U heeft letselschade opgelopen door een kapotte of defecte machine of door het verkeerd gebruik van de machine. U heeft flinke letsels opgelopen. Een bedrijfsongeval met schade als gevolg. U wilt een schadeclaim indienen. Een ongeval met machine en flinke schade, maar wat nu?
Ongevallen met machines op het werk komen vaak voor. Armen en benen die bekneld raken, afgesneden vingers en met de hand tussen de machine raken, zijn de meest voorkomende letsels bij ongelukken met machines, apparatuur in de fabriek of gereedschappen.

Hulpmiddelen als beschermkappen of het niet volgen van de veiligheidsinstructies bij het afstellen, in gebruik nemen of repareren van machines leiden vaak tot een bedrijfsongeval. Een ongeluk met machine of gereedschappen en gewond raken van werknemers zijn bedrijfsongevallen die gebeuren, maar wie is aansprakelijk voor de schade?
Is dat de werknemer die de instructies niet goed heeft opgevolgd of is dat de werkgever die niet voldoende heeft gezorgd voor een veilige werkomgeving waardoor de werknemer gewond kon raken.
- Werd de machine niet voldoende onderhouden?
- Kon het ongeluk gebeuren omdat de machine defect of kapot was?
Bij een ongeluk met machine of gereedschappen ligt vaak de aansprakelijkheid, en daarmee de vergoeding van alle schade, bij de werkgever. Er zijn echter ook situaties waarbij de werknemer aansprakelijk is en zelf voor alle kosten moet opdraaien.
Gewond door ongeluk met machine en letselschade opgelopen
Een werkgever heeft een zorgplicht voor zijn werknemers. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving waarbij het niet mag voorkomen dat een werknemer tijdens zijn werk gewond raakt door een ongeluk met machine of gereedschappen. Een werknemer moet veilig kunnen werken. De werkgever moet zorgen:
- dat de werkplek in orde is,
- de machines goed werken en onderhouden zijn,
- voldoende instructies heeft gegeven, etc.
Een werkgever draagt de zorg over de veiligheid van zijn arbeiders en is voor elk aspect verantwoordelijk. Een ongeluk met machine en gewond raken mag niet voorkomen op de werkplek. Als er een bedrijfsongeluk plaatsvindt dan is de werkgever meestal ook aansprakelijk voor alle schade.
Alleen wanneer een werknemer:
- opzettelijk de onveilige situatie heeft gecreëerd
- of roekeloos heeft gedragen,
dan is de werkgever niet aansprakelijk en ligt de betaling van alle schade bij de werknemer. Het is echter wel zo dat de werkgever dit opzettelijke of roekeloze gedrag zal moeten bewijzen. Dit is meestal niet eenvoudig omdat de rechter uitgaat van de situatie vlak voor het ongeluk met de machine of gereedschappen.
Aansprakelijk stellen van werkgever voor schade door ongeluk met machine
Een werkgever is dus meestal aansprakelijk bij een ongeluk met machine of handgereedschappen. Ook als de werknemer de machine verkeerd heeft bediend en daardoor gewond is geraakt. Mogelijk was de werknemer door de werkgever niet regelmatig en voldoende opgeleid, was er te weinig toezicht of heeft de werkgever te weinig of onvoldoende instructies gegeven. Voor een werknemer die op zijn werk gewond is geraakt en letselschade heeft opgelopen is het zaak om een schadevergoeding van zijn baas te claimen.
De werknemer dient dan ook als eerste zijn werkgever aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade. Aansprakelijk stellen van de werkgever is stap één in een letselschadeprocedure. Als de werkgever aansprakelijk gesteld is voor het machineongeluk dan kan de schadeclaim ingediend worden.
Hierbij is de toedracht van het ongeluk met de machine van belang. Immers, er mag geen twijfel zijn of de werknemer zelf aansprakelijk is of dat de werkgever de aansprakelijkheid van het bedrijfsongeval op zich moet nemen. Als de werkgever aansprakelijk gesteld is voor het ongeluk met machine of gereedschap dan kan de schadeclaim worden opgesteld.
De schade van bedrijfsongeval met machine goed documenteren
Er kunnen allemaal oorzaken zijn die een al dan niet een ernstig bedrijfsongeval tot gevolg kunnen hebben:
- het verkeerd gebruik van de machine,
- de niet goed werkende of defecte machine,
- het slechte onderhoud van de machine en machineonderdelen,
- het defect zijn van machineonderdelen,
- het ontbreken van veiligheidsmiddelen,
- de medewerker onvoldoende opleiden over de werking van de machine of gereedschappen,
- het niet goed instrueren hoe met de machines te werken,
- het moeten werken met een kapotte machine.
Belangrijk is om de zaken die tot het bedrijfsongeval hebben geleid goed te documenteren.
- Zorg dat collega’s die getuige waren van het ongeluk met de machine opschrijven wat er is gebeurt.
- Neem indien mogelijk ook foto’s van de defecte onderdelen en de opgelopen schade.
- Schrijf ook zelf zo nauwkeurig mogelijk het verhaal op over het ongeval.
Dossiervorming is belangrijk, ook het medisch dossier. Bezoek na het bedrijfsongeluk de huisarts en zorg dat zijn bevindingen goed in het medisch dossier worden opgenomen. Ook als er wordt doorverwezen naar de specialist in het ziekenhuis of fysiotherapeut zie er dan op toe dat alles wordt vermeld in het medisch dossier.
Letselschade door machine verhalen op de werkgever
Om de letselschade door machine te verhalen op de baas dient de werkgever aansprakelijk gesteld te worden en een schadeclaim te worden ingediend. De schadeclaim dient alle kosten te bevatten die ontstaan zijn door het gewond raken door het ongeluk met machine of machineonderdelen. De opgelopen schade zijn alle kosten die het slachtoffer van het bedrijfsongeluk niet gemaakt had als het ongeluk met machine niet plaats had gevonden.
Naast de daadwerkelijk kosten die door het slachtoffer van het machine ongeluk zijn gemaakt kan het ook zijn dat er emotionele of psychische schade is opgelopen. Hiervoor kan een smartengeld claim worden ingediend. Daarnaast zijn er allerlei kosten die geclaimd kunnen worden bij de baas.
Vooral inkomensschade, het gemis aan inkomen omdat er niet meer gewerkt kan worden, kan een aanzienlijke kostenpost worden voor de aansprakelijke partij. Bij een amputatie van arm of been door beknelling, zaagmachines of bewegende delen van een machine kan betekenen dat de werknemer aanzienlijk in inkomen achteruit gaat. Deze inkomensschade moet worden vergoed. Daarnaast zijn er allerlei extra kosten als bijvoorbeeld:
- huishoudelijke hulp,
- vervoer naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum,
- aanpassingen aan het huis,
- niet vergoede medische kosten,
- sportabonnementen waar geen gebruik meer van wordt gemaakt, etc.
Al deze schade moet worden vergoed door de werkgever als deze aansprakelijk is voor het ongeluk met machine of gereedschap.
Aansprakelijk stellen baas voor letselschade door machine vaak geen probleem
De meeste werkgevers zijn verzekerd voor bedrijfsongevallen. Hierbij maakt het niet uit of het ongeluk is ontstaan door de medewerker of door een defecte of kapotte machine die slecht is onderhouden. Omdat werkgevers bijna altijd aansprakelijk zijn, hebben de meesten een aansprakelijkheidsverzekering. Hierdoor hoeven werknemers ook niet te schromen om de werkgever aansprakelijk te stellen voor het bedrijfsongeval. De verstandhouding zal door de aanwezige aansprakelijkheidsverzekering niet verslechteren waardoor terugkeer naar de werkplek mogelijk zal blijven.