Er is een enorme toename te constateren in het aantal mensen wat een claim indient na medische missers. Jaarlijks zijn er in Nederland en België 90.000 mensen slachtoffer van een medische fout.
Van al deze mensen komen er maar ongeveer 1500 bij het medisch tuchtcollege terecht. Hierbij wordt bij uiteindelijk 150 mensen de medische missers erkend. De reden van dit lage aantal veroordelingen is dat veel mensen afhaken in de procedure als het er om gaat de medische misser erkend te krijgen.

Het erkend krijgen van een medische fout, en daarmee het verkrijgen een smartengeld uitkering, is voor patiënten een moeizame en slopende weg om te gaan. Ook zijn de smartengeld bedragen voor fouten die de arts heeft gemaakt niet al te hoog. Slachtoffers zijn vaak teleurgesteld over hun financiële compensatie in de vorm van een smartengeld uitkering.
Klachtencommissie ziekenhuis eerste horde voor erkenning fout
De eerste stop om af te haken, om een fout van een arts erkend te krijgen, is de klachtencommissie van het ziekenhuis zelf. Als de klacht bij de klachtencommissie niet erkend wordt, dan zal de patiënt zeker niet het advies meekrijgen om de klacht bij het tuchtcollege toch maar in te dienen omdat er wellicht een kans op erkenning zal zijn. Als u dan voor de keus staat een procedure te beginnen met de onvermijdelijke advocaat kosten, en uw klacht is al niet erkend door de klachtencommissie van de instelling, dan laten veel mensen het erbij zitten.
Advocaat kosten hobbel voor erkenning medische missers
De tweede stop om af te haken bij het erkennen van medische missers zijn de advocaat kosten. Wanneer uw doel is om een claim in te dienen, en daarmee een schadevergoeding in de vorm van smartengeld te eisen, dan heeft u een letselschade advocaat nodig. Als u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp dan zult u deze advocaatkosten zelf moeten betalen.
Een letselschade advocaat die is aangesloten bij de Stichting Keurmerk Letselschade mag niet werken volgens het no cure no pay principe. Deze kosten krijgt u wel terug van de tegenpartij na erkenning van de misser, maar dan moet de arts wel eerst veroordeeld zijn voor zijn fouten. Dit brengt onzekerheid met zich mee.
Erkenning van een medische missers duurt lang
De derde stop om af te haken is de tijd die het duurt tot er eindelijk een uitspraak volgt. Als u een arts voor zijn daden wilt vervolgen heeft u een lange adem nodig. Als u smartengeld eist moet u de medische missers ook bewijzen. Dit is een langdurig traject van het opvragen van het medisch dossier, inwinnen van allerlei adviezen van deskundigen, het benoemen van onafhankelijke experts, onderzoeken en rapporteren van de experts en vervolgens de hele rechtelijke procedure.
Wie schadevergoeding en smartengeld wil eisen voor medische missers moet een lange adem hebben. De meeste letselschade zaken voor medische fouten duren meer dan drie jaar.
Een vierde stop om af te haken in de strijd om de arts veroordeeld te krijgen zijn de lage bedragen aan smartengeld die in Nederland en België worden uitgekeerd. Omdat de bedragen niet zo hoog zijn, is het minder aantrekkelijk om op voorhand kosten te maken.
Smartengeld uitkeringen zijn laag
De onzekerheid en de bijbehorende risico’s deze kosten nooit meer terug te krijgen ligt altijd op de hoek. Een blunder als het afzetten van het verkeerde been levert tussen de 30.000 en 40.000 euro op. Een arts die een dwarslaesie heeft veroorzaakt door medische missers zal een bedrag tussen de 140.000 en 160.000 euro moeten betalen. Niet veel smartengeld voor het leed dat deze fouten met zich mee brengen voor het verdere leven van de patiënt.