Opvragen van het eigen medisch dossier. Inzage in je eigen medisch dossier is een belangrijk patiëntenrecht. Hoe kan u uw medisch dossier inzien? Een brief schrijven is voldoende.
Wie zijn medisch dossier wil opvragen, kan het best een korte, bij voorkeur aangetekende, brief schrijven aan de betreffende arts of behandelaar. Doe daar dan een kopie van een geldig legitimatiebewijs bij. Meld dat u uw medisch dossier wilt inzien. De wet zegt dat de zorgverlener de gevraagde gegevens zo snel mogelijk moet verstrekken.

Voor een medisch dossier inzien kunt uw een termijn van twee weken als redelijk zien. Voor de kopieën mag het ziekenhuis of de zorginstelling u maximaal € 0,23 per pagina in rekening brengen. Laat u niet afwimpelen met allerlei smoesjes, u heeft recht op inzage van uw eigen medische dossier.
Voorbeeldbrief medisch dossier inzien
Uw medisch dossier inzien is een recht die u kunt uitoefenen door bij voorkeur een aangetekende brief te sturen. Voeg als bijlage een kopie van uw legitimatiebewijs toe en vermeld de volgende gegevens.
Naam zorginstelling
Naam Hulpverlener/arts
Adres
Postcode en plaats
Plaats en datum
Betreft: verzoek om afschrift van het medisch dossier
Geachte mevrouw/heer naar arts of behandelaar,
Ik wil mijn medisch dossier inzien. Bij dezen verzoek ik u om toezending van een kopie van mijn compleet medisch dossier dat u gedurende mijn behandeling in uw praktijk heeft bijgehouden. Voor mijzelf maar met name voor mijn vervolgbehandelaar is het van essentieel belang kennis te kunnen nemen van de inhoud van mijn dossier. Ik ben in behandeling geweest van datum tot en met datum, bij de behandelaar naam behandelaar.
Volgens de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) heeft de patiënt/cliënt recht op inzage in en/of afschrift van het medisch dossier (art. 7:456 BW). Voor de goede orde verwijs ik tevens naar de ‘Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens’ (versie 3.0, laatst gewijzigd in 2003) van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Zie hiervoor pagina 9 (de punten 2.1. t/m 2.1.1.) van de richtlijn.
Het genoemde wetsartikel, vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, geeft o.a. aan dat inzage in en/of afschrift van het dossier ´zo spoedig mogelijk´ dient te geschieden. Graag ontvang ik de stukken dan ook zo spoedig mogelijk en tevens binnen redelijke termijn. De artsenorganisatie KNMG omschrijft ´binnen een redelijke termijn´ als volgt: “Dit dient zo snel mogelijk en in ieder geval binnen 2 tot 4 weken te gebeuren.” (zie punt 2.1.1. van de eerder genoemde richtlijn).
Omwille van het belang dat ik z.s.m. deskundige vervolgbehandeling zal kunnen verkrijgen, ontvang ik de kopie van mijn dossier liefst binnen twee weken, toch uiterlijk binnen vier weken na dagtekening van deze brief. Wegens de privacygevoeligheid van de bescheiden verzoek ik u vriendelijk om toezending van mijn medisch dossier per aangetekende brief naar onderstaand adres.
Uiteraard ben ik bereid volgens het eerder genoemde wetsartikel een redelijke vergoeding voor de kopie van mijn medisch dossier te betalen. Voor wat betreft de betekenis van ´een redelijke vergoeding´ verwijs ik naar de bijlage ‘Bijlage 2: De prijs van een afschrift’ op pagina 40 van de eerder genoemde richtlijn.
Voor de goede orde attendeer ik op het feit dat het genoemde wetsartikel, deel uitmakend van afdeling 5 ´De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling´, op grond van art. 7:468 BW ´dwingend recht´ betreft hetgeen inhoudt dat van de bepaling in het artikel niet ten nadele van de patiënt kan worden afgeweken.
Erop vertrouwend dat ik mijn medisch dossier binnen het genoemde termijn tegemoet zal mogen zien, verblijf ik.
Met vriendelijke groet,
Uw handtekening
Naam
Adres
Postcode en plaats
Telefoonnummer
Veel mensen willen hun gegevens inzien
Per jaar zijn 30.000 mensen slachtoffer van verkeerd medisch handelen. Nederlandse ziekenhuizen tellen bovendien 1.735 ‘potentieel vermijdbare sterfgevallen’. Dit zijn er twee keer zoveel als er jaarlijks doden vallen in het verkeer. Een probleem voor slachtoffers van medische incidenten is dat het vaak lang duurt voor duidelijk is of de schade verwijtbaar is. Verhaal halen op de schuldige vergt bovendien juridische en medische deskundigheid. Patiënten kiezen daarom vaak eieren voor hun geld; ze accepteren een ondermaatse schikking, of zien zelfs af van een schadeclaim. Dit is frustrerend. U kunt ten aller tijde uw medisch dossier inzien en opvragen. Maak daar gebruik van om te bepalen hoe groot uw letselschade is en of dit terecht is.