U heeft te maken gehad met een ongeluk op het werk. Een ongeluk waarbij u verwondingen hebt opgelopen. U bent gewond geraakt en heeft letselschade opgelopen. Als u een ongeluk tijdens het werk krijgt en u raakt gewond, is uw werkgever dan altijd aansprakelijk?
Kunt u bij een bedrijfsongeval al uw letselschade verhalen op uw baas? Heeft u recht op een schadevergoeding na het ongeluk, ook al was het uw eigen domme schuld? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van uw baas en hoe kunt u alle letselschade het best op uw werkgever verhalen?

De wetgever stelt aan werkgevers hoge eisen als het gaat om de veiligheid op het werk. Uw baas heeft een vergaande verantwoordelijkheid voor u als het erom gaat dat u veilig, zonder dat u gewond raakt of verwondingen oploopt, uw werk kan doen. Een arbeidsongeval waarbij letsel is ontstaan wordt gezien als een ernstige zaak.
Een bedrijfsongeval valt niet alleen onder de verantwoordelijkheid van uw werkgever als het ongeluk gebeurt op uw werkplek. Ook als er een ongeluk plaatsvindt terwijl u naar een klant reed, tijdens de pauze in de bedrijfskantine, als u op reis bent naar een beurs, als u een andere vestiging bezoekt en zelfs een ongeval tijdens een bedrijfsuitje wordt gezien als een ongeluk tijdens het werk en valt onder de verantwoordelijkheid van uw werkgever.
Werkgever aansprakelijk voor ongeluk tijdens het werk
De werkgeversaansprakelijkheid gaat ver. Uw baas moet er alles aan gedaan hebben om een ongeluk met letsel onder werktijd te voorkomen. Bij een ongeluk tijdens het werk is bijna altijd de werkgever aansprakelijk voor de schade. Als u gewond bent geraakt, dan moet uw werkgever voor alle letselschade opdraaien. Alle schade die u oploopt moet worden vergoed.
Als een ondernemer werknemers in dienst neemt, dient de ondernemer ook zorg te dragen voor zijn werknemers. Deze zorgplicht is in de wet vastgelegd en moet voorkomen dat er ongelukken tijdens werktijd plaatsvinden. De plicht van de bedrijfseigenaar om te zorgen voor zijn medewerkers is uitgebreid.
- De werkgever moet alle veiligheidsmaatregelen hebben genomen. Dit kan het aanschaffen van veiligheidsschoenen zijn, een beschermkapje voor bewegende delen van een machine, belijning op de fabrieksvloer voor heftrucks, onderhoud van de auto van de zaak of vrachtwagen, etc.
- De werkgever moet voorlichting en instructies geven hoe veilig te werken. Een opleiding veilig werken met een hijskraan, een uitgebreid inwerkprogramma voor een nieuwe heftruckchauffeur, extra instructies op wandposters, toezicht door een ervaren collega, herhalingscursussen, etc.
- En last but not least, werkgevers moeten ook controleren of de werknemers de veiligheidsmaterialen ook gebruiken en alle instructies ook op een juiste wijze toepassen. Een werkgever moet zelf controleren of medewerkers hun werk uitvoeren zoals dat geïnstrueerd is.
De werkgever moet dus niet alleen alle maatregelen hebben genomen en instructies hebben gegeven, maar ook daarop controleren. Bij elke potentieel gevaarlijke situatie moet de werkgever veiligheidsmaatregelen nemen, instrueren en controleren.
Voldoet uw baas niet aan deze wettelijk vastgelegde verplichting en heeft u letsel op gelopen met letselschade tot gevolg, dan is uw werkgever aansprakelijk voor alle door u opgelopen letselschade. U kunt een maximale schadevergoeding claimen.
De baas aansprakelijk stellen voor ongeluk tijdens het werk
Als er een ongeluk op het werk is gebeurt en u bent daarbij in minder of meerdere mate gewond geraakt en u heeft letselschade opgelopen, dan wilt u deze schade vergoed hebben. De eerste stap in een letselschade procedure is het aansprakelijk stellen van uw werkgever.
U stelt uw baas aansprakelijk voor het ongeluk tijdens het werk door het sturen van een brief. Hierin vermeldt u wat er is gebeurt, wat de schade is, dat er mogelijk nog meer schade kan ontstaan en dat u uw baas aansprakelijk stelt voor alle letselschade. Op het moment dat u dat doet, kan de zaak ook niet meer verjaren. De aansprakelijkstelling dient binnen vijf naar na het bedrijfsongeluk te worden gedaan.
Geen zorgen om verstandhouding met baas na schadeclaim
Weest u niet bevreesd om uw broodheer aansprakelijk te stellen voor alle letselschade door het ongeluk. Als er bijvoorbeeld sprake is van arbeidsongeschiktheid kan de schade die uw baas moet betalen aanzienlijk zijn. Toch zal uw baas niet boos op u zijn dat u grote bedragen aan schadevergoeding claimt. Ook zal uw baas hierdoor niet failliet gaan en u en uw collega’s zullen hun baan niet verliezen door uw schadeclaim. Alle werkgevers beschikken over een bedrijfsongevallen verzekering. Deze verzekering dekt de schade.
Mede door de uitgebreide zorgplicht zijn nagenoeg alle ondernemers met werknemers in dienst verzekerd voor bedrijfsongelukken en de gevolgen daarvan. U hoeft niet bevreesd te zijn voor uw baan als u bij uw baas een aanzienlijke schadevergoeding claimt.
Arbeidsinspectie inschakelen bij een ongeluk tijdens het werk
Wanneer moet de arbeidsinspectie worden ingeschakeld bij een ongeluk onder werktijd? Als u bij een ongeluk tijdens het werk ernstig gewond raakt is uw baas verplicht om een melding te maken bij de arbeidsinspectie. Doet u werkgever dit niet, dan kunt u dit zelf doen. De arbeidsinspectie dient te worden ingeschakeld als de werknemer:
- invalide raakt door het ongeluk tijdens het werk,
- door het bedrijfsongeluk moet worden opgenomen in het ziekenhuis,
- komt te overlijden door het ongeluk tijdens het werk.
De arbeidsinspectie onderzoekt het bedrijfsongeval en brengt daar een proces verbaal over uit. Dit kan ertoe leiden dat de werkgever wordt gestraft voor het niet goed naleven van zijn zorgplicht.
Werkgever moet bewijzen aan zorgplicht te hebben voldaan
Indien de werkgever zijn aansprakelijkheid niet erkend en zal stellen dat het ongeluk op het werk niet is ontstaan tijdens de uitvoering van het werk, zal u als werknemer moeten aantonen dat het bedrijfsongeluk wel degelijk is ontstaan tijdens het uitvoeren van werkzaamheden voor de werkgever. U zal met bewijs moeten aantonen dat het ongeluk tijdens werktijd of tijdens het uitvoeren van instructies van de werkgever heeft plaatsgevonden.
Als u hebt kunnen aantonen dat het bedrijfsongeluk tijdens het werk heeft plaatsgevonden, dan is het aan de werkgever om met bewijs te komen dat het niet aan hem of haar gelegen heeft dat het bedrijfsongeval kon plaatsvinden. Uw werkgever zal dan met bewijzen moeten komen dat volledig aan de zorgplicht is voldaan en hem of haar niets te verwijten valt. Gezien de uitgebreide eisen die daarvoor gelden, zal dat niet eenvoudig zijn.
- Was de machine of de vrachtwagen wel goed onderhouden zodat een hapering door onvoldoende onderhoud niet de oorzaak is?
- Heeft u wel voldoende instructies gekregen om zelfstandig en zonder begeleiding van een ervaren collega de klus te klaren?
- Was de werkdruk niet veel te hoog en was uw baas daarvan op de hoogte zodat ongelukken voorkomen hadden kunnen worden?
- Waren de bewegende delen van de machine wel of de zaagmachine voldoende afgeschermd met een beschermkap?
- Werd de lucht in de fabriek wel voldoende afgezogen waardoor u de schadelijke stoffen niet hoefde in te ademen?
- Heeft u voldoende voorlichting gekregen over hoe u uw werk veilig kunt uitvoeren?
- Heeft de werkgever wel gecontroleerd of u uw werk veilig uitvoerde en alle veiligheidsmaatregelen in acht nam?
Een werkgever kan ook onder zijn werkgeversaansprakelijkheid uitkomen als deze kan aantonen dat u zich roekeloos heeft gedragen of met opzet het ongeluk heeft veroorzaakt. Lukt het uw werkgever om, bij roekeloosheid of opzet van uw kant, met bewijzen daarover te komen, dan bent u zelf aansprakelijk voor alle opgelopen letselschade door het ongeluk tijdens het werk.
Een werkgever is bijna altijd aan te spreken op het niet goed naleven van zijn zorgplicht. Uw baas moet bij een bedrijfsongeluk bijna altijd de schadevergoeding betalen.
Als het bedrijfsongeluk dusdanig ernstig is dat de arbeidsinspectie een toedrachtsonderzoek gaat doen, dan zal de inspectie de bevindingen ook in een proces verbaal vastleggen. Hierin staat door een deskundige en betrouwbare partij beschreven wat er allemaal mis is aan de veiligheid bij u op het werk waardoor het ongeluk tijdens het werk kon gebeuren. Het mag duidelijk zijn dat dit proces verbaal een belangrijk bewijsstuk is. Een bewijsstuk waar u bij de afwikkeling van de letselschade vergoeding veel aan heeft.
Wanneer zelf aansprakelijk voor het ongeluk?
U bent zelf aansprakelijk voor een ongeluk tijdens het werk als u zich roekeloos hebt gedragen waardoor het bedrijfsongeluk kon plaatsvinden en als u met opzet het ongeluk hebt veroorzaak. U kunt hierbij denken aan:
- een onderlinge race wedstrijd met de vorkheftruck door de fabriekshal terwijl u gewaarschuwd was dit niet te doen,
- na een receptie van een klant met een te hoog alcohol promillage achter het stuur weer naar het werk rijden,
- opzettelijk niet dragen van een veiligheidshelm op een warme dag terwijl u herhaaldelijk erop bent gewezen de helm te dragen.
Het is wel zo dat uw werkgever dit roekeloze of opzettelijke gedrag moet kunnen bewijzen. De bewijslast ligt bij de werkgever. U hoeft alleen te bewijzen dat het bedrijfsongeluk plaatsvond terwijl u aan het werk was. Het bovenstaande en het voldoen aan de zorgplicht is aan de werkgever om te bewijzen.