Een bedrijfsongeval komt voor. Een ongeval zit vaak in een klein hoekje, maar de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Sommige bedrijfsongevallen moeten worden gemeld. Een meldingsplichtig bedrijfsongeval met letsel moet aan de inspectie worden gemeld. Wanneer is een procedure meldingsplicht bedrijfsongeval arbeidsinspectie van toepassing?
Sommige bedrijfsongevallen zijn dusdanig ernstig dat er een melding over moet worden gedaan bij de arbeidsinspectie. Werkgevers die ernstige bedrijfsongevallen niet melden, kunnen een hoge boete krijgen. De meldingsplicht bedrijfsongeval is van toepassing voor alle werkgevers. Een meldingsplichtig bedrijfsongeval met letsel dient te worden aangemeld bij de inspectie van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Er moet dus sprake zijn van een ernstig bedrijfsongeval als er een melding van moet worden gemaakt. De ernst van het arbeidsongeval wordt bepaald door het feit:
- of de medewerker in het ziekenhuis moet worden opgenomen
- of de werknemer blijvend letsel heeft opgelopen
- of is komen te overlijden na het ongeval op het werk.
Indien één van deze situaties zich onder werktijd voordoet, is er sprake van een meldingsplichtig bedrijfsongeval en is de procedure meldingsplicht bedrijfsongeval arbeidsinspectie van toepassing.
Wanneer is er een meldingsplicht bedrijfsongeval arbeidsinspectie?
Wat is een bedrijfsongeval of arbeidsongeval? Dit ontstaat wanneer een werknemer schade lijdt bij het uitvoeren van de met de werkgever overeengekomen werkzaamheden. Een bedrijfsongeval hoeft niet onder werktijd te zijn ontstaan. Ook buiten werktijd kan er sprake zijn van een bedrijfsongeval, bijvoorbeeld een ongeval tijdens een bedrijfsuitje of een verkeersongeluk in sommige woon-werk situaties. De schade die de werknemer oploopt kan lichamelijke schade of psychische schade zijn.
Een meldingsplichtig bedrijfsongeval ontstaat als er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden en dit ernstig van aard is.
Een arbeidsongeval is ernstig als de medewerker in het ziekenhuis moet worden opgenomen, ook al is het maar voor één dag. Een bezoek aan de spoedeisende hulp of de prikpost samen met een poliklinische behandeling door een ziekenhuisarts wordt niet gezien als een opname in het ziekenhuis. Een arbeidsongeval is ook ernstig als er sprake is van blijvend letsel, bijvoorbeeld een geamputeerde vinger, minder zicht aan één oog, chronische hoofdpijn, angststoornis of een dwarslaesie. Ook als de medewerker bij het arbeidsongeval komt te overlijden, geldt de meldingsplicht bedrijfsongeval bij de arbeidsinspectie.
Meldingsplichtig bedrijfsongeval altijd melden bij de inspectie SZW
Een werkgever dient er attent op te zijn om alle bedrijfsongevallen die onder de meldingsplicht vallen, te melden bij de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook als pas later blijkt dat het letsel van de werknemer ernstige vormen heeft aangenomen. Het kan zijn dat direct na het arbeidsongeval het letsel er niet zo ernstig uit zag. De werknemer kon aan het eind van de dag weer naar huis. Mocht blijken dat de gezondheidssituatie de dagen of zelfs weken daarna verslechterd door het opgelopen letsel, dan is de werkgever toch verplicht om een melding bedrijfsongeval bij de inspectie te doen.
Psychische klachten of een berucht letsel als een whiplash, kunnen in eerste instantie weinig tot geen klachten geven, maar na een tijd zich ontwikkelen tot ernstig letsel. Hierdoor wordt het een meldingsplichtig bedrijfsongeval met letsel en moet de werkgever alsnog de arbeidsinspectie op de hoogte stellen. Voor werkgevers liggen hoge boetes in het verschiet als niet wordt voldaan aan de meldingsplicht.
Inspectie van toedracht door arbeidsinspectie na arbeidsongeval
Als u een melding bedrijfsongeval bij de arbeidsinspectie hebt gedaan, zal de inspectie van het ministerie gaan onderzoeken wat de toedracht is geweest, waarom het ongeval plaats kon vinden. Bij elk ernstig arbeidsongeval vindt er een onderzoek plaats of door de werkgever de wet is overtreden. Dit kan bij lichte overtredingen een boete betekenen. Bij zware overtredingen van de wettelijke regels zal de inspecteur aangifte doen van een strafbaar feit. De rechter zal dan een uitspraak doen over de sanctie die de werkgever dan kan krijgen.
Vanwege de zeer uitgebreide zorgplicht van werkgevers, als het gaat om de veiligheid van zijn personeel en het toezicht daarop, is de werkgever bijna altijd degene die aansprakelijk gesteld wordt bij een arbeidsongeval met ernstig letsel die wordt aangemeld bij de arbeidsinspectie. Het proces verbaal wat de Inspectie van het Ministerie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid, de Inspectie SZW, bij een arbeidsongeval met zwaar letsel maakt, is een belangrijk document. Hieruit kan in een letselschade procedure geput worden als het gaat om de toedracht van het bedrijfsongeval en daarmee de aansprakelijkheid voor de werkgever.
Werkgever meestal aansprakelijk voor schade bij een bedrijfsongeval
Werkgevers hebben voor hun medewerkers een wettelijk voorgeschreven zorgplicht als het gaat om hun veiligheid. Deze zorgplicht is vrij uitgebreid en dient om ervoor te zorgen dat werkgevers er alles aan doen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Reden ook dat bij de meeste bedrijfsongevallen de werkgever niet vrijuit gaat. Niet alleen moeten alle maatregelen zijn genomen om ongevallen te voorkomen, zoals goed onderhoud van de machines, veiligheidsmaatregelen, veiligheidsinstructies, voorlichting, etc. Maar ook moet de werkgever er op toezien dat zijn werknemer de voorschriften goed toepast en zich hieraan houdt. Voor bazen een flinke opgaven.
Als er sprake is van een arbeidsongeval waarbij de meldingsplicht bedrijfsongeval regeling van toepassing is, dan is er sprake van een ernstige calamiteit en wordt de toedracht van het ongeval goed en nauwkeurig onderzocht. Er wordt door de arbeidsinspectie nauwgezet gekeken of er sprake is van het niet nakomen van de wettelijke zorgplicht vereisten zoals werkgevers die hebben. Bij een situatie waarbij de meldingsplicht van toepassing is, zijn werkgevers meestal aansprakelijk voor de schade van het arbeidsongeval.
Geen aansprakelijkheid na meldingsplicht bedrijfsongeval
Ondanks dat werkgevers een zware verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het voorkomen van arbeidsongevallen, en ook vaak aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de daarbij opgelopen letselschade, kan het ook zijn dat de werknemer zelf aansprakelijk is voor alle schade en de werkgever geen blaam treft. Dit kan ook het geval zijn als er sprake is van een meldingsplicht bedrijfsongeval situatie. Als uit het onderzoek van de arbeidsinspectie blijkt dat de werknemer zich roekeloos heeft gedragen of het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt, dan ligt de aansprakelijkheid in zijn geheel bij de werknemer en hoeft de werkgever niet voor de schade op te draaien.
Werkgevers moeten meldingsplicht bij arbeidsongevallen serieus nemen
Het is wettelijk verplicht om bij de arbeidsinspectie het arbeidsongeval te melden als er sprake is van een meldingsplicht bedrijfsongeval situatie. Er is sprake van een ernstige calamiteit en om in de toekomst erger te voorkomen dienen deze situaties onderzocht te worden. Misstanden kunnen worden voorkomen en voort durende gevaarlijke situaties worden gestopt.