U heeft een ongeval tijdens uw wintersportvakantie gehad. U bent door het ongeluk op de skipiste gewond geraakt en hebt letselschade opgelopen tijdens de wintersport. Kunt u de letselschade ontstaan bij een ongeluk tijdens het skiën op de skipiste verhalen?
Ongevallen op de skipiste komen veel voor. In de meeste gevallen zijn dit eenzijdige ongevallen. Een aantal keer komen skiërs ongelukkig met elkaar in aanraking. Als iemand daarbij gewond raakt, ontstaat er letselschade. Kan deze schade verhaald worden?

Letselschade op de wintersportvakantie komt elk wintersportseizoen weer voor. En niet alleen op de piste maar ook op weg naar de vakantiebestemming. Een reisverzekering is geen overbodige luxe als u op uw jaarlijkse wintersportvakantie gaat.
- Een ongeluk in het verkeer onderweg op weg naar de ski-pistes van veelal Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Frankrijk.
- Een ongeluk tijdens het skiën door de slecht geprepareerde piste waardoor u ongelukkig ten val bent gekomen.
- Een ongeval door onervarenheid en overmoed van beginnende skiërs en snowboarders die de gevaren nog niet kunnen inschatten.
- Een onbezonnen ski-acties van weliswaar ervaren maar overmoedige skiërs die alles uit hun week wintersportvakantie willen halen.
De gipsvluchten terug naar huis zitten er vol mee. Wanneer u echter een letsel hebt opgelopen door toedoen van iemand anders, dan kunt u deze persoon vaak aansprakelijk stellen voor alle door u opgelopen schade. Als er bijvoorbeeld een onbesuisde skiër tegen u aan knalt waardoor u lelijk ten val komt, dan is het mogelijk om deze skiër aansprakelijk te stellen voor alle financiële gevolgen van de val. Aansprakelijk voor alle extra kosten die u vervolgens moet maken.
Welk recht van toepassing bij ongeluk tijdens het skiën
Alhoewel u mogelijk recht heeft op letselschade als gevolg van het ski ongeluk volgens het Nederlands recht, hoeft dit in het buitenland op uw wintersportbestemming niet zo te zijn. In beginsel is het zo dat het recht van het land waar het ski-ongeluk plaatsvond van toepassing is. Dus bij een ski-ongeluk in Oostenrijk is het Oostenrijkse recht van toepassing en in Zwitserland het Zwitserse recht, etc. Er zijn daar echter uitzonderingen op.
In het internationaal recht bepaalt artikel 4 van de Rome II-Verordening dat in sommige situaties in het buitenland toch het Nederlands recht toegepast kan worden. Dit is het geval als:
- de veroorzaker van het ski-ongeluk alsmede het slachtoffer allebei uit Nederland komen,
- de ene uit Nederland komt en de andere niet, maar er wel werkt.
Dit is wel zo prettig omdat het verhalen van de letselschade in het buitenland toch weer anders geregeld is dan in Nederland. Daarnaast zult u als u uw recht wilt halen op een schadevergoeding, een buitenlandse advocaat moeten inhuren en de procedure zal in het wintersportvakantie land moeten plaatsvinden. Een procedure die plaatsvindt terwijl u dan alweer hoog en droog thuis zit.
In beginsel is het recht van toepassing van het land waar het ski-ongeluk plaatsvond
Als u op de ski-piste dus pijnlijk in botsing komt met een andere Nederlander, dan wordt uw letselschade zaak gewoon volgens het Nederlands recht afgewikkeld. Dit is in de populaire wintersportbestemmingen niet onwaarschijnlijk. Er zijn op de populaire ski-pistes veel Nederlandse skiliefhebbers aanwezig. Er is dan natuurlijk een grote kans dat u bij letselschade met het Nederlands recht te maken krijgt.
- Als in Oostenrijk een Zwitser in botsing komt met een Franse skiër, dan is het Oostenrijks recht van toepassing.
- Als in de Franse Alpen een Nederlander in botsing komt met een Franse snowboarder, dan is het Franse recht van toepassing.
- Komt in Zwitserland een Nederlander pijnlijk in botsing met een andere Nederlander op de ski-piste, dan is het Nederlands recht van toepassing
- Komt een Zwitser in Zwitserland in botsing met een Nederlander, dan is het Zwitserse recht van toepassing.
- Komt een Italiaan in Nederland op een indoor borstel ski-baan in botsing met een Oostenrijker, dan is het Nederlands recht van toepassing.
- Krijgt een Nederlander op wintersport in Italië een ongeluk tijdens het skiën waarbij een andere Nederlander betrokken is, dan is het Nederlands recht van toepassing.
De bepaling van de aansprakelijkheid en de afwikkeling van de schade vindt dan in Nederland in het Nederlands plaats. Als u met hoofdletsel, gebroken been, gebroken pols, hersenletsel of een gebroken arm weer thuis zit, kunt u alle letselschade claimen en schade afwikkelen volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.
Ongeluk tijdens het skiën en de aansprakelijkheid
Wil de ander aansprakelijk zijn voor de letselschade van het ongeluk tijdens het skiën, dan dient deze onrechtmatig te hebben gehandeld. Het ski-ongeluk moet de veroorzaker daarvan zijn te verwijten. De verkeersregels zoals deze door de internationale ski vereniging FIS zijn opgesteld spelen daarbij een belangrijke rol.
Voor alle wintersporters heeft de Fédération Internationale de Ski (FIS) regels opgesteld waar alle beginnende en gevorderde skiërs zich aan moeten houden als zij zich op de besneeuwde berghelling begeven. Zo hoopt de FIS dat het aantal ski ongelukken wordt verminderd. Ook kunnen er lokale aanvullende regels in het gebied van toepassing zijn.
Is het ongeluk tijdens het skiën ontstaan omdat er niet gehouden werd aan deze gedragsregels, dan kan dit een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Deze regels dienen ervoor om een ongeluk tijdens het skiën op de ski-piste zo veel mogelijk te voorkomen. Andere piste gebruikers mogen niet in gevaar gebracht worden.
- Houdt u rekening met anderen op de piste en breng ze niet in gevaar.
- Zorg dat u uw skistijl beheerst en de snelheid onder controle hebt.
- Kies het juiste skispoor zodat er geen gevaarlijke situatie ontstaat.
- Zorg bij het inhalen dat de ander niet belemmerd wordt.
- Vergewis u dat u zonder gevaar kunt invoegen op de ski-piste.
- Houdt u zich niet op op smalle of onoverzichtelijk plekken op de piste.
- Zorg dat u aan de zijkant van de piste naar boven klimt of afdaalt.
- Houdt u de piste borden en markeringen in de gaten.
- Als iemand hulp nodig heeft, dan dient u hulp te verlenen.
- Zorg dat u zich bij een ongeluk, van u zelf of een ander, altijd kunt legitimeren.
De FIS-gedragsregels zijn van toepassing voor elke skiër en elke ski-piste. Het is mogelijk dat pistes zelf ook hun aanvullende gedragsregels hebben, bijvoorbeeld over de maximum snelheid. Ook deze aanvullende regels zijn van belang en kunnen een rol spelen bij de schuldvraag en de aansprakelijkheid.
Alleen aansprakelijkheid bij een onrechtmatige daad
Bij een ongeluk tijdens het skiën op de skipiste kan alleen over aansprakelijkheid worden gesproken als er sprake is van een onrechtmatige daad. Of een daad onrechtmatig is, hangt af of er sprake is van:
- onrechtmatige gedraging,
- schade,
- relativiteit,
- toerekening,
- causaal verband.
Een onrechtmatige gedraging is niet een situatie dat twee skiërs op elkaar knallen omdat de één een onervaren skiërs is of een ongecoördineerde actie uitvoerde. Op de ski-piste zijn er allerlei factoren die tot een ongeval kunnen leiden, maar ook gewoon bij het beoefenen van een wintersport behoort. De één kan nu eenmaal beter skiën dan de ander en het op twee latjes naar beneden suizen, brengt u eenmaal risico’s met zich mee die bij deze wintersport horen.
Het niet houden aan de gedragsregels is niet meteen een onrechtmatig gedraging. Het is wel een gedraging die moet worden meegewogen. Belangrijker is een weging van de handelswijze van de veroorzaker van het ski-ongeluk en de omstandigheden.
Letselschade tijdens wintersport
De letselschade is uitsluitend te verhalen als er sprake is van een onrechtmatige daad. Omdat het afdalen van een ski-piste nu eenmaal risico’s met zich meebrengt, is niet elke botsing waar letsel uit ontstaat een onrechtmatige daad. De veroorzaker zal niet zo snel aansprakelijk gesteld worden voor een ongeluk op de ski-piste. De schade na een ongeluk tijdens het skiën zal wel worden vergoed als de veroorzaker aansprakelijk wordt gesteld, niet omdat de gedragsregels zijn overtreden maar omdat zijn handelswijze daar aanleiding toe gaf. Een belangrijke vraag daarbij is of het slachtoffer de handelswijze van de veroorzaker van het ongeluk kon verwachten.