Na een medische blunder kan het medisch tuchtrecht eraan te pas komen om een vonnis uit te spreken over de veroorzaker van de blunder. Het medisch tuchtrecht is een soort van rechtbank voor blunderende hulpverleners en artsen.
Dit kunnen medisch specialisten, artsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, verpleegkundigen, tandartsen, huisartsen, gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten zijn. Het tuchtcollege beoordeelt dan of er volgens de geldende richtlijnen is gewerkt. U kunt bij het tuchtcollege klagen over medische fouten die onder de tuchtnormen in de gezondheidszorg vallen.

Er wordt bij het gegrond verklaren van een klacht een maatregel tegen de arts of zorgverlener opgelegd. Dit moet ervoor zorgen dat de kwaliteit verbetert en een medische blunder niet meer aan de orde is.
Sancties en straffen van het tuchtcollege bij een medische fout
Een tuchtzaak lijkt erg op een strafzaak bij een gewone rechter. Echter, als u een schadevergoeding wilt claimen voor de medische blunder dan moet u bij een gewone rechter of de geschillencommissie zorginstellingen zijn. Wilt u uw blunderende arts laten straffen voor zijn medische fout dan zit u bij het tuchtcollege goed.
Als het tuchtcollege van mening is dat de arts of hulpverlener geblunderd heeft, dan kan er aan de arts of zorgverlener een straf worden opgelegd. Deze sanctie kan zijn: een waarschuwing, berisping, geldboete (maximaal 4500 euro), een tijdelijke ontzegging voor uitoefening van het beroep waarbij de zorgverlener bepaalde handelingen niet meer mag uitvoeren of bij een ernstige medische blunder een schorsing waarbij het beroep tijdelijk niet meer uitgeoefend mag worden. Bij ernstige medische blunders kan de sanctie zijn dat het beroep nooit meer mag worden uitgeoefend. De zorgverlener wordt dan geschrapt uit het BIG-register.
Medische blunder en uitspraak over schadevergoeding
Het medisch tuchtcollege is de beste ‘tuchtrechtbank’ als het gaat om medische aangelegenheden. U kunt namelijk, als de uitspraak van het tuchtcollege is geweest, nog naar de burgerlijk rechter stappen om een schadevergoeding te eisen. U hebt dan een uitspraak op zak waarmee u de afloop van een rechtszaak bij de burgerlijke rechter redelijk kan voorspellen.
Rechters achten het medisch tuchtcollege zeer bekwaam in het beoordelen van medisch fouten. Het oordeel wordt dan bijna altijd ook overgenomen door de burgerlijke rechter. Denk er wel om dat een gang naar de rechter kosten met zich meebrengt. Immers, u hebt daar een advocaat voor nodig. Bij het medisch tuchtcollege is dat niet nodig, als is het wel aan te bevelen om een raadsman in te schakelen bij een procedure. Omdat de rechter zelden afwijkt van het oordeel van het college is het raadzaam om een eventuele schadevergoeding onderling te regelen. Dit spaart een welhaast onnodige gang naar de rechter uit.
De klacht en de procedure bij het medisch tuchtcollege
Houdt u er rekening mee dat het wel even kan duren voordat er een uitspraak van het tuchtcollege komt als u een klacht tegen een blunderende zorgverlener indient. Dit duurt meestal wel langer dan een half jaar. Aan de gang naar het tuchtcollege zijn geen kosten verbonden. U kunt er zelf voor kiezen om een advocaat in te schakelen. Die moet u dan wel zelf betalen.
Het tucht college bestaat uit twee juristen en drie leden die hetzelfde beroep hebben als de arts of zorgverlener die u wilt aanklagen. De procedure begint altijd met een vooronderzoek. U kunt dan uw mening schriftelijk en mondeling toelichten. De door u aangeklaagde arts of zorgverlener heeft ook deze mogelijkheid. Het gebeurt regelmatig dat de partijen er in dit stadium al uitkomen. Vervolgens kijkt het medisch tuchtcollege of er wel een zitting moet komen.
- Is de klacht gegrond?
- Is de klacht zwaar genoeg?
- Hoort de klacht wel bij het Tuchtcollege thuis?
Na het vooronderzoek start de zitting over de medische blunder
Als het tuchtcollege de procedure wil voortzetten dan zult u worden uitgenodigd voor de terechtzitting. U kunt tijdens deze zitting getuigen en deskundige oproepen en laten uitleggen waarom er sprake is van een medische blunder. U kunt dit ook zelf mondeling toelichten, al is dat niet noodzakelijk. U bent zelfs niet verplicht om aanwezig te zijn. Vervolgens zal het tuchtcollege openbaar uitspraak doen in de zaak.