Beeldschermwerk is licht statische arbeid en kan daardoor voor een muisarm zorg dragen.Het werken met beeldschermen kan leiden niet alleen tot een muisarm leiden maar ook tot pijn aan nek en schouders, armen of handen, hoofdpijn, oog klachten en andere soortgelijke gezondheidsklachten.
Een goed ingerichte werkplek is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Veel muisarm klachten kunnen worden voorkomen door een werkplek die goed is ingericht. Een goede inrichting van de werkplek voorkomt een RSI-klachten.

Licht statisch werk betekent dat de spieren bij dit soort werkzaamheden voortdurend licht aangespannen zijn. Door middel van onderzoek is aangetoond dat de doorbloeding van de spieren daarbij tot tachtig procent kan afnemen. Hierdoor kunnen afvalstoffen zich in de spieren ophopen die vervolgens de weefsels prikkelen. Dit veroorzaakt pijn, waardoor de spieren nog sterker aangespannen worden. Een muisarm is het gevolg.
Goede inrichting van de werkplek voorkomt muisarm
Door het voortdurend prikkelen van de weefsels treden er beschadigingen in het bindweefsel op. Omdat de vervangingstijd van het bindweefsel zes tot negen maanden in beslag neemt laat ook herstel lang op zich wachten. Stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en verergeren van de klachten omdat we bij stress onbewust de statische spanning in de spieren van de nek, schouders en armen nog meer verhogen. Een goede inrichting van de werkplek kan veel muisarm leed voorkomen.
Een goede inrichting werkplek kan veel ellende voorkomen. Uw werkgever is daarvoor aansprakelijk. Niemand zit op een muisarm te wachten.
RSI opgelopen: werkgever aansprakelijk voor letselschade
Als u door toedoen van uw werkgever RSI heeft opgelopen en die heeft gevolgen voor uw dagelijks leven, dan heeft u recht op een schadevergoeding van al uw letselschade. U heeft doordat u gedurende lange tijd herhaaldelijk dezelfde beweging moest maken Repetitive Strain Injury opgelopen. RSI is een beroepsziekte die door werkomstandigheden als hoge werkdruk, verkeerde werkhouding, e.d. kan zijn ontstaan. Een schadevergoeding voor alle letselschade als gevolg van de opgelopen RSI kunt u bijna altijd claimen bij uw werkgever als bedrijfsongeval. Werkgevers zijn bijna altijd aansprakelijk voor letselschade die door of op het werk is opgelopen.
U heeft RSI opgelopen door hoge werkdruk of door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren. Een Repetitive Strain Injury is een beroepsziekte die vaak op het werk wordt opgelopen. Ondervindt u in uw dagelijks leven schade hiervan, dan moet de werkgever deze RSI letselschade volledig vergoeden. Werkgevers hebben een zorgplicht en zijn bijna altijd aansprakelijk voor op het werk opgelopen letselschade. Heeft u schade door RSI, dan moet uw werkgever een schadevergoeding aan u uitbetalen.
Meld als uw werkgever geen goed ingerichte werkplek heeft geregeld
Uw werkgever is verplicht om een goede werkplek voor u te regelen. Zorg dat u uw werkgever er op aanspreekt als dat niet zo is. Op RSI symptomen zit niemand te wachten, zeker niet als het onnodig is. Laat uw werkplek controleren op de juiste stand van bureau, computerscherm en bureaustoel. Zorg dat uw werkplek in orde is. RSI kan letselschade veroorzaken.

Muisarm en RSI klachten
Wanneer je last van RSI klachten hebt dan heb je pijn door chronische overbelasting. Repetitive Strain Injury (RSI) betekent letterlijk lichamelijke aandoening door herhaald letsel.
Oftewel je hebt je letsel gekregen door herhaalde overbelasting van een deel van je lichaam. Vaak heb je bij RSI klachten pijn in je nek, pols, schouders en handen. Kenmerkend is dat RSI klachten zijn oorzaak kennen door herhaald dezelfde beweging te doen of steeds weer dezelfde houding moeten aannemen en dat de pijn chronisch is.
Als de pijn meer dan drie maanden aanhoudt is er sprake van een chronische pijn. RSI ontstaat dus door lange tijd achter elkaar dezelfde bewegingen te moeten maken of steeds maar dezelfde houding aan te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het werk met computers. RSI klachten hadden ook voorkomen kunnen worden: meer pauzes op het werk, afwisselender werken, betere houding, betere werkplek en minder stress. Allemaal factoren die van een hoger niveau hadden moeten zijn en waardoor RSI kan zijn ontstaan. Werk voor de letselschade advocaat.
Als u door toedoen van uw werkgever RSI heeft opgelopen en die heeft gevolgen voor uw dagelijks leven, dan heeft u recht op een schadevergoeding van al uw letselschade. U heeft doordat u gedurende lange tijd herhaaldelijk dezelfde beweging moest maken Repetitive Strain Injury opgelopen. RSI is een beroepsziekte die door werkomstandigheden als hoge werkdruk, verkeerde werkhouding, e.d. kan zijn ontstaan. Een schadevergoeding voor alle letselschade als gevolg van de opgelopen RSI kunt u bijna altijd claimen bij uw werkgever als bedrijfsongeval. Werkgevers zijn bijna altijd aansprakelijk voor letselschade die door of op het werk is opgelopen.
RSI klachten bij verschillende beroepen
Het zijn vooral de secretaresses en typiste die moeten oppassen voor RSI klachten. Bij beeldschermwerk wordt er vaak langdurig een statische werkhouding aangenomen met weinig andere beweging tussendoor. Maar een lange zelfde statische houding komt niet alleen bij beeldschermwerk voor. Repeterende bewegingen, de oorzaak voor RSI klachten, worden ook veel gemaakt door:
- metselaars,
- slagers,
- musici,
- kappers,
- naaisters,
- stukadoors,
- voegers,
- order-pickers,
- postbodes,
- medewerkers aan de lopende band,
- schilders,
- sorteerders, etc.
Statische houdingen komen vooral voor bij beroepen waar gewerkt wordt met een joystick, touchpad, toetsenbord of muis. Maar ook bij medewerkers in de (fijn) montage, analisten in een laboratorium, inpakkers, lassers, etc. zijn beroepen waar mensen vaak in dezelfde houding werken en RSI symptomen vaak voorkomen.
Stress verhoogt het risico op RSI klachten
Bij RSI is er vaak geen beschadigingen aan uw weefsel te constateren. De RSI klachten zijn ontstaan door een lokale overbelasting of doordat de doorbloeding door het statische werk is afgenomen.
Ook een game-boy-duim, tenniselleboog, sms-duim en golfelleboog zijn het gevolg van RSI.
Constant aangespannen spieren kunnen de bloedvaten afknellen. En als er stress bij komt kijken verergeren de klachten zich. Stress op de werkplek (hoge werkdruk, te moeilijk werk, vervelende baas, onrealistische deadlines, etc.) zorgt ervoor dat de spieren nog strakker worden aangespannen waardoor de bloeddoorstroming steeds slechter wordt.
Occupational Overuse Syndrome, Repetitive Strain Injury, muisarm, carpaal-tunnelsyndroom, RSI, epicondilytis medialis / lateralis, chronische overbelasting, cervico-brachialgie, Work Related Muskulo Skeletal Disorders (WMSD), Work Related Upper Limb Disorder (WRULD), Cumulative Trauma Disorder (CTD), Occupational Cervicobrachial Disorder, stagnatie van Qi en Bloed, occupational cervico-brachial disorders (OCD), Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder (CANS), Chronische Klachten door Cyclische bewegingen (CKC), tenosynovitis, tenditis, epicondylitis, carpaal tunnel syndroom, Quervain-syndroom, aandoeningen aan het bewegingsapparaat in de bovenste extremiteit (ABBE) of klachten Armen, Nek en/of Schouders (KANS).
Hoe richt u uw werkplek muisarm vriendelijk in?
Zithoogte (ook hierbij geldt goede inrichting van de werkplek voorkomt een muisarm)
- Voeten plat op de grond of op een voetensteun.
- Onderbenen verticaal zodat de hoek tussen boven- en onderbeen ca. 90 graden is.
- Zorg dat de bovenbenen en knieën niet afknellen, bij een hoek van 90 graden is dit nooit het geval.
Rugleuning (goede inrichting van de werkplek voorkomt een muisarm)
- Onderrug dient ter hoogte van de lendeholte (broekriemhoogte) ondersteund te worden door een rugleuning.
- Stel hoogte van de leuning hierop in.
Armleuning (goede inrichting van bureau voorkomt een muisarm)
- Bij ontspannen neerhangende bovenarmen en een horizontale houding van de onderarm dienen de ellebogen nog net de armleggers te raken.
- Onderarm en bovenarm maken een hoek van 90 graden.
- Ontspan uw schouders, voorkom dat u met opgetrokken schouders achter het toetsenbord zit.
Bureau (ook hierbij: een goede inrichting voorkomt muisarm klachten)
- Hoogte van de armleuning van de stoel moet gelijk zijn aan de hoogte van de werktafel.
- Pas zonodig de bureauhoogte aan. Als dit niet mogelijk is, pas dan de stoelhoogte aan.
- Gebruik een voetenbank wanneer u de voeten niet plat op de grond kunt zetten.
- Bij een te laag werkblad zijn blokjes of uitschuifpoten soms een oplossing, zorg voor voldoende beenruimte.
- Plaats het eventueel verrijdbare ladenblok zo dat de bewegingsvrijheid van de benen onder de werkplek niet wordt belemmerd.
Beeldscherm (ook hierbij geldt goede inrichting van de werkplek voorkomt een muisarm)
- Ga recht voor het beeldscherm zitten.
- Plaats het beeldscherm op enige afstand (liefst > 3 meter) van het venster en dwars op het raam om hinderlijke spiegelingen te voorkomen. Als dat niet mogelijk is, maak dan gebruik van lichtwering.
- Het beeldscherm moet 55 à 75 cm van uw ogen afstaan (bij een 15-inch beeldscherm).
- Zorg dat de bovenste regel van het beeldscherm op ooghoogte staat.
- Gebruik eventueel een monitor verhoging om de hoogte van het beeldscherm goed in te stellen.
Toetsenbord (ook hierbij is van toepassing dat goede inrichting een muisarm helpt voorkomen)
- Ga recht voor het toetsenbord zitten en plaats het toetsenbord 8 à 10 cm van de rand van het werkblad.
- Het toetsenbord mag niet te hoog zijn, want anders geeft het werkblad geen steun meer.
- Probeer tijdens het typen uw polsen recht te houden. Voorkom dat de pols te ver naar achteren buigt, waardoor klachten kunnen ontstaan. Het gebruik van een polssteun tijdens het typen wordt over het algemeen afgeraden.
Muis (ook hierbij geldt goede inrichting voorkomt een muisarm)
- Plaats de muis zo dat deze bediend kan worden zonder dat de armen gestrekt moeten worden.
- Bedien de muis vanuit de onderarm en niet vanuit de pols.
- Ondersteun de arm die de muis bedient
Pauzesoftware of anti rsi-software

Er zijn veel gebruikers van pauzesoftware. Dit zijn speciale software programma’s ter voorkoming van RSI-klachten. Iedereen die regelmatig aan een beeldscherm werkt kan RSI-klachten krijgen. Klachten die ontstaan als u langdurig in dezelfde houding werkt of repeterende bewegingen maakt.
De klachten komen voor in de nek, schouders, armen, polsen en handen. De klachten kunnen zich uiten als pijn, vermoeidheid, irritatie van spieren en pezen, tintelingen, een doof gevoel of krachtverlies. Veel organisaties in Nederland hebben om dit tegen te zogenaamde pauzesoftware op hun computers geïnstalleerd sinds Repetitive Strain Injury bekend werd.
Deze speciale pauzesoftware programma tegen RSI-klachten vraagt op gezette tijden de gebruiker om voor korte of langere tijd te stoppen met werken en eventueel specifieke oefeningen te doen. Deze pauzesoftware en anders RSI software programma’s hebben niet het effect wat ze moeten hebben. Een betere methode om RSI te voorkomen dan pauzesoftware is door :
- regelmatige pauzes te nemen,
- beeldschermwerk met ander werk af te wisselen,
- rust na elk uur aan het beeldscherm gewerkt te hebben tien minuten uit.
Werk ook niet te lang aan een beeldscherm (maximaal zes uur per dag) en notebook gebruikers mogen maximaal twee uur per dag werken aan het notebook toetsenbord. Denk erom het belangrijkste is om de klachten serieus te nemen. Bij beginnende pijntjes en klachten onmiddellijk actie ondernemen. Pauzesoftware en andere anti-RSI-software blijken minder goed te werken dan gedacht.
U heeft RSI opgelopen door hoge werkdruk of door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren? Een Repetitive Strain Injury is een beroepsziekte die vaak op het werk wordt opgelopen. Ondervindt u in uw dagelijks leven schade hiervan, dan moet de werkgever deze RSI letselschade volledig vergoeden. Werkgevers hebben een zorgplicht en zijn bijna altijd aansprakelijk voor op het werk opgelopen letselschade. Heeft u schade door RSI, dan moet uw werkgever een schadevergoeding aan u uitbetalen.
Meld als uw werkgever geen goed ingerichte werkplek heeft geregeld
Uw werkgever is verplicht om een goede werkplek voor u te regelen. Zorg dat u uw werkgever er op aanspreekt als dat niet zo is. Op RSI symptomen zit niemand te wachten, zeker niet als het onnodig is. Laat uw werkplek controleren op de juiste stand van bureau, computerscherm en bureaustoel. Zorg dat uw werkplek in orde is.