In uw letselschadezaak wordt er over gesproken dat uw zaak pas definitief afgewikkeld kan worden als er een zogenaamde medische eindtoestand is bereikt. Wat is dat? Wat betekent dat voor u? Wat houdt medische eindtoestand bij letselschade in?
Wat is een medische eindtoestand? Een medische eindtoestand is bereikt als u bent genezen of als een arts aangeeft dat er geen verbeteringen meer zijn te verwachten van uw medische klachten. De financiële gevolgen voor uw toekomst zijn dan duidelijk, waardoor een definitieve eindafrekening kan worden opgemaakt.

Als u letsel en schade hebt opgelopen dan maakt u onkosten. Deze kosten wilt u vergoed hebben. Niet altijd is duidelijk wat deze onkosten allemaal zullen zijn. Letsels kunnen ook na een tijd lichamelijke of psychische klachten veroorzaken. Klachten die u nog niet kent. Mogelijk klachten waarvan u zelfs geen vermoeden heeft dat deze ooit zullen ontstaan.
Uw medisch specialist weet dat mogelijk wel. Een arts kent het ziekteverloop en weet wat u nog wat te wachten staat. Ook mogelijk onbekende kosten die in de toekomst nog zullen ontstaan wilt u vergoed hebben. Uw letselschadezaak kan definitief afgewikkeld worden als duidelijk wordt dat:
- er geen onkosten meer zullen zijn als gevolg van uw letsel,
- welke onkosten er in totaal door uw letsel nog zullen ontstaan.
Uw medische eindtoestand bij letselschade is bereikt, als er zijn geen onbekende kostenposten meer te verwachten zijn. Een situatie waarbij duidelijk is wat er financieel vergoed moet worden om alle mogelijke letselschade te vergoeden.
Wat betekent medische eindtoestand bij letselschade
Een letselschadeprocedure kan pas afgesloten worden als uw medische dossier aangeeft dat er van onduidelijkheid in uw ziekteverloop geen sprake meer is. De medische eindsituatie is bereikt als:
- er volledige duidelijkheid is over uw medische eindsituatie;
- duidelijkheid is over de mogelijke nog te ontstane onkosten door uw medisch letsel.
Bij deze situatie wordt alle schade die nog zal ontstaan, de zogenaamde toekomstschade, in kaart gebracht. Dit om een totaal beeld te krijgen van al uw nog te verwachten letselschades. Een onafhankelijk medisch deskundige zal de toekomstschade in kaart brengen. Een medische eindtoestand bij letselschade hoeft dus niet te betekenen dat u volledig bent hersteld. Bij toekomstschade kan nauwkeurig bepaald worden wat deze toekomstschade voor financiële gevolgen heeft.
Afrekenen mogelijk bij medische eindsituatie
Bij een medische eindsituatie kan het zijn dat u hersteld bent, maar dat hoeft niet. Belangrijk bij een medische eindtoestand is dat er overgegaan kan worden tot een berekening van de totale definitieve schade. Er is volledig inzicht wat de financiële gevolgen zijn of nog zullen zijn van de door u opgelopen letsels.
Als u een vaststellingsovereenkomst afsluit met de wederpartij om alle schade af te wikkelen, kunt u geen aanspraak meer op enige schadevergoeding maken als plotseling uw lichamelijke of psychische letsel weer verergert met de bijbehorende onkosten. Mogelijk kunt u hiervoor nog wel een voorbehoud opnemen in de vaststellingsovereenkomst. Doet u dat niet, dan kunt u ook geen toekomstschade meer vergoed krijgen.
Tussendoor afkopen van letselschade door verzekeraar
Menige verzekeraar zal in een letselschadezaak de schade willen afkopen voordat de medische eindsituatie is bereikt. U als slachtoffer krijgt een naar uw beleving aanzienlijk bedrag om alle schade in één keer af te kopen. De verleiding om hiermee akkoord te gaan is dan groot. Toch is het verstandig om deze verleiding te weerstaan.
Heeft u het idee dat u van uw klachten af bent of dat er geen verbeteringen meer zijn te verwachten? Laat u dan toch door een arts onderzoeken of dit ook daadwerkelijk het geval is. Alleen als u echt zeker weet dat u bent genezen of als er geen verbeteringen meer mogelijk zijn, dan kunt u met een gerust hart een vaststellingsovereenkomst met de wederpartij afsluiten en tot een definitieve schadeafhandeling komen.
Letselschade kan aanzienlijk zijn. Als u voor de rest van uw leven geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kan dit een flinke schadepost zijn. U zult veel inkomen mislopen door de gevolgen van uw letsel. Inkomen die de aansprakelijke partij financieel zal moeten compenseren als de schade tenminste niet is afgekocht. Uw medische situatie kan zich plotseling verergeren:
- plotseling duiken er ernstige whiplash klachten op die op de achtergrond sluimerden,
- het slechte zicht aan uw oog neemt onverwacht toe waardoor u nagenoeg blind wordt,
- met de concentratiestoornissen en de pijnklachten zult u de rest van uw leven te maken hebben,
- er treedt een onverwacht infectie op aan uw geamputeerde vingers waardoor u uw hele arm moet missen.
Denkt u er ook om dat schade die u gedurende de tijd oploopt, middels het betalen van voorschotten door de tegenpartij, gewoon vergoed moet worden. De noodzaak van een afkoop is vaak niet aanwezig en gaat u er gerust van u uit dat verzekeraars ervaren zijn en zorgvuldig met hun geld zullen omgaan.
Blijvende gevolgen bij medische eindsituatie
Bij een medische eindtoestand bij letselschade wordt er vastgesteld wat de blijvende gevolgen zullen zijn van het ongeval waarbij u het letsel heeft opgelopen. Vaak bent u dan uitbehandeld en is er geen gezondheidswinst door de doctoren meer te behalen. De blijvende gevolgen worden vastgesteld en de definitieve afrekening van de letselschadezaak kan plaatsvinden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u volledig bent genezen.
Er wordt vaak een tijdspannen van twee jaar aangehouden. Wat u daarna nog aan letsel overhoudt, wordt vaak als blijvend letsel bestempeld. Mocht het zijn dat er nog onduidelijkheden zijn, dan is het niet verstandig om de zaak al af te ronden. U kunt immers mogelijk nog voor onverwacht kosten komen te staan. Na afronding van uw zaak zult u deze dan niet meer als schadevergoeding kunnen opvoeren maar uit eigen zak moeten betalen.
Meest gestelde vragen over medische eindtoestand
U heeft een medische eindtoestand bereikt als u geheel bent hersteld of als vastgesteld wordt dat bij u de kans op verder herstel niet aanwezig is. U bent dan uitbehandeld. De medische eindsituatie is bij letselschade belangrijk omdat de medisch adviseur dan kan bepalen welke schade u in de toekomst nog zal ondervinden als gevolg van uw letsel. De medisch adviseur kan dan bepalen wat de blijvende gevolgen van uw letsel. Op basis hiervan kan bepaald worden wat voor schade dat voor u kan gaan opleveren in de toekomst.
Als de medische eindsituatie of medische eindtoestand is bereikt, kan worden bepaald hoeveel schade u nog zal krijgen. Omdat de totale nog te verwachten schade dan bekend is, kan er worden ‘afgerekend’. De schade is duidelijk en de letselschadezaak kan worden afgewikkeld. Als de schadevergoeding waar u nog recht op heeft is vastgesteld, wordt er een vaststellingsovereenkomst getekend. Hierin staat dat u geen aanspraak meer kunt maken op een schadevergoeding. U kunt dan meer terugkomen op het afgesproken eindbedrag.
Verzekeraars willen nog wel eens snel met een mooi en groot bedrag over de brug komen om de schade af te kopen. Dat lijkt interessant, maar is niet verstandig. De schade al afwikkelen voordat de medische eindtoestand is bereikt, kan voor een onverwacht financieel vervelende situatie zorgen. Het is immers pas bij de medische eindsituatie duidelijk wat de totale omvang van uw schade is. Wat als uw klachten toenemen en u daardoor bijvoorbeeld gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt? Deze schade krijgt u dan niet meer vergoed. Het advies is om te wachten tot de medische eindtoestand is bereikt en in de tussentijd voorschotten op uw schadevergoeding te eisen.