Er gebeuren nog steeds veel motorongevallen in het verkeer. Motorrijders zijn kwetsbaar. Bestuurders van een motor zijn veel kwetsbaarder bij een motorongeluk dan van een auto. Als u bij een motorongeval letselschade heeft opgelopen wilt u deze vergoed zien.
Er treedt bij een motorongeluk vaak flinke schade op. Hierdoor is de schadeclaim van de motorrijder die letselschade heeft opgelopen door de aanrijding vaak aanzienlijk. Er komen verschillende kostenposten in aanmerking voor een schadevergoeding bij een motor aanrijding. Hierbij kunt u denken aan de schade aan de motor, maar ook alle kosten die u extra moet maken als gevolg van de aanrijding.

Denkt u hierbij aan huishoudelijke hulp of loonschade omdat u een tijd niet meer volledig, of wellicht nooit meer helemaal, kunt werken. Maar u kunt hierbij ook denken aan de door u opgelopen emotionele schade voor bijvoorbeeld de geleden pijn. Dit kan dan tot een smartengeld vergoeding leiden. Bent u als motorrijder gewond bent geraakt bij een aanrijding en u heeft letselschade door het motorongeluk opgelopen, zorg dat u zich goed laat informeren over de mogelijkheden van een schadevergoeding claimen bij een verkeersongeval.
Verminderen kans op motorongeluk en schade bij aanrijding motor
Er wordt van alles gedaan om de hoeveelheid en ernst van de motorongevallen terug te dringen. De motor dient te aan allerlei technische eisen te voldoen. Alle eisen waar een motorvoertuig aan moet voldoen staan beschreven in de regeling voertuigen. Een APK keuring staat daar niet in vermeld. Dit is voor motorvoertuigen niet verplicht. Motorbestuurders dienen te beschikken over rijbewijs A. Volgens de Europese rijbewijsrichtlijn zijn er verschillende categorieën van het rijbewijs A van kracht: A1, A2 en A.
Een rijbewijscategorie is leeftijdgebonden en motorinhoud gebonden. Voor rijbewijs A1 moet u 18 jaar zijn, A2 moet u 20 jaar zijn en voor A geldt een leeftijd van 24 jaar. Het motorvermogen voor A1 is tot 125cc, As tot maximaal 35 kW en bij A is het motorvermogen onbeperkt.
Beschermde aankleding is behalve de helm niet verplicht, maar uit motorongeval oogpunt zeer aan te raden gebruik te maken van:
- helm;
- motorbril;
- hoge schoenen;
- handschoenen;
- beschermde kleding.
De gevolgen van een motorongeluk zijn met beschermende kleding vaak een stuk minder ernstig. De schade voor de motorrijder is bij een aanrijding aanmerkelijk minder als deze schermde kleding had gedragen.
Schadevergoeding aanrijding claimen voor schade bij motorongeluk
Als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding waarbij u flinke schade hebt opgelopen dan wilt u een letselschade vergoeding claimen van het motorongeluk. U kunt alle kosten claimen die u zonder het ongeluk anders niet gehad zou hebben. Dus alle extra kosten als gevolg van uw motorongeval komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Als u gewond bent geraakt dan heeft u al genoeg aan uw hoofd.
Het is echter wel verstandig om alle kosten goed bij te houden. Als u eenmaal een schadevergoeding hebt geëist dan kunt u naderhand niet nog extra of vergeten schadeposten indienen. Er komen veel verschillende kosten in aanmerking voor een vergoeding:
- huishoudelijke hulp;
- vertraging met uw studie;
- reiskosten naar het ziekenhuis;
- parkeerkosten bij het revalidatiecentrum;
- loonschade omdat u een tijd niet kon werken;
- extra medische kosten die niet worden vergoed;
- smartengeld voor de psychische schade;
- kosten van de re-integratie;
- aanpassingen in uw huis, et cetera.
Aansprakelijk stellen tegenpartij voor letselschade motorongeval en aanrijding
Als u een motorongeluk heeft gehad door toedoen van een andere verkeersdeelnemer, dan is deze aansprakelijk voor de opgelopen letselschade. U dient deze partij aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade van de aanrijding. Indien de ander aansprakelijk is, dan bepaalt de wet dat u recht heeft op een schadevergoeding. Claim de letselschade van het motorongeluk en verzamel alle schade van de motorrijder die betrokken was bij de motor aanrijding. Verzamel de kostenposten die direct duidelijk zijn, maar ook die in de toekomst te verwachten zijn.