U bent betrokken geraakt bij een ongeluk waarbij een voetganger gewond is geraakt. De aangereden voetganger moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld. De geschepte voetganger heeft aanzienlijke letselschade. Wat te doen bij een ongeluk met voetganger en letselschade.
Als voetgangers betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval, dan kan de er aanzienlijk letsel ontstaan. Een auto, scooter, bus, of brommer die met snelheid een voetganger schept, kan ernstig letsel en flinke schade veroorzaken. De hoogte van de letselschade bij een ongeluk met een voetganger kan snel oplopen.

Ongelukken met voetgangers zorgen vaak voor ernstige letsels. Dit is niet zo verwonderlijk. Als een auto een voetganger aanrijdt, dan is de automobilist redelijk veilig in zijn auto met airbags, veiligheidsgordels, hoofdsteun en stalen frame om zich heen. De lopende verkeersdeelnemer moet al deze veiligheidsmaatregelen missen. De impact van de botsing is meteen enorm. Reden voor de wetgever om voetgangers middels de Wegenverkeerswet extra bescherming te bieden.
Extra bescherming omdat een ongeluk met voetganger vaak voor zwaar letsel en permanent letsel zorgt. De wet heeft het voetgangersverkeer en het fietsverkeer extra proberen te beschermen door voetgangers en fietsers voor de helft te vrijwaren van hun aansprakelijkheid en deze helft bij gemotoriseerde tegenpartij te leggen. Als een voetganger wordt aangereden is er dus altijd recht op een schadevergoeding.
Ongeluk met voetganger en aansprakelijkheid voor letselschade
Ongelukken met voetgangers en fietsers moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Als een gemotoriseerd voertuig, zoals een auto, bus, scooter, brommer, bestelbus, e.d., een onbeschermde voetganger aanrijdt, dan zijn de bestuurders van de gemotoriseerde voertuigen altijd voor minimaal de helft aansprakelijk. De motorvoertuigen zijn altijd minimaal voor de helft aansprakelijk voor alle letselschade die voortvloeit uit het ongeluk met de voetganger.
Deze opgelegde aansprakelijkheid moet er voor zorgen dat autobestuurder, scooterrijder, buschauffeur, vrachtwagenchauffeur, e.d., erg op hun hoede zijn als ze te maken krijgen met een lopende verkeersdeelnemer. Want ook al zijn ze zelf totaal niet schuldig aan het ongeluk met de voetganger, ze moeten wel minimaal de helft van alle letselschade betalen. Zelfs als de voetganger alle verkeersregels overtreedt en door zijn eigen domme schuld het ongeluk veroorzaakt. Ook dan moet minimaal de helft van alle letselschade uit de portemonnee van het motorvoertuig die de voetganger aanreed komen.
Ongeluk met voetganger en letselschade? Omdat voetgangers bij een ongeluk met een gemotoriseerd voertuig nooit helemaal zelf aansprakelijk kunnen zijn, hebben voetgangers altijd recht op een schadevergoeding. De opgelopen letselschade bij een ongeluk met een voetganger wordt altijd voor minimaal de helft vergoed door de wederpartij. Pas dus goed op met lopende verkeersdeelnemers in het verkeer!
Is het ongeluk met de voetganger ontstaan door de schuld van deze lopende verkeersdeelnemer, dan komt het percentage van de aansprakelijkheid tussen de vijftig en honderd procent te liggen. Het is aan de rechter of deze bijvoorbeeld vindt dat de voetganger voor twintig procent zelf schuldig is aan het ongeluk. De letselschade kan dan voor tachtig procent geclaimd worden. Twintig procent van alle letselschade kosten moet de aangereden voetganger dan uit eigen zak betalen.
Welke letselschade kan ontstaan bij een ongeluk met voetganger?
Er zijn een groot aantal kostenposten die ontstaan als een voetganger bij een verkeersongeval is geschept. Vanzelfsprekend wordt de hoogte van de letselschade bedragen vooral bepaald door de ernst van het letsel. Hoe ernstiger het letsel bij het verkeersongeluk is, hoe hoger de letselschade bedragen die moeten worden uitgekeerd.
Als stelregel kunt u er van uit gaan dat alle extra te maken kosten door het ongeluk van de voetganger voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Dit kunnen grote schade posten zijn. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van uw huis voor uw rolstoel of het moeten inhuren van hulp in de huishouding en een tuinman omdat u dat allemaal niet meer zelf kunt. Maar ook kleine schadeposten kunnen ontstaan na een ongeluk met een voetganger waarbij letselschade is ontstaan. Kleine schadeposten zijn bijvoorbeeld:
- telefoonkosten omdat u vaker met uw zorgverlener of letselschade advocaat moet bellen,
- hogere energiekosten van de verwarming omdat u door uw letsel thuiszit en niet op uw werk,
- parkeerkosten bij het ziekenhuis omdat u daar voor controles heen moet,
- kosten voor de uitlaatservice van uw hond omdat zelf uitlaten er voorlopig niet in zit,
- portokosten omdat u meer brieven en formulieren moet sturen naar uw rechtshulp en het UWV,
- schade door het ongeluk ontstaan aan uw kleren en schoenen,
- eigen bijdrage die u moet betalen voor het bloed prikken of uw verbandmiddelen en pijnstillers.
Schadevergoeding voor gemiste inkomsten door het ongeluk
Bij volledige aansprakelijkheid van de wederpartij moeten alle schadeposten worden betaald. Maar niet alleen de uitgaven als gevolg van het ongeluk moet worden vergoed, ook de gemiste inkomsten moeten worden aangevuld. Dusdanig aangevuld dat het slachtoffer er niet op achteruit gaat.
Eén van de grootste schadeposten is vaak de inkomensschade. Gederfde inkomsten omdat het slachtoffer geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt. Het slachtoffer kan zijn oude werk niet meer oppakken of moet ander werk zoeken wat nog wel lukt. Alles wat de voetganger na het ongeluk aan inkomen minder krijgt moet de wederpartij vergoeden.
Moet de aangereden voetganger noodgedwongen stoppen met werken, dan moet alles doorbetaald worden, tot en met zijn pensioen aan toe. Alle inkomsten die de voetganger voor het ongeluk had, moet deze ook na het ongeluk krijgen. Dit betekent niet alleen het netto loon, maar ook:
- dertiende maand,
- overwerktoeslag,
- winstuitkering,
- ploegendienst toeslag,
- bonussen
- pensioenopbouw.
Alles wat de onfortuinlijke voetganger na het ongeluk maar minder aan inkomen krijgt, moet worden gecompenseerd middels een schadevergoeding van de wederpartij. In de meest brede zin kunnen schadeposten worden geclaimd bij de aansprakelijke partij. Denkt u bijvoorbeeld ook aan:
- zwart geld vergoeding en
- carrièreschade.
Zwarte inkomsten
Werkte het slachtoffer in een beroep waar bijklussen in de vrije tijd gebruikelijk is, zoals schilders, stukadoors, stratenmakers, glazenwassers, e.d., dan mag er van uit gegaan worden dat er zwart werd bijverdiend. Er zijn dan geoorloofde inkomsten die ten onrechte voor de belastingdienst zijn verzwegen. Ook voor zwarte inkomsten kan een schadevergoeding geclaimd worden.
Carrièreschade
Als uw carrière niet meer gaat verlopen als die zou verlopen wanneer u als voetganger geen ongeluk had gehad, dan lijdt u daar financieel onder.
- Wordt uw jaarcontract niet meer verlengd?
- Moet u ander werk zoeken waar u minder mee gaat verdienen?
- Mist u allerlei promoties die u zonder het ongeluk wel had gehad?
Allemaal inkomensschade die vergoed moet worden. Dit is wel een schadepost waarbij moet worden aangetoond hoe de carrière zich zou hebben ontwikkeld als de voetganger geen ongeluk had gehad.
Smartengeld onderdeel van de letselschade schadeclaim
Eén van de schadeposten bij een letselschade schadeclaim is een vergoeding voor de immateriële schade. Bij een ongeluk met voetganger in het verkeer ontstaat vaak ook psychische schade. Hiervoor kan een smartengeld vergoeding worden geclaimd. Smartengeld is een compensatie voor alle leed, pijn en verdriet van de aangereden voetganger. Een voetganger die bij een ongeluk betrokken is geraakt en flinke lichamelijke letsels heeft opgelopen, heeft ook vaak geestelijk- en emotioneel letsel.