U heeft een verkeersongeluk gehad. U bent aangereden en na de botsing kreeg u last van uw nek. Pijn in de nek kan zich ontwikkelen tot een whiplash. Door uw nekletsel heeft u schade opgelopen. Nekklachten na een aanrijding en letselschade, wat nu?
Pijn in de nek gaat vaak samen met hoofdpijn en concentratiestoornissen. Klachten die tot flinke letselschade kunnen leiden als de pijn in uw nek er voor zorgt dat u uw werk niet goed meer kunt uitvoeren. Schade die u vergoed wilt hebben.

Het is vooral een kop-staartbotsing, een aanrijding van achteren en een kettingbotsing die voor nekklachten zorgt. Door de slingerbeweging van het hoofd ontstaat er schade aan de zenuwen, banden en tussenschijven van het nekgewricht. Schade die mogelijk kan duiden op een beginnend whiplash syndroom.
Nekklachten na een aanrijding kunnen ook ontstaan als auto’s met een lage snelheid tegen elkaar op botsen. Belangrijk is dat u bij nekletsel direct na het verkeersongeval uw huisarts of de spoedpost bezoekt. Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook om een medisch dossier op te bouwen waar duidelijk in staat vermeld welke aandoeningen het gevolg zijn van het ongeval.
Aansprakelijkheid bij nekklachten na een aanrijding
Degene die u heeft aangereden en voor uw nekpijn heeft gezorgd, zal alle schade moeten vergoeden als deze volledig aansprakelijk is voor de aanrijding. U mag als slachtoffer van een ongeval er financieel niet op achteruit gaan. De aansprakelijke partij zal alle schade moeten vergoeden.
Bij een aanrijding achterop, de botsing waarbij vaak nekklachten ontstaan, is de aansprakelijkheid vaak direct duidelijk. De achteropkomende auto, vrachtauto, bestelwagen, bus of motor dient voldoende afstand te houden om op tijd te kunnen remmen. Stond u voor het rode stoplicht of in de file, dan is de achteropkomende bestuurder bijna altijd aansprakelijk.
Het kan ook zijn dat, ook al heeft de ander schuld aan de botsing, u toch voor een deel ook aansprakelijk gesteld wordt. Wordt u, terwijl u voor het rode stoplicht staat te wachten, van achteren aangereden maar droeg u uw veiligheidsgordel niet, dan kan het zijn dat de rechtbank bepaalt dat u voor 20% zelf aansprakelijk bent voor de opgelopen letselschade.
U krijgt dan niet al uw letselschade vergoed, u moet dan een vijfde deel van al uw schadeposten zelf betalen.
Letselschade door nekpijn en nekklachten na een aanrijding
Letselschade ontstaat als u door de botsing extra kosten moet maken die u als u niet was aangereden niet had hoeven te maken. Maar van letselschade is ook sprake als u als gevolg van het ongeval inkomensverlies lijdt. Als uw nekklachten ervoor zorgen dat u minder verdient als voor de aanrijding.
Inkomensverlies
Vooral inkomensverlies door nekklachten na een aanrijding zorgt voor aanzienlijke letselschade. Als u geheel- of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt of als u ander werk moet zoeken door uw nekletsel wordt u inkomen minder. Dit zal de aansprakelijke partij moeten compenseren.
Maar niet alleen uw daadwerkelijke loon, wat elke maand wordt overgemaakt, is het enige geldbedrag wat moet worden gecompenseerd. Ook gemiste carrièrekansen, eindejaarsuitkeringen, vakantiegelduitkeringen, bonussen, etc zijn schadeposten die vergoed moeten worden.
Andere schadeposten
Er zijn nog veel meer kosten die om de hoek komen kijken. Denkt u bijvoorbeeld aan medische kosten. Uw eigen risico bent u meteen kwijt als u met uw nekklachten na de aanrijding de spoedpost van het ziekenhuis moet bezoeken. Als u pijnstillers nodig hebt met een eigen bijdrage, dan zult u die uit eigen zak moeten betalen. Moet u parkeergeld betalen bij het ziekenhuis, dan moet dit uit uw eigen portemonnee komen.
Maar ook alle andere extra kosten komen voor schadevergoeding in aanmerking, zoals extra oppas voor de kinderen als u te veel pijn hebt om zelf op te kunnen passen, de kosten van de fysiotherapie als u over de maximaal aantal behandelingen heen bent die vergoed worden, kosten omdat u uw opleiding tijdelijk moet staken omdat het met alle nekpijn niet lukt, etc.
Als de nekklachten na een aanrijding uw levensvreugde heeft doen afnemen, dan kunt u daarvoor worden gecompenseerd middels een smartengeld uitkering. Heeft de nekpijn en alle nekklachten uw plezier in het leven verminderd, dan krijgt u ook een smartengeld vergoeding. Kunt u niet meer volleyballen, uw favoriete hobby, dan vermindert dit het plezier in uw leven. Heeft u pijn tijdens de revalidatie dan heeft u minder levensvreugde. Kunt u niet meer met uw kinderen spelen als voor het ongeluk, dan lijdt u psychische schade. Voor al deze schades kunt u een smartengeld vergoeding claimen.
Rechtshulpkosten
Ook de kosten die u moet maken voor uw letselschade advocaat of letselschade jurist kunt u als schadepost opvoeren. Immers, vóór de aanrijding waarbij u uw nekklachten heeft opgelopen had u deze kosten niet. Denkt u er wel om dat u deze alleen volledig vergoed krijgt bij 100% aansprakelijkheid. Rechtshulpkosten van een letselschade expert zijn dus niet altijd gratis.
Nekletsel na aanrijding kan duiden op een whiplash
Nekklachten na een aanrijding ontstaan vaak omdat uw nek er bij de botsing flink van langs heeft gehad. Heeft u ook hoofdpijn en schouderpijn, dan moet u bedacht zijn op een whiplash. Een whiplash syndroom kan zich pas na maanden openbaren. Dit letsel kan voor flinke letselschade zorgen.
Heeft u nekklachten na een aanrijding bezoek dan zo snel mogelijk een dokter. Niet alleen voor uw genezingsproces, maar ook om bewijsmateriaal te creëren. Uw medisch dossier is belangrijk bewijsmateriaal om aan te tonen dat uw nekklachten zijn ontstaat door dit ongeluk.
Bezoek na het verkeersongeval direct een arts
Heeft u nekpijn of last van uw nek aarzel dan niet om uw huisarts, de spoedeisende hulp van het ziekenhuis of de huisartsenpost te bezoeken. Belangrijk voor onderzoek en vermindering van uw nekklachten, maar vooral ook om in uw medisch dossier te laten optekenen dat u dit nekletsel heeft opgelopen door dit verkeersongeval. Uw medisch dossier is namelijk belangrijk bewijsmateriaal in een letselschade zaak.
Verzekeringsmaatschappijen willen als de letselschade bedragen flink oplopen, zoals dat bij een whiplash het geval kan zijn, nog wel eens hun twijfel aangeven of het nekletsel wel is opgelopen door dat betreffende verkeersongeluk en niet door een ander ongeval in de week na de botsing. Heeft u dus nekklachten na een aanrijding: bezoek direct een dokter.