U bent betrokken bij een ongeval met de auto van de zaak. Een verkeersongeval met flinke schade. U bent wellicht gewond geraakt en heeft ook letselschade. U wilt een maximale schadevergoeding. Een ongeluk met leaseauto gehad en alle schade vergoed hebben? Stel uw werkgever aansprakelijk.
Als u tijdens uw werk betrokken raakt bij een aanrijding met uw geleasede auto, dan valt de aanrijding in de categorie bedrijfsongevallen. Bij een bedrijfsongeval is een werkgever bijna altijd aansprakelijk voor alle schade. Gelukkig zijn werkgevers verplicht verzekerd voor letselschade bij ongelukken met leaseauto’s.

U rijdt met uw leaseauto naar een klant en onderweg raakt u betrokken bij een aanrijding. De geleasede auto zit in de kreukels en u bent gewond geraakt. U krijgt na het verkeersongeval direct met allerlei kosten te maken. Door de ernst van het letsel kunnen de letselschade kosten aanzienlijk worden.
- Is uw werkgever aansprakelijk?
- Moet uw baas alle kosten betalen?
- Het ongeluk was uw eigen domme schuld, moet u nu zelf opdraaien voor de kosten?
- Kunt u de hoge kosten wel bij uw werkgever claimen?
Ongelukken op de weg gebeuren. Als u met uw leaseauto veel op de weg bent, dan weet uw baas dat de kans op een verkeersongeval aanwezig is. Het is wettelijk geregeld dat een directeur of eigenaar van een bedrijf een zorgplicht naar zijn medewerkers heeft. Daar vallen veel zaken onder. Een inzittenden verzekering voor zijn medewerkers, voor wanneer er een ongeluk met de geleasede bedrijfswagen plaatsvindt, is daar één van.
Ongeluk met leaseauto en aansprakelijkheid werkgever
Als u voor uw baas onderweg bent, dan bent u aan het werk. Als u aan het werk bent, dan is uw werkgever voor een hoop zaken die uw veiligheid aangaat verantwoordelijk. Via de wet is geregeld dat uw werkgever een plicht heeft om voor uw veiligheid zorg te dragen. Dat is ook het geval als u met uw leaseauto onderweg bent. De wettelijke eisen die aan uw werkgever gesteld worden gaan zo ver dat uw werkgever eigenlijk altijd wel aansprakelijk is.
- Heeft u goede instructies gehad over veiligheid op de weg.
- Heeft de leaseauto wel alle onderhoudsbeurten gehad.
- Had u niet te veel klanten te bezoeken waardoor u opgejaagd werd.
- Was de leaseauto gecontroleerd voordat u vertrok.
- Heeft uw werkgever er op toegezien dat u veilig aan het verkeer deelneemt..
- Was er wel een handsfree telefoon faciliteit in de bedrijfswagen zodat u veilig kon bellen
Een werkgever moet er alles aan gedaan hebben om uw veiligheid te borgen en een ongeluk met leaseauto of andere bedrijfswagen te voorkomen. Er is sprake van een bedrijfsongeval als:
- niet alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen,
- geen of onvoldoende instructies gegeven zijn hoe veilig te werken,
- niet is toegezien of de veiligheidsinstructies ook zijn uitgevoerd.
Als er sprake is van een bedrijfsongeval, dan is de werkgever volledig aansprakelijk voor alle letselschade die zijn medewerker oploopt. Een ongeluk met leaseauto van het bedrijf is dan ook bijna altijd een bedrijfsongeval. Dit betekent dat uw schade door het ongeluk met de bedrijfswagen door de werkgever volledig wordt vergoed. U krijgt een maximale schadevergoeding van uw baas.
Schade Verzekering Inzittenden bij ongeluk met leasewagen
Als de werkgever aansprakelijk is voor alle schade aan de leasewagen en alle letselschade, dan kan een ongeluk met auto van de zaak voor de werkgever een prijzige aangelegenheid worden. Vooral als het letsel ernstig is, loopt de schadevergoeding snel op.
- Brengt u uw werkgever door de hoge schadevergoeding als gevolg van uw aanrijding niet in de problemen?
Een ongeluk met leaseauto of geleasede bestelbus brengt de werkgever niet in de problemen. Werkgevers zijn verplicht verzekerd voor de gevolgen van letselschade bij een aanrijding met een leasewagen van een medewerker. Uw letselschade wordt altijd uitbetaald door de SVI-verzekering van uw werkgever.
Een leaseauto is een auto die door middel van een lease ter beschikking staat van een werknemer. De werkgever leaset de auto alleen en is niet de eigenaar van de auto. Die is eigendom van de leasemaatschappij die ook de onderhoudskosten voor zijn rekening neemt. De werkgever dient bij elke leaseauto een inzittendenverzekering af te sluiten.
Het maakt daarbij niet uit of het ongeluk met de leasewagen uw eigen schuld was of niet. U zult er altijd verzekerd van zijn dat al uw letselschade wordt vergoed.
Welke schade claimen na ongeluk met leaseauto?
Omdat de aansprakelijkheid volledig ligt bij uw werkgever kunt u een maximale schadevergoeding claimen. U krijgt al uw schade vergoed. Dit is wettelijk zo geregeld. U mag al uw letselschade claimen. Alle kosten die u niet gemaakt zou hebben als het ongeluk met de leaseauto niet had plaatsgevonden kunt u opvoeren. Dit kunnen grote schadebedragen zijn of kleine schadebedragen.
Voorbeeld van een groot schadebedrag
Als u door het verkeersongeluk met uw leaseauto arbeidsongeschikt raakt en in inkomen er op achteruit gaat, dan dient uw werkgever zijn SVI-verzekering dit aan te vullen. U mag door de aanrijding er financieel niet op achteruit gaan. Blijft u arbeidsongeschikt dan dient u de rest van uw leven, voor al uw gemiste inkomsten, financieel gecompenseerd te worden. Dit betekent niet alleen uw gemiste loon maar ook:
- pensioen,
- eindejaarsuitkering,
- vaste ploegentoeslag,
- vakantiegeld,
- onregelmatigheidstoeslag, e.d
U begrijpt dat deze bedragen in de loop der tijd flink kunnen oplopen.
Voorbeeld van een klein schadebedrag
Na het ongeval maakt u onbewust allemaal extra klein kosten. U staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar deze kosten had u voor het ongeluk met leaseauto of de geleasede bestelbus niet gemaakt. Door het verkeersongeval in de baas zijn tijd moeten allerlei zaken worden geregeld:
- afspraken met arts, fysiotherapeut, behandelpoli,
- contact met uw letselschade advocaat of letselschade bureau,
- vervoer regelen bij familie en vrienden
- regelen van hulp met de huishouding, etc.
U moet hiervoor brieven maken en formulieren versturen. U moet telefonisch contact opnemen om afspraken te maken en zaken af te stemmen. U maakt hierdoor extra portokosten en telefoonkosten. Geen grote bedragen, maar u maakt deze onkosten wel. Ook deze schadepostjes kunt u opvoeren en claimen bij de verzekering van uw baas. Houdt u schadestaat dus nauwkeurig bij. U krijgt alles vergoed, ook de kleine extra onkosten die u moet maken.
Schroom niet om een maximale schadevergoeding te claimen
Belangrijk is ook dat u zich realiseert dat uw werkgever het u niet zal aanrekenen dat u hem of haar aansprakelijk stelt voor de schade die u op de weg veroorzaakt hebt. Door deze verplichte verzekering zal uw werkgever u niets kwalijk nemen. Na een ongeluk met leaseauto of geleasede bestelwagen hoeft niet huiverig te zijn om bij uw baas een maximale schadevergoeding te claimen. Uw werkgever zal niet failliet raken omdat deze al uw letselschade moet betalen. U wordt niet meteen ontslagen als u een grote schadeclaim bij uw baas neerlegt.