U bent betrokken geweest bij een ongeluk op de bouw en heeft flinke schade opgelopen. Is uw opdrachtgever aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade? Waren de werkomstandigheden niet veilig genoeg? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Ongeluk op bouwplaats en een schadevergoeding claimen.
Wie is aansprakelijk bij een ongeluk op de bouw? Ongelukken op de bouwplaats gebeuren nu eenmaal. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Een bedrijfsongeval op de bouwplaats met slachtoffers is iets wat regelmatig voorkomt. Een werknemer die een ongeluk op bouwplaats overkomt, zijn zaken waar een werkgever rekening mee houdt en ook voor verzekerd is. Er vinden op de bouwplaats veel activiteiten plaats waar veiligheidsrisico’s aan vast zitten.

Ongelukken op de bouw gaan van een gekneusde duim tot een langdurige opname in het ziekenhuis van de timmerman, elektricien, bouwvakker, metselaar, opzichter, monteur, installateur, loodgieter, stukadoor, uitvoerder, tegelzetter, chauffeur, leerling, noem maar op. Uw werkgever heeft een zorgplicht om voor uw veiligheid zorg te dragen. De wetgever stelt hier strenge eisen aan om zo een ongeluk op de bouw te voorkomen. Ongeluk op bouwplaats en alle letselschade gevolgen daarvan zijn daarom vaak de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Als het ongeluk op de bouw niet komt omdat u dat met opzet gedaan heeft en als u zich niet roekeloos heeft gedragen, dan is de werkgever aansprakelijk voor de door u opgelopen schade.
Aansprakelijkheid werkgever voor ongeluk op de bouw
De zorgplicht van een werkgever gaat ver. De zorgplicht voor zijn werknemers is een belangrijke verantwoordelijkheid van een werkgever. Een werkgever moet om een ongeluk op bouwplaats te voorkomen, de veiligheid van de mensen die op het bouwterrein aan het werk zijn waarborgen.
- Alle benodigde veiligheidsmaatregelen om veilig te kunnen werken moeten zijn genomen.
- U moet ook voldoende werkinstructies hebben gehad, zodat u weet waar u mee bezig bent en zo veilig kunt werken. U moet voldoende informatie hebben gehad om uw werk goed te kunnen doen en u moet voldoende zijn geïnformeerd over de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen.
- Uw baas moet daarnaast controleren of al deze veiligheidsmaatregelen ook goed worden nageleefd.
De zorgplicht gaat ver want de werkgever kan alleen onder zijn aansprakelijkheid uitkomen als deze kan aantonen dat de werkgever niet aan zijn zorgverplichtingen heeft voldaan en het ongeluk op de bouw is ontstaan door opzet of omdat u zich roekeloos heeft gedragen. Uw baas moet dit allemaal zelf bewijzen om onder zijn aansprakelijkheid uit te kunnen komen.
Uw baas aansprakelijk stellen voor ongeluk op bouwplaats
U heeft schade opgelopen tijdens uw werk in de bouw. Een bedrijfsongeval op het bouwterrein met voor u vervelende gevolgen. U moest naar het ziekenhuis. U kunt uw werk niet meer hervatten en bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt. U heeft lichamelijke maar ook geestelijke schade opgelopen. U moet veel extra kosten maken en u heeft inkomensschade. U wilt alle ongeluk op bouwplaats schade vergoed hebben van uw werkgever. U wilt uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade.
Hoe stelt u uw baas aansprakelijk voor het bedrijfsongeluk?
U zult uw baas dit moeten laten weten middels een aansprakelijkstelling. U doet dit via een brief. U schrijft hierin wat er is gebeurt tijdens uw werk op de bouw, wat de letselschade is die u heeft opgelopen, dat u uw werkgever aansprakelijk stelt voor de opgelopen schade en dat u daar een schadevergoeding voor wilt hebben. Als uw baas de aansprakelijkheid erkent, dan kunt u overgaan tot het claimen van de schadeposten.

U hoeft niet bang te zijn dat uw werkgever boos op u zal worden dat hij al deze schade aan u moet vergoeden. Uw baas heeft hiervoor een ongeluk op bouwplaats verzekering en zal de schade afhandeling aan de verzekeringsmaatschappij overlaten. Bij een ongeluk tijdens uw werk in de bouw heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding voor al uw opgelopen schade die het gevolg zijn van het bedrijfsongeluk. Uw baas weet dat.
Schadevergoeding ongeluk op bouwplaats van werkgever eisen
U werkt al jaren in de bouw en u wilt ook graag blijven werken in de bouw. U wilt bij uw huidige werkgever in dienst blijven. Maar wat nu als u bij uw baas een claim voor heel veel geld aan schadevergoedingen wilt neerleggen.
Loopt uw baan dan geen gevaar?
Uw baas zal het niet leuk vinden als deze van u een schadeclaim aan de broek krijgt. Maar u wilt een vergoeding hebben van alle ongeluk op bouwplaats schade. Maakt u zich hierover geen zorgen. Werkgevers weten dat ongelukken op bouwplaatsen voorkomen en zijn daarvoor verzekerd. De schadeclaim voor een schadevergoeding voor al uw letselschade gaat direct naar de verzekeraar van het bedrijf waarvoor u op de bouwplaats werkte. Dankzij de bedrijfsongevallen verzekering hoeft u niet bang te zijn dat u uw baan verliest of dat uw verstandhouding en daarmee uw arbeidsrelatie met uw baas verslechtert.
Letselschade claimen voor ongeluk op de bouw
U kunt materiële maar ook immateriële schade claimen. Bij materiële schade gaat het om schadeposten die in geld zijn weer te geven. Er is een financiële vergoeding nodig ter compensatie van onkosten die u maakt ten gevolge het bouwplaatsongeluk. Bij immateriële schade gaat het om een schadevergoeding voor alle:
- pijn,
- ellende,
- schaamte,
- verdriet.
Alle leed wat u heeft moeten doormaken of nog steeds doormaakt. Een financiële compensatie van het verlies aan levensvreugde wordt ook wel een smartengeld vergoeding genoemd. Materiële schade bij een ongeluk op bouwplaats of bouwterrein kan zijn:
- alle eigendommen die zijn beschadigd zoals kleding, werkschoenen of bril,
- reiskosten voor alle bezoekjes aan uw dokter of therapeut,
- onkosten voor uw studievertraging,
- inkomensverlies omdat u een tijd niet kunt werken,
- noodzakelijke aanpassingen aan uw woning,
- medische kosten die niet door uw zorgverzekeraar worden vergoed,
- hulp in de huishouding om u te helpen in huis,
- een klusjesman om in huis klussen te doen die u eerst zelf kon doen,
- rechtshulp kosten voor juridische ondersteuning,
- tuinman voor onderhoud aan uw tuin,
- aanpassingen aan uw auto, etc.
Een smartengeld vergoeding voor de psychische en emotionele schade van het ongeluk op bouw of bouwterrein voor het ontstaan van littekens of andere ontsierende onderdelen van uw lichaam na het ongeluk, verdriet door sociale contacten die wegvallen, het niet meer kunnen uitvoeren van uw altijd favoriete sport, alle pijn die u heeft geleden, de schaamte en verdriet van alle lichamelijke beperkingen waarmee u moet leven, etc. Een ongeluk op de bouw kan flinke letselschade met zich meebrengen.
Schadevergoeding ongeluk op bouwplaat niet afkopen
Het kan zijn dat de verzekeringsmaatschappij van de werkgever die de afhandeling van uw ongeluk op bouwplaat of bouwterrein verzorgt, een voorstel doet om een (hoge) schadevergoeding ineens te geven en daarmee de zaak af te doen. Doet u dit niet. Het kan zijn dat er nog onbekende letselschade aankomt. Letsel wat zich op termijn openbaart. Deze schade wil u natuurlijk ook vergoed zien. Laat eerst vrijblijvend informeren.