U vindt dat er een medische fout is gemaakt en u wilt dat melden zodat er iets mee wordt gedaan en u wellicht een schadevergoeding kunt ontvangen. Een medische fout melden is dus niet alleen van belang, u moet de medische fout ook nog bewijzen.
Bij het melden van een medische fout komt meteen het bewijzen van de medische fout om de hoek kijken. U zult na het melden met bewijsstukken moeten komen. U kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen. De verzekeringsmaatschappij zal er na het melden van alles aan doen om onder de schadeclaim uit te komen.

“U meldt nu wel dat er schade is ontstaan door de medische fout maar was de schade niet al aanwezig voordat de medische ingreep plaatsvond?” “Kunt u bewijzen dat de schade echt helemaal het gevolg is van de medische misser die u heeft gemeld?” Medische fout melden is één, een medische fout bewijzen is twee. U zult bewijzen moeten gaan verzamelen, hoe meer hoe beter.
Na medische fout melden dient u de medische causaliteit te bewijzen
Schade die ontstaat na het melden van de medische misser is niet altijd meteen duidelijk. Soms kunt u pas na jaren de schade ondervinden. Dan moet er wel ergens beschreven staan dat dit door een verkeerde medische ingreep zou kunnen zijn ontstaan. Om een medische fout goed te kunnen bewijzen dient u ervoor te zorgen dat uw medische behandelaars alles noteren. Uw huisarts, specialist, fysiotherapeut, orthopeed, iedereen moet alle bevindingen in hun dossier opschrijven.
Op het moment dat er melding wordt gedaan van een lichamelijke onvolkomenheid kunt u er mogelijk later een beroep op doen om de medische fout te bewijzen. Na een medische fout dient u te bewijzen dat uw klachten voortkomen uit de medische misser. Een medische fout melden is niet voldoende, u dient het causaal verband te kunnen bewijzen.
Na melden en bewijzen komt de juridische causaliteit
Als een fout of misser medisch wellicht niet bewezen kan worden, kan het wel zo zijn dat de fout de arts juridisch wel aangerekend kan worden. Dat wordt dan de juridische causaliteit genoemd. De verzekeringsmaatschappij kan stellen dat het causaal verband is verbroken door zogenaamde pre-existente klachten. U had de klachten al voordat de medische fout gemeld werd. Het kan echter ook zijn dat niet u hoeft te bewijzen dat u de klachten al had voordat u behandeld werd. De rechter kan de bewijsplicht omdraaien.
Verzamelen van bewijs van groot belang na melden medische misser
Het is dan de verzekeringsmaatschappij die na melden medische fout moet bewijzen dat de klachten niet het gevolg zijn van de misser. Zou u de klachten ook gehad hebben als u niet door de arts was geholpen? De verzekeringsmaatschappij moet dan het bewijs op tafel leggen, wat reden kan zijn om van een gang naar de rechter af te zien. Na het medische fout melden dient u nauwkeurig aandacht te geven aan het bewijzen daarvan.