ja, de medisch adviseur mag medische gegevens opvragen bij behandelaars en andere medische instanties. Dit gebeurt echter alleen met jouw toestemming en de medisch adviseur is gebonden aan de regels van de privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je hebt het recht om te weten welke informatie wordt opgevraagd en waarvoor deze wordt gebruikt.
Ja, als slachtoffer van letselschade heb je het recht om zelf een medisch adviseur te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een arts of medisch specialist raadplegen die gespecialiseerd is in het letsel dat je hebt opgelopen. De kosten van deze medisch adviseur kunnen worden vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Het is wel belangrijk om vooraf te overleggen met je advocaat of belangenbehartiger voordat je een eigen medisch adviseur inschakelt.
De duur van het medisch advies kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard en de ernst van het letsel, de beschikbaarheid van medische informatie en de complexiteit van de zaak. In sommige gevallen kan het medisch advies snel worden uitgebracht, terwijl in andere gevallen een uitgebreid onderzoek nodig is en kan het advies enkele weken tot maanden op zich laten wachten. Het is belangrijk om geduldig te zijn en ervoor te zorgen dat het medisch advies zorgvuldig wordt uitgevoerd, omdat dit van invloed kan zijn op de hoogte van de schadevergoeding.