U denkt aan het inhuren van een no cure no pay letselschade advocaat. U hoeft dan immers niets te betalen als u de zaak verliest. Maar is dat altijd wel zo handig. Een letselschadespecialist wil altijd er zelf ook aan verdienen.
De keuzes hoeven dan niet altijd uw beste keuze te zijn. Het is dus goed oppassen bij no cure no pay letselschade zaken. Voor u met uw letselschadespecialist of zijn voor hem werkende advocaat in zee gaat, moet u goed nadenken hoe u zijn activiteiten wilt gaan vergoeden.

Zoals gezegd kan een pas-betalen-als-de-zaak-gewonnen-is afspraak prettig zijn, maar hoeft niet altijd het handigst te zijn.
No cure no pay letselschade advocaat werkt niet per uur
U kunt een advocaat per uur betalen. U kent het wel: uurtje, factuurtje. Hoe meer uren een advocaat maakt hoe meer er vergoed wordt en hoe meer u moet betalen. Langdurig touwtrekken en verschillende discussies en gesprekken tussen medisch deskundigen en de advocaat of de gevolgen van de whiplash nu helemaal door het ongeluk komen levert vooral veel gewerkte uren voor de advocaat op. Declareerbare uren noemen onze pleitbezorgers dat. Deze optie is dus minder prettig bij onduidelijke zaken waar veel voorbereidings- en bewijsactiviteiten moeten plaatsvinden.
Letselschade specialist op no cure no pay basis
U kunt uw letselschadespecialist betalen op basis van no cure no pay. Bij een rechtszaak huurt de specialist of het bureau waarvoor deze werkt zelf een advocaat op uurbasis in. Advocaten mogen namelijk niet een no cure no pay letselschade afspraak maken (alleen advocaten mogen voor de rechtbank pleiten, juristen of specialisten niet).
Bij deze niet winnen niet betalen regeling is het registeren van uren helemaal van de baan. De advocaat zal in opdracht van het bureau echter in zo min mogelijk uren zo veel mogelijk resultaat proberen te realiseren. En daar zit ‘m ook de kneep. Hoe makkelijker (lees hoe minder uren de advocaat hoeft te besteden) een zaak hoe meer het bureau verdient, hoe hoger de mogelijke schadevergoeding hoe meer het bureau / de letselschadespecialist verdient. En dat kan best wel eens nadelig voor u zijn.
Neemt niet weg dat uw no cure no pay letselschade bureau en zijn advocaat wel alles in het werk zal stellen om te winnen. Want ook voor dit letselschadebureau is van toepassing dat als deze de zaak niet wint het letselschade bureau ook niets krijgt. Nadeel voor u kan ook zijn dat het letselschade bureau zich in de procedure focust op de schadevergoeding terwijl voor u een aangeboden re-integratie traject (waardoor de schadevergoeding veel lager zal zijn) veel beter kan zijn.
Op uren basis ingehuurde no cure no pay letselschade advocaat
Ook is het mogelijk om een afspraak te maken op basis van uren no cure no pay. Dit is vaak de meest prettigste vorm van betalen. Uw letselschadespecialist houdt gewoon zijn uren en die van mogelijk in te huren advocaten bij alsof hij voor u op basis van uren declaraties werkt. Echter hij brengt ze pas in rekening als de tegenpartij ze ook daadwerkelijk vergoed. Dus als u bij de schadevergoeding ook de rechtshulpkosten van de tegenpartij vergoedt krijgt.
Dit heeft als voordeel dat u de ‘eerlijke’ kosten in rekening gebracht krijgt. Immers bij een percentage weet u nooit of uw letselschadespecialist nu weinig of veel uren heeft besteed voor het bedrag wat hij ervoor krijgt (meestal te veel overigens). Erger nog, ze zullen als het even kan zo min mogelijk uren besteden. Want hoe minder uren besteed hoe hoger het uurtarief als het vaste percentage bedrag binnenkomt.
Niet winnen niet betalen afspraken
Daarnaast is het natuurlijk erg vervelend als de kosten van uw rechtsbijstand vergoed zullen worden en u daarboven op een deel van uw schadevergoeding moet afdragen omdat u een niet winnen niet betalen afspraak heeft gemaakt.