U bent betrokken geraakt bij een paardrij-ongeval en hebt schade opgelopen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Heeft de manege schuld bij een val van een paard? Is een trap van een paard uw eigen schuld? Een ongeluk met paard en gewond: wie is aansprakelijk te stellen?
Paarden kunnen onverwacht reageren. Door een toeterende auto of voorbij scheurende scooter kunnen paarden op hol slaan. Bij het aaien van een paard kan deze onverwacht bijten waardoor u gewond raakt. Dieren kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen. Een eigenaar van een dier weet dit en moet daar rekening mee houden. Deze draagt daarom de risicoaansprakelijkheid voor zijn dier en is volledig aansprakelijk voor alle letselschade die zijn dier aanricht.

Bij letselschade wat ontstaan is door het gedrag van een paard, is de eigenaar altijd aansprakelijk voor de schade die het dier heeft veroorzaakt. Bent u getrapt door een paard of gebeten door een paard, dan kunt u alle letselschade claimen bij de eigenaar. Alle onkosten die u moet maken door de beet of trap dienen te worden vergoed. Vaak heeft een paardeigenaar daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering.
Aansprakelijkheid ongeluk met paard in de manege
Het gebeurt in maneges nog wel eens dat een ruiter in wording gewond raakt. Gewond omdat de leerling door een onverwachte beweging van het paard valt of tijdens het verwijderen van de teugels getrapt of gebeten werd omdat de pony toch niet zo mak was als gedacht. De aansprakelijkheid ligt anders als u een ongeluk met een manegepaard is overkomen, bijvoorbeeld omdat u:
- van het paard bent afgevallen tijdens een ritje met het manegepaard over het strand en hoofdletsel hebt opgelopen,
- uw paard tijdens een buitenrit op hol is geslagen in het drukke verkeer waarbij u lelijk ten val kwam,
- tijdens het nemen van een hindernis in de paardenbak op de manege viel en daarbij uw pols brak,
- uw dochter tijdens paardrijles van het paard geworpen is en met haar hoofd op de reling van de binnenbak is gevallen,
- bij het borstelen in de stal van de manege in de rug gebeten werd door een onrustige wedstrijdpaard,
- tijdens een rit buiten in het bos waarbij u door de val uw arm op meerdere plaatsen hebt gebroken,
- tijdens de paardrijles in de manege uw kind door het manegepaard is gebeten en ernstig gewond is geraakt aan de vingers.
Omdat op een manege paarden bedrijfsmatig worden in gezet, is de manege bij paardrij-ongelukken altijd voor minimaal de helft aansprakelijk. Ook al liep de ruiter enorm te blunderen of maakte de leerling de domste fouten, de paardrijschool is voor 50% aansprakelijk voor de schade. Het maakt niet uit of:
- er bordjes in de manegehal en ingang hangen dat rijden op eigen risico is,
- u een zeer ervaren ruiter bent die al tientallen jaren paardrijdt,
- het reglement vermeldt dat de manege geen enkele aansprakelijkheid erkend.
Aansprakelijkheid en schuld bij paardrij-ongeluk
Ligt de schuld van het ongeluk met paard geheel bij de paardrijschool, bijvoorbeeld omdat de teugels versleten waren, dan kan de ruiter de volledige schade verhalen op de manege.
Ook al ligt de schuld volledig bij de ruiter, de manege draagt altijd voor 50% schuld aan het ongeluk met het paard. De manege moet dus minimaal altijd de helft van de letselschade betalen.
Als de ruiter schuld heeft aan het ongeluk met het paard omdat deze de viervoeter zat te pesten of opzettelijk pijn te doen, dan wordt de resterende aansprakelijkheid verdeeld. Besluit de rechter dat de leerling ruiter voor de helft schuld heeft, dan wordt zijn letselschade voor 75% door de manege vergoed
Het maakt niet uit of de manege zelf eigenaar van het paard of pony is. De viervoeter wordt bedrijfsmatig ingezet en daarmee heeft de manege een zorgplicht naar de ruiter.
Kind nooit aansprakelijk bij ongeluk met pony of paard
Kinderen die niet ouder zijn dan 13 jaar kunnen nooit aansprakelijk gesteld worden. Na een ongeluk met paard of pony wordt de letselschade altijd volledig vergoed. Er wordt bij een kind altijd de maximale letselschadevergoeding uitbetaald. Deze wettelijke regeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat de manege eigenaar of pony eigenaar extra voorzichtig en zorgvuldig zijn als ze een kind op hun pony laten rijden. Immers de volledige aansprakelijkheid bij een ongeluk ligt bij hun, er zal een maximale schadevergoeding moeten worden betaald bij een ongeluk.
Ook al heeft het kind het ongeluk met de pony zelf veroorzaakt en heeft het kind er overduidelijk zelf schuld aan dat het paard of de pony het kind verwondde, dan nog heeft het kind geen enkele aansprakelijkheid. Ook niet als het kind het paard of pony:
- heeft gepest door deze met een stok te slaan,
- heeft getreiterd door langdurig aan zijn staart en manen te trekken,
- enorm heeft laten schrikken door een meegenomen toeter in het oor te laten afgaan,
- pijn heeft gedaan door de pony herhaaldelijk op de benen te schoppen.
De eigenaar kan het treiterende en pestende kind dan niet aansprakelijk stellen en zal zelf voor alle schade die het gevolg zijn van het gedrag van het kind moeten opdraaien.
Ongeluk met paard: wat kunt u vergoed krijgen?
De mate van aansprakelijkheid bepaalt wat u vergoed kunt krijgen van uw letselschade. Bent u zelf voor de helft aansprakelijk gesteld, dan krijgt u ook maar de helft van uw schade vergoed. Is de manege volledig aansprakelijk voor alle schade, dan krijgt u alles vergoed, een maximale schadevergoeding.
U kunt in uw schadeclaim alle onkosten opvoeren die u maakt als gevolg van de paardenbeet of val van het paard. Alle extra kosten die u moet maken, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Denkt u hierbij aan het vergoeden van uw kleren, medische kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed, aanvulling van uw inkomen als u tijdelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, parkeer- en vervoerskosten naar het ziekenhuis, etc.
Alle schadeposten en gemiste inkomsten dienen te worden vergoed bij een paard ongeluk en volledige aansprakelijkheid van de manege of eigenaar. Hoe ernstiger het ongeluk met paard of pony, hoe meer schadeposten, hoe hoger de letselschade vergoeding. Heeft u bij de val van het paard letsel aan uw vingers en kunt u als professioneel gitarist nooit meer goed gitaar spelen, dan zullen de gemiste inkomsten moeten worden vergoed. U begrijpt dat deze schadepost in de loop der tijd aanzienlijk kan oplopen.
Smartengeld uitkering voor leed, pijn en verdriet
Schadeposten bestaan niet alleen uit materiële schade, ook uw immateriële schade kunt u claimen. Een ongeluk met paard of pony kan het slachtoffer ook geestelijk en emotioneel zwaar belasten. Eén van de schadeposten is een compensatie voor zogenaamde gederfde levensvreugde. Een letselschade bedrag voor alle leed, pijn en verdriet als gevolg van het ongeluk met paard of pony:
- de pijn van de operatie en de pijnlijke revalidatie aan uw hand waarin gebeten was;
- het verdriet om nooit meer te kunnen paardrijden door uw slechte rug, ontstaan door de val van een paard;
- het verdriet van de permanente littekens op uw arm omdat de opstandige hengst in uw arm beet;
- het leed omdat u door de val het paard ernstig hersenletsel heeft opgelopen en gehandicapt bent geraakt.
U kunt ook een letselschade vergoeding claimen voor deze psychische schade. De hoogte van het bedrag aan smartengeld wordt bepaald door een aantal factoren. Hierbij zijn de ernst van het letsel en de impact op de rest van uw leven het belangrijkst.