U bent betrokken geraakt bij een misdrijf en u heeft daardoor letsel en schade opgelopen? Heeft u psychische schade of fysiek letsel opgelopen door het misdrijf? U wilt de schade vergoed hebben. U wilt een schadevergoeding van de dader eisen. Alles over misdrijf en letselschade.
Bent u slachtoffer geworden van een geweldsmisdrijf? Mishandeling, beroving, doodslag, geweldsdelict, verkrachting, oplichting, diefstal, inbraak, zedendelict, overval of een verkeersongeval door rijden onder invloed, de dader van een strafbaar feit kan u behoorlijke schade berokkenen.

Heeft u letselschade opgelopen door het misdrijf? Dan wilt u alle schade verhalen op de dader. U wil een maximale schadevergoeding van de door u toegebrachte schade door het misdrijf. In principe komt alle door u opgelopen schade in aanmerking voor een schadevergoeding. Dit betreft niet alleen een vergoeding van de materiële schade, maar ook van de immateriële schade. Deze schadepost wordt smartengeld genoemd. Slachtoffers van een misdrijf krijgen bijna altijd een vergoeding voor hun letselschade, zowel een schadevergoeding als een smartengeld uitkering.
Soorten van letselschade schadeposten bij schade door misdrijf
Een dader van een strafbaar delict kan u flinke letselschade berokkenen. Er zijn een groot aantal letselschade schadeposten die voor een vergoeding in aanmerking komen. Dit kan materiële schade en ook immateriële schade zijn. Bij materiële schade moet u denken aan een vergoeding van alle extra kosten die u moet maken als gevolg van het misdrijf. Kosten die u niet had gemaakt als u niet bij het misdrijf betrokken was geraakt. Hierbij kunt u denken aan:
- persoonlijke eigendommen die stuk zijn gegaan als kleding, bril, horloge, maar ook alle andere kosten;
- wellicht kon u een tijd niet werken waardoor u inkomen mist;
- heeft u hulp nodig gehad in de huishouding omdat u het zelf niet meer kon;
- moest u uw studie voor een tijd staken wat allemaal extra kosten met zich meebracht;
- heeft u oppas moeten inhuren omdat u niet in staat was dit zelf ter hand te nemen;
- heeft u reiskosten gemaakt voor uw bezoekjes aan het ziekenhuis,
- heeft u extra medische kosten moeten maken die uw zorgverzekering niet vergoed.
Als u door een misdrijf letselschade heeft opgelopen, dan komen alle extra kosten in aanmerking voor een schadevergoeding van de dader. Zelfs de extra telefoonkosten omdat u vaker moet bellen komen in aanmerking om vergoed te worden. Maar ook kunt u smartengeld van de dader van het misdrijf eisen. Ook smartengeld bij een misdrijf is een letselschade schadepost.
Smartengeld vergoeding van dader misdrijf
Als u wordt mishandeld, beroofd, in elkaar geslagen, verkracht, overvallen of met een ander ernstig delict te maken krijgt, heeft u waarschijnlijk ook psychische en emotionele schade opgelopen. Ook dit is letselschade door een misdrijf en ook deze psychische schade kunt u verhalen op de schuldige dader. Een smartengeld vergoeding krijgt u voor de zogenaamde verminderde levensvreugde. Een vergoeding voor alle:
- pijn,
- ellende,
- angst,
- verdriet,
- depressieve gevoelens,
- schaamte.
Alle emotionele ellende wat u door de misdaad hebt moeten meemaken of nog meemaakt. Een compensatie voor alle geestelijke schade, al het psychische en emotionele leed was u door de dader is aangedaan.
- Durft u niet meer op straat?
- Bent u bang geworden om ’s avonds naar buiten te gaan?
- Krijgt u nachtmerries en slaapt u slecht?
- Bent u depressief geworden door het criminele voorval?
Allemaal schade die voor een smartengeld vergoeding in aanmerking kunnen komen.
Hoe schade misdaad verhalen bij de dader
U kunt als slachtoffer van een misdaad op verschillende manieren uw opgelopen schade claimen bij de dader of verdachte. De crimineel moet uw letselschade vergoeden. Kan deze misdadiger dat niet, dan zijn er andere mogelijkheden om toch uw letselschade vergoed te krijgen. U kunt uw schadeclaim indienen tijdens het stafproces.
Als de dader of verdachte in een strafprocedure zit, kunt u tijdens deze strafzaak procedure uw schadeclaim inbrengen. U dient zich dan als benadeelde in het strafproces te voegen. Ook kunt u, als u aan de voorwaarden voldoet, een vergoeding van uw schade vragen aan het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Een misdrijf kan zowel op geestelijk als lichamelijk gebied flinke letselschade veroorzaken. Verhaal de schade op de dader en eis een schadevergoeding.
U kunt een civiele procedure beginnen tegen de dader of verdachte. Hierbij spant u een procedure aan bij de rechtbank en vraagt u de rechter om de tegenpartij te veroordelen voor het uitbetalen van een schadevergoeding voor de door u geleden letselschade. De schuldige aan de misdaad dagvaardt u voor de burgerlijke rechter. De schuldige dient voor zijn onrechtmatige daad voor een civiele rechter te verschijnen. De dader dient zich dan te verantwoorden voor de schade die deze aan u heeft toegebracht.
Bent u betrokken bij een verkeersongeval dan kunt u onder voorwaarden een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer om de letselschade van de dader vergoed te krijgen. Bij een misdrijf in het verkeer, omdat de schuldige automobilist bijvoorbeeld doorreed, vergoedt het Waarborgfonds de schade. Ook kan het zijn dat het Openbaar Ministerie met de verdachte regelt dat strafvervolging vervalt als de schade met het slachtoffer in orde gemaakt wordt. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om uw schade vergoed te krijgen.
Betaling vergoeding schade via schadevergoedingsmaatregel
Het incasseren van een schadevergoeding bij een verdachte van een misdrijf is niet altijd eenvoudig. De overheid wil door middel van een schadevergoedingsmaatregel die nog wel eens regelen. Het Centraal Justitieel Incassobureau neemt de vordering dan over. Het CJIB neemt de vordering die de rechter de dader heeft opgelegd van u over en gaat de vordering innen bij de schuldige dader. Het Centraal Justitieel Incassobureau gaat zelf achter de dader aan om de vergoeding te innen. Bent u betrokken geweest bij een ernstig zedenmisdrijf of een ernstig geweldsmisdrijf dan krijgt u van het CJIB een voorschot op uw letselschadevergoeding.
Letselschade verhalen via het Schadefonds Geweldsmisdrijven
Als u slachtoffer bent van een ernstig geweldsmisdrijf in Nederland, en u heeft ernstig psychisch of lichamelijk letsel opgelopen en u bent zelf niet medeschuldig aan het misdrijf, dan kunt u een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Lukt het u als slachtoffer van een mishandeling, geweldsmisdrijf, verkrachting, overval, e.d, niet om de materiële en/of immateriële schade van de dader vergoed te krijgen, dan kunt u financiële ondersteuning van dit fonds voor geweldslachtoffers krijgen. Een vergoeding voor het letsel na een geweldsmisdrijf via het schadefonds is wel aan een maximum gebonden.
Altijd de schade verhalen op de dader
Heeft u schade en letsel opgelopen door een misdaad en wilt u de schade bij de dader verhalen, dan heeft u bijna altijd recht op een geldelijke vergoeding voor de opgelopen letselschade. Schroom niet om de schuldige aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade. Zowel voor de geestelijke schade als de lichamelijke schade die u heeft geleden en nog lijdt. Er zijn diverse mogelijkheden voor een schadeclaim, ook als de dader onbekend is of niet wil of kan betalen.