U heeft te maken gehad met een mishandeling of misschien wel een zware mishandeling. Een mishandeling of zware mishandeling is een ernstig vergrijp waarbij het slachtoffer flinke schade kan oplopen. U wilt schadevergoeding eisen en een smartengeld uitkering ontvangen van de dader.
Mishandeling wordt strafbaar gesteld in artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht. Bij mishandelen is er opzettelijk lichamelijk letsel toegebracht waardoor de dagelijkse uitoefening van de normale bezigheden niet meer of maar gedeeltelijk kan plaatsvinden. Er wordt bij mishandelen opzettelijke fysieke schade toegebracht waarbij er letselschade optreedt.

Iemand die te maken heeft gehad met mishandelingen loopt lichamelijke en psychische schade op. Het slachtoffer kan dan een schadevergoeding claimen voor de gevolgen van de fysieke schade en smartengeld eisen voor de opgelopen psychische en emotionele schade.
Mishandeling is het opzettelijk benadelen gezondheid
Mishandelen heeft niet alleen te maken met slaan of schoppen. Iemand met opzet zijn gezondheid benadelen is ook mishandelen. Een werkgever die zijn werknemers zonder gehoorbescherming laat boren met langdurig lawaai of een werkgever die zijn werknemer die van niets weet zonder bescherming met oplosstoffen laat werken valt ook onder mishandeling. De werkgever zal de werknemer dan schadevergoeding en smartengeld moeten betalen voor de opgelopen letselschade.
Zware mishandeling betekent een hogere schadevergoeding claim
Bij zware mishandeling is er een ander wetsartikel van toepassing. In het Wetboek van Strafrecht staat zware mishandeling in artikel 302 genoemd. Niet alleen krijgen daders dan een hogere straf maar ook de schadevergoeding die geclaimd kan worden is hoger. Immers bij een zware mishandeling is de lichamelijke schade groter en daarmee de mogelijkheden om hetzelfde nog te kunnen als voor het mishandelen kleiner. Het slachtoffer zal na zwaar te zijn mishandeld veel extra kosten moeten maken:
- wellicht moet er huishoudelijk hulp ingehuurd worden,
- kan er minder of niet meer gewerkt worden,
- moeten er veel reiskosten gemaakt worden naar het ziekenhuis of het revalidatiecentrum,
- moeten er speciale hulpmiddelen aangeschaft worden,
- moet de auto of het huis aangepast worden, et cetera.
Allemaal zaken die extra geld kosten. Kosten die u niet gemaakt zou hebben als u niet met de mishandelingen te maken had gehad. Al deze onkosten dienen te worden vergoed door het claimen van een schadevergoeding bij de dader.
Smartengeld uitkering voor slachtoffer mishandeling
Juist slachtoffers die te maken hebben gehad met mishandelingen is er recht op een smartengeld uitkering bij letselschade na een mishandeling. Een smartengeld vergoeding wordt door de rechter toegewezen voor de geleden psychische en emotionele schade. Voor de ellende die u voelt waardoor uw leven minder prettig is:
- de pijn die u heeft gehad en mogelijk nog heeft.
- Al het verdriet die u door het mishandelen heeft gehad en nog steeds heeft.
Advocaten noemen dit gederfde levensvreugde. Deze geestelijke schade kan worden vergoed via een smartengeld vergoeding. Het aansprakelijk stellen is geen probleem, dat is vaak zonder meer duidelijk. Als uw leven dan ontwricht raakt dan dient dit vergoed te worden. Nu zijn de smartengeld uitkeringen in Nederland en België niet zo hoog als bijvoorbeeld in Amerika, maar voor ernstig ontwrichting van uw leven worden hoge vergoedingen gegeven om de schade te compenseren.
Zorg voor uitspraak dokter over letselschade
Als u mishandeld bent zorg dat u naar de dokter gaat en zorg dat deze arts het bij u geconstateerde letsel vastlegt in uw medisch dossier. Zorg dat de arts dit zorgvuldig doet. Achteraf heeft uw altijd ook bewijs nodig van de opgelopen letselschade. Ook zal u behandeld wordt in het ziekenhuis, bij de fysiotherapeut of revalidatiecentrum, laat uw behandelaar alles goed documenteren.