Wanneer is het verstandig om géén rechtsbijstand no cure no pay regeling te kiezen? Het lijkt zo voordelig maar niet in alle gevallen is een ‘niets betalen bij niets winnen zaak een goed idee.
Als het duidelijk is dat u de zaak zonder twijfel gaat winnen, als de bewijzen dik op tafel liggen en de procedure voornamelijk gestart wordt omdat de verzekering moeilijk doet, dan zou u geen no cure no pay regeling moeten treffen. U kunt dan beter andere afspraken maken.

Als u in een procedure de advocaatkosten vergoed krijgt gaat u er met een no cure no pay regeling in principe op achteruit. Immers, het deel wat u aan uw letselschade advocaat moet betalen kunt u niet meer gebruiken voor de vergoeding van de kosten van de schade en smartengeld.
Bij duidelijkheid over aansprakelijkheid geen no cure no pay
Als duidelijk is dat u iemand volledig aansprakelijk kan stellen dan krijgt u gewoon alles vergoed. De behandeling, griffiekosten, medische behandelingskosten, revalidatiekosten maar in ieder geval ook de kosten van uw advocaat. Bij een kop- staart botsing en andere verkeersongevallen is meestal onmiddellijk duidelijk wie er schuld heeft.
Als de uitkomst van uw letselschade zaak nagenoeg zeker is, dan is het verstandig om niet via een no cure no pay regeling uw letselschade jurist te laten werken.
Bij ongevallen en letsels in het verkeer wordt er door slachtoffers niet vaak voor een geen winst geen kosten afspraak gekozen. Immers de advocaatkosten worden bijna zeker ook vergoed. Dus de kosten van de advocaat kunt u direct betalen en er gaat niets van de vergoeding af, wat bij de no-cure-no-pay afspraak waarschijnlijk wel zo zou zijn. Als u twijfels heeft kan een second opinion een goede keuze zijn.
Onderzoek consumentenbond
Onderzoek van de consumentenbond heeft uitgewezen dat bij winst het uurtarief van uw belangenbehartiger vaak hoger is dan het uurtarief wat deze normaal in rekening brengt. U hoeft dan wel niets te betalen als u uw zaak verliest, maar bij winst betaalt u veel meer dan normaal. U bent bij winst dus duurder uit.
Denk goed na bij een no cure no pay regeling
Advocaten die de no cure no pay regeling aanbieden, of eigenlijk juristen of letselschade specialisten want het is voor advocaten niet toegestaan om no cure no pay zaken te doen, dient u uw zaak eerst goed te bestuderen. De letselschade specialisten zullen, als zij uw letselschade zaak bestudeert hebben, zich nauwkeurig afvragen: waar verdien ik het meeste mee? Verdien ik het meest met een geen kosten bij verlies afspraak of verdien ik het meest als ik mij verhuur op basis van een urenregistratie?
De letselschade juristen zijn namelijk helemaal niet verplicht om een no cure no pay regeling aan te bieden. Heeft u een letselschade zaak met kans op een groot ‘eindbedrag’ aan schadevergoeding en denkt de advocaat dat de kans op winst groot is, dan zal de letselschade specialist u dit financieel voorstel doen. De letselschade specialist krijgt immers een percentage van de einduitslag, wat waarschijnlijk ook nog gaat lukken.
Bij weinig kans op succes geen afspraak
Is het waarschijnlijke schadebedrag laag of is het risico op verliezen groot dan zal de letselschade specialist veel minder geneigd zijn uw letselschade zaak op basis van no cure no pay af te ronden. Gaat u ervan uit dat een letselschade specialist vrij goed kan inschatten hoeveel risico deze loopt om een rechtszaak te verliezen.