U heeft een aanrijding gehad met uw leasewagen. Een verkeersongeval met een lease auto wordt gezien als een bedrijfsongeval. Hoe zit het met de afhandeling van schade aan de bedrijfswagen en de persoonlijke letselschade bij een auto-ongeluk onder werktijd? Wie is aansprakelijk voor uw ongeluk met auto van de zaak?
Elke dag zijn er veel werknemers die in een leaseauto achter het stuur kruipen. Een auto van de zaak die nodig is om de dagelijkse werkzaamheden te kunnen uitvoeren. De auto is nodig voor het werk en beschikbaar gesteld door de werkgever. Schilders met hun bestelbus met schildersspullen, koeriers met pakketjes om af te leveren, vertegenwoordigers, taxichauffeurs, bezorgers, vrachtwagenchauffeurs of andere werknemers die veel moeten rijden. Allemaal de weg op met de lease auto van de baas.

Een aanrijding met leaseauto is niet ongewoon als iemand veel op de weg zit. Een ongeluk met auto van de zaak zit dan ook in een klein hoekje. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeluk met auto van de zaak? Een aanrijding met leaseauto wordt gezien als een bedrijfsongeval. Werkgevers weten dat ongelukken in het verkeer gebeuren en hebben voor een ongeluk met auto van de zaak waarbij letselschade is ontstaan, als het goed is, een speciale verzekering afgesloten.
Werkgever aansprakelijk voor letselschade bij aanrijding met leaseauto
Hoe zit het met de aansprakelijkheid als u een aanrijding met uw leaseauto krijgt?
U zit de hele dag op de weg dus de kans op een aanrijding met auto van de zaak is groot. Als u tijdens werktijd een ongeluk met auto van de zaak krijgt, wordt dat gezien als een bedrijfsongeval. Een bedrijfsongeval is een ongeval wat onder werktijd plaatsvindt. Bij een bedrijfsongeval waarbij de aansprakelijkheid voor het ongeval niet bij een tegenpartij ligt, is uw werkgever aansprakelijk voor de door u opgelopen en door u veroorzaakte schade.
Als u met een:
- lease-auto,
- bestelbus,
- vrachtauto,
- bus,
- bedrijfsfiets,
of enig ander voertuig van uw werkgever op stap bent onder werktijd, dan is uw werkgever wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten. Uw baas is verplicht om een verzekering te hebben afgesloten voor als er een bedrijfsongeval plaatsvindt met één van zijn leasewagens. Een bedrijfsongeval met auto van de zaak is voor u dus geregeld.
Uw werkgever is aansprakelijk en die heeft een verzekering afgesloten die alle letselschade die tijdens het ongeval is ontstaan dekt. Het is zelfs zo dat als u zelf schuld heeft aan het verkeersongeval en u normaal gesproken aansprakelijk zou zijn, u in het geval van een bedrijfsongeval niet aansprakelijk bent voor de veroorzaakte letselschade. Uw werkgever is altijd aansprakelijk als u een ongeluk met auto van de zaak veroorzaakt wanneer u werkzaam was voor uw werkgever.
SVI-verzekering vergoed schade bij ongeluk met auto van de zaak
Omdat werknemers die in een leaseauto rijden meer risico lopen op een aanrijding in het verkeer omdat ze nu eenmaal veel op de weg zitten, worden ze door de wettelijk verplichte verzekering van de werkgever beschermd tegen de mogelijk hoge letselschade kosten. En niet alleen de werknemer, ook de werkgever.
Werkgevers zijn verplicht een SVI-verzekering ofwel een Schade Verzekering Inzittenden verzekering af te sluiten. Bij een ongeluk met auto van de zaak vergoedt de Schade Verzekering Inzittende de letselschade die de werknemer heeft opgelopen of die de werknemer heeft veroorzaakt. De meeste werkgevers die werknemers in dienst hebben die gebruik maken van een leaseauto hebben een SVI-verzekering afgesloten. Het is onderdeel van de zorgplicht van de werkgever om een SVI-verzekering af te sluiten.
Heeft uw werkgever geen Schade Verzekering Inzittenden, dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de kosten van de letselschade als u betrokken raakt bij een ongeluk met auto van de zaak. Een aanrijding met leaseauto wordt dus altijd vergoed door uw werkgever, via de inzittende verzekering of door het aansprakelijk stellen van de werkgever.
WA-verzekering en SVI-verzekering bij aanrijding onder werktijd
Iedere automobilist in Nederland heeft een WA-verzekering. Deze is verplicht als u met een auto de weg opgaat. Een WA-verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering en dekt de schade die u iemand anders in het verkeer berokkend. Ook als u iemand anders ernstige letselschade toebrengt, worden alle schadeposten uit de WA-verzekering betaald. Deze verplichte verzekering is wettelijk bepaald. Ook wanneer een automobilist u aanrijdt dan worden ook uw letselschade schadeposten vergoed. De schade van de ander wordt vergoed.
Dit in tegenstelling met een Schade verzekering Inzittenden. Een SVI-verzekering vergoedt alle letselschade die bij het verkeersongeval is ontstaan, ook als de schade uw eigen schuld is. Bij een ongeluk met auto van de zaak zit u dus altijd safe. Uw werkgever is verplicht verzekerd. Een aanrijding met leaseauto of bestelwagen van de baas zal u dan kopzorgen opleveren, voor een bedrijfsongeval op de weg bent u verzekerd.
Niet altijd werkgeversaansprakelijkheid bij verkeersongeval werknemer
Het mag duidelijk zijn, werkgevers zijn aansprakelijk voor alle schade die hun werknemers tijdens hun opgedragen werk veroorzaken. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om:
- blikschade of om letselschade,
- of het een lease auto betreft of de auto van de werknemer zelf,
- of de werknemer nu schuld had aan de aanrijding of de tegenpartij,
de werkgever is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. De enigste situatie waarbij uw baas niet aansprakelijk is voor alle schade doet zich voor:
- als u zich als werknemer roekeloos hebt gedragen met uw auto.
- of als u het ongeluk in het verkeer opzettelijk heeft veroorzaakt.
Geleased of niet, de aansprakelijkheid voor het ongeluk met auto van de zaak ligt als u het ongeluk expres heeft veroorzaakt niet bij uw werkgever.
Ook als de aanrijding met leaseauto plaatsvond tijdens woon-werkverkeer, is de werkgever niet per definitie aansprakelijk. Woon-werkverkeer is geen werktijd en valt primair dus niet onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Wel kijkt een rechter bij woon-werkverkeer met een leasewagen naar de feitelijke omstandigheden. In welke mate een werkgever tijdens het woon-werkverkeer aan verplichtingen van zijn werkgever moet voldoen.
Werktijd is niet een hard criterium. Ook als de aanrijding plaatsvindt buiten werktijd is het mogelijk dat uw baas toch aansprakelijk is. Is uw leasewagen door uw werkgever niet goed onderhouden of zijn noodzakelijke reparaties niet uitgevoerd, dan ligt de aansprakelijkheid voor het auto-ongeluk ook bij uw werkgever.
Schadeposten die bij ongeluk met auto van de zaak vergoed worden
Uw werkgever draait op voor de kosten van het verkeersongeval, maar welke kosten brengt een auto-ongeluk onder werktijd dan allemaal met zich mee?
Voor welke schadeposten moet uw werkgever bij het ontstaan van letselschade allemaal opdraaien?
Welke schade kan allemaal bij uw baas zijn verzekeraar geclaimd worden?
- Een belangrijke letselschadepost is het verlies aan inkomen, de zogenaamde inkomensschade. Als u een tijd lang of wellicht wel permanent arbeidsongeschikt raakt door het ongeluk met auto van de zaak, kunt u zich voorstellen dat u heel wat inkomsten misloopt. Deze schadepost moet worden vergoed.
Maar er zijn meer schadeposten. Een aanrijding met uw leasewagen of een botsing met uw bedrijfswagen kan flinke letselschade veroorzaken die aanzienlijke schadeposten met zich meebrengt. U kunt bij letselschade waarbij uw werkgever volledig aansprakelijk is, uitgaan van een maximale schadevergoeding voor alle onkosten die u extra moet maken door het auto-ongeluk onder werktijd. Alle kosten die u niet gehad zou hebben als u het auto-ongeluk onder werktijd niet had gemaakt, kunt u een schadevergoeding voor claimen.
Dus moet u iemand inhuren om u te helpen met uw huishouden of het onderhouden van uw tuin omdat u dat niet meer zelf kunt, dan krijgt u dat vergoed.
- Een klusjesman die u moet betalen voor klussen in huis die u eigenlijk altijd zelf deed, kunt u vergoed krijgen.
- Medische kosten die niet door uw zorgverzekering worden vergoed.
- Onkosten omdat de studie waar u mee bezig was wordt vertraagd kunt u claimen.
- Voor de reiskosten naar het ziekenhuis krijgt u een schadevergoeding.
- De juridische kosten voor rechtshulp bij het claimen van de schade worden vergoed.
- Extra telefoonkosten omdat u door uw letsel meer moet telefoneren kunt u declareren.
- Mislopen van pensioen als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt kunt u claimen.
- Gemis van de financiële voordelen van een leasewagen is een schadepost die u kunt opgeven.
- Inhuren van een hondenuitlaatservice omdat u dat allemaal niet meer lukt wordt vergoed.
Alle extra kosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking bij een ongeluk met auto van de zaak waarbij letselschade is ontstaan.
Informatie over auto-ongeluk onder werktijd met de bedrijfswagen
Laat u goed informeren bij een letselschade traject bij een auto-ongeluk onder werktijd. Er zijn veel letselschade advocaten, letselschade juristen en letselschade experts die u om hulp kunt vragen. Omdat ook de rechtshulp schade meegenomen wordt in de claim zullen ze u graag willen helpen met de aanrijding met leaseauto. Immers alle juridische hulp wordt ook vergoed. Denkt u er wel om dat dit alleen het geval is bij volledige aansprakelijkheid. Alleen dan wordt de letselschade en juridische rechtshulp volledig vergoed. Maak van te voren goede afspraken met uw letselschade expert. Laat u van te voren goed informeren over uw auto-ongeluk onder werktijd.