U bent met uw auto tegen een boom gecrasht. Een eenzijdig ongeluk geheel door uzelf veroorzaakt. Een botsing met een boom kan leiden tot flinke letselschade. Wat dekt de verzekering? Hoeveel van uw schade wordt vergoed? Auto tegen boom gereden, wat nu?
Een botsing met een boom kan voor u als bestuurder van de auto, als voor de andere inzittenden, tot aanzienlijke letselschade leiden. Een boom geeft niet mee en whiplash letsel ligt op de hoek. Wat wordt er aan schadevergoeding uitgekeerd als u uw wagen tegen een boom tot stilstand komt?

Als iemand van de weg afraakt en frontaal op een boom botst, is de kans dat er letselschade ontstaat bij de bestuurder of de inzittenden van de auto groot. Een boom geeft niet mee waardoor aanrijdingen met bomen vaak tot ernstige ongelukken leiden. Bij een eenzijdig ongeluk hangt het van uw verzekering af wat er wordt vergoed. Auto tegen boom gereden, wat wordt vergoed?
- Wordt de schade aan de auto vergoed?
- Wordt de letselschade van de bestuurder vergoed?
- Wordt de letselschade van de overige inzittenden vergoed?
Houdt u er rekening mee dat als er letselschade is ontstaan, de schadeposten flink kunnen oplopen. Bij een eenzijdig ongeval kan de aansprakelijkheid niet bij een ander gelegd worden. U heeft een verplichte WA-verzekering en mogelijk heeft u een aanvullende niet verplicht verzekering afgesloten als een:
- Allrisk verzekering,
- SVI-verzekering,
- OVI-verzekering.
Wat moet u doen na een eenzijdig ongeluk met een boom
Ook bij eenzijdige ongelukken kunnen er discussies ontstaan met de verzekeringsmaatschappij. Zeker als er letselschade is ontstaan bij de andere inzittenden van uw auto. Uw medepassagiers zijn, ongeacht welke aanvullende verzekering uw heeft afgesloten, altijd tegen letselschade verzekerd. Uw verplichte WA-verzekering dekt dit. Bij een eenzijdig ongeluk doet u de volgende drie zaken:
1. Ongeacht de verzekering die u heeft, laat u uw verzekering weten dat u een eenzijdige ongeluk heeft gehad. Door middel van het invullen en onderteken van het Europees schadeformulier meldt u de botsing met de boom aan uw verzekeringsmaatschappij.
2. Verzamel bewijsmateriaal van het eenzijdige ongeluk. Maak ter plekke foto’s of laat dat voor u doen. Noteer de gegevens van mogelijke getuigen. Zo kunt bij discussies met de verzekeringsmaatschappij eenvoudig stellingen onderbouwen met bewijs.
3. Als u verwondingen heeft opgelopen of als uw mede inzittenden gewond zijn geraakt, bezoek zo snel mogelijk na het ongeval uw huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Niet alleen om u aan uw letsels te laten helpen, maar ook om een medisch dossier te krijgen die aantoont dat de verwondingen door het eenzijdige ongeluk zijn gekomen.
Auto tegen boom gereden: welke verzekering dekt wat?
Bij het vergoeden van de schade aan uw auto en de letselschade aan u als bestuurder en de inzittenden zijn er vier verzekeringen van belang:
- WA-verzekering (verplicht),
- Allrisk verzekering (aanvullend),
- OVI-verzekering (aanvullend),
- SVI-verzekering (aanvullend).
De WA-verzekering is een verplichte verzekering, maar is bij een eenzijdig ongeluk als u tegen een boom bent geklapt niet iets waar u iets aan heeft. De WA-verzekering vergoed de schade die u aan een ander toebrengt. Als u eenzijdig tegen een boom geklapt bent, is er geen ander. Zaten er nog meer mensen bij u in de auto, dan hebben deze wel wat aan uw WA-verzekering. Als inzittenden letselschade hebben opgelopen, dan kunnen ze de WA-verzekering van de bestuurder aanspreken om al deze schade te vergoeden.
Mogelijk heeft u zich aanvullende verzekerd met een allrisk verzekering. Dit is een aanvullende verzekering waarbij ook de schade aan uw voertuig wordt vergoed. Bij een botsing met een boom kan de schade aan uw auto, bestelwagen, vrachtauto, motor of bus aanzienlijk zijn. Is uw auto total loss of heeft uw vrachtauto alleen blikschade, alle schade aan het voertuig wordt uit de allrisk verzekering betaald. Uw eigen letselschade wordt niet vergoed. Als u als bestuurder gewond bent geraakt bij de aanrijding met een stevige boom, dan moet u alle kosten voor uw letselschade zelf betalen.
Bent u aanvullend verzekerd met een OVI-verzekering, dan krijgt u een vast bedrag uitgekeerd als de klap tegen de boom u blijvend of uw mede inzittenden invalide heeft gemaakt of tot overlijden heeft geleid. Het is een in de verzekeringspolis afgesproken vast schadebedrag wat u dan krijgt uitgekeerd. De schuldvraag is hierbij niet van belang.
Als u gewond bent geraakt bij een eenzijdig ongeluk, dan bent u er het meest bij gebaat als u een SVI-verzekering heeft afgesloten. Deze aanvullende verzekering vergoedt zowel de letselschade van de bestuurder als van de inzittende bij een eenzijdig ongeluk. Het is daarbij niet van belang of u als bestuurder door een verkeersfout of onoplettendheid tegen de boom geknald bent.
Kosten aanrijding boom betalen na ongeluk
Wat nu als de boom die u heeft aangereden ernstig beschadigd is. De kans is groot dat u na een botsing met een boom de boomschade op u verhaald zal gaan worden. Als een boom wordt beschadigd door een aanrijding zal mogelijk de financiële schade worden verhaald op degene die de boom met zijn voertuig beschadigd heeft. Er zal een taxatierapport moeten worden opgesteld. Auto tegen boom gereden betekent dat er een schadebedrag kan ontstaan door:
- de financiële waardevermindering van de gehavende boom,
- kosten voor verwijderen van een te erg beschadigde boom,
- taxatiekosten om de beschadigingen te beoordelen,
- kosten voor het mogelijk herstel van de beschadigingen.
De kosten door de aanrijding ontstaan aan de boom zullen na het ongeluk ook moeten worden vergoed. De boomschade wordt mogelijk door de eigenaar of boombeheerder op u verhaalt, vaak is dat de gemeente of Rijkswaterstaat.
Schadevergoeding voor letselschade claimen
Bent u verzekert voor letselschade dan is het zaak om alle schadeposten goed bij te houden. Alle mogelijk extra kosten die u moet maken als gevolg van het eenzijdige ongeluk worden vergoed. Door dit goed bij te houden vergeet u niets. Er zijn namelijk een groot aantal schadeposten waar u niet aan denkt die u ook op de schadestaat kan opvoeren om vergoed te worden.
Met auto tegen boom gereden en letselschade: claim alle extra te maken kosten en al het inkomensverlies wat u lijdt. Als u arbeidsongeschikt bent geraakt kunnen dit flinke letselschade kosten zijn. De verzekering moet namelijk uw inkomen aanvullen zoals dat was voor het ongeluk. Maar ook kleine kosten kunnen worden opgevoerd:
- parkeerkosten bij het ziekenhuis,
- eigen bijdrage medicijnen,
- extra kopieerkosten,
- oppaskosten,
- vergoeding nutteloos sportabonnement,
- extra telefoonkosten, etc.
Auto tegen boom gereden en goed verzekert, declareer al uw extra kosten en kosten die u onnodig maakt en al het gemiste inkomen nauwkeurig bij uw verzekering.
Wees attent op whiplash klachten na crash tegen boom
Met auto tegen boom gereden en nekklachten? Wees attent op whiplash symptomen. Een nekletsel kan voor langdurige klachten en flinke letselschade zorgen. Wanneer u na de crash tegen de boom last hebt van nekpijn, schouderpijn, duizeligheid, coördinatiestoornissen, hoofdpijn of rugpijn, bezoek dan zo snel mogelijk na het eenzijdige ongeluk een arts. Het is best mogelijk dat whiplash klachten zich pas maanden na de crash openbaren. Laat u zo snel mogelijk medische onderzoeken.