U bent betrokken bij een verkeersongeval waarbij u een fietser hebt aangereden. De fietser is lelijk ten val gekomen en heeft schade opgelopen. Bent u altijd aansprakelijk bij een ongeval met fietser, ook al heeft u geen schuld aan het ongeval? Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een fietser?
U wilt weten hoe het zit met de aansprakelijkheid als een fietsende persoon door u flinke schade heeft opgelopen bij een verkeersongeluk. Dit is geen vreemde gedachte, want fietsers nemen in de Wegenverkeerswet een speciale positie in. Omdat fietsers bij een botsing met een auto, bus, motor, scooter, bestelbus, vrachtauto of ander gemotoriseerd voertuig nogal kwetsbaar zijn, kan er bij een aanrijding met een fietser vele malen ernstiger letselschade ontstaan dan bijvoorbeeld bij een auto.

De automobilist zit hoog en droog in zijn beschermde voertuig. Dit in tegenstelling tot de fietser, die vrijwel onbeschermd op zijn fietsje zit. De fietser heeft bij een ongeval daarom een door wet bepaalde beschermde positie. De aansprakelijkheid, en daarmee de schadevergoeding, is niet geheel afhankelijk van degene die schuld heeft aan het verkeersongeval. Bij een ongeval met fiets zal een automobilist altijd voor een deel aansprakelijk zijn voor de schade, en dus altijd een schadevergoeding moet betalen.
Aansprakelijkheid bij ongeval met fietser in het verkeer
Omdat er ernstig letsel kan ontstaan bij een ongeval met fietser in het verkeer, bepaalt de wegenverkeerswet dat fietsers nooit meer dan voor de helft aansprakelijk kunnen zijn bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig als een:
- auto;
- bus;
- motor;
- vrachtwagen;
- scooter.
De gemotoriseerde verkeersdeelnemer is altijd voor minimaal de helft aansprakelijk aan een fietsongeval, ongeacht de schuldvraag.
Ook al heeft u als automobilist of scooterrijder geen enkele schuld aan de aanrijding met de fietser, toch ligt de schuld voor minimaal de helft bij u. Een ongeval met fietser betekent dus ook dat de gemotoriseerde verkeersdeelnemer voor minimaal de helft de schadevergoeding moet betalen voor de opgelopen schade. Dus reed de fietser door rood ligt en heeft u daardoor de fietser aangereden, dan bent u toch voor de helft aansprakelijk voor alle schade. Afhankelijk van de schuldvraag kan het mogelijk zijn dat meer dan de helft van de schade geclaimd wordt.
Hoeveel schuld bij een verkeersongeluk met een fietser?
Wetende dat bij een ongeval met fietser de automobilist of bus altijd al voor 50% aansprakelijk is voor de schade, hoe zit het dan met de rest van de schade? De rest van de aansprakelijkheid wordt bepaald door de schuldvraag. De schuld aan het verkeersongeval bepaalt de mate van aansprakelijkheid. Is de fietser op het fietspad aangereden omdat de auto of scooter geen voorrang gaf aan de van rechts komende fietser, dan heeft de auto of scooter schuld aan het ongeval en is volledig aansprakelijk voor de opgelopen schade.
Het gemotoriseerde voertuig moet dan 100% schadevergoeding betalen voor de opgelopen letselschade van de fietsende weggebruiker. Was het de fietser die aan een van rechts komende bus of vrachtauto geen voorrang gaf, dan is de fietser geheel schuldig en blijft de minimale aansprakelijkheid van 50% van kracht.
Automobilist is minimaal voor de helft aansprakelijk bij ongeval met fietser in verkeer.
Echter, het kan zijn dat de rechter de fietser in bescherming neemt en stelt dat de bus bestuurder er op had kunnen anticiperen dat de fietser wel eens geen voorrang zou kunnen geven. Dat de buschauffeur er rekening mee had moeten houden dat dit kon gebeuren. In dat geval kan door de rechter worden bepaald dat de aansprakelijkheid bijvoorbeeld op 80% komt te liggen. Hierdoor zal de verzekering van de bus bestuurder 80% van de schade moeten vergoeden, ondanks dat de fietser geen voorrang had gegeven en het ongeluk door deze fietsende verkeersdeelnemer is ontstaan.
Aansprakelijk stellen van de fietser na het ongeval
Om voor schadevergoeding na een fietsongeval in aanmerking te komen, dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor de schade. Of nu de fietser u aansprakelijk stelt of u de fietser, een aansprakelijkstelling is nodig om de schade vergoed te krijgen.
U laat per brief aan de tegenpartij weten dat er een ongeval met fietser heeft plaatsgevonden, dat u schade hebt opgelopen en dat u alle schade volledig vergoed wilt hebben. U laat weten wat er is gebeurd en wat uw schade is. Vermeld ook dat er in de toekomst mogelijk nog meer letselschade is te verwachten.
Fietsers hoeven echter niet te bewijzen dat ze schuld hebben aan het ongeval. Het is aan de automobilist, scooterbestuurder, buschauffeur, motorrijder of vrachtwagenchauffeur om aan te tonen dat de bestuurder alles in het werk gesteld heeft om het ongeval met de fietser te voorkomen. Als de aansprakelijkheid door de bestuurder van het motorvoertuig volledig wordt erkend kan de fietser een maximale schadevergoeding claimen.
Aansprakelijkheid bij ongeluk met fietsend kind
Bij een ongeval met fietser jonger dan veertien jaar gelden nog meer wettelijk bepaalde beschermingsregels. Regelt de Wegenverkeerswet in artikel 185 al een extra bescherming voor fietsers en voetgangers door de aansprakelijkheid op 50% te zetten voor bestuurders van een motorvoertuig, bij kinderen is de aansprakelijkheid 100%.
Ongeval met fietser jonger van veertien jaar betekent volledige aansprakelijkheid voor bestuurder van motorvoertuig.
Omdat kinderen de gevaren van het verkeer vaak niet goed kunnen inschatten en bij een ongeval ernstig letsel kunnen oplopen, heeft de wetgever bepaald dat deze zeer kwetsbare verkeersdeelnemers nooit aansprakelijk zijn bij een fietsongeval.
- Rijdt u in uw auto een jong fietsend kind aan, dan kunt u er op rekenen dat u de schadevergoeding voor de volle 100% moet betalen.
Het gemotoriseerde voertuig die de jonge fietser heeft aangereden moet alle schade vergoeding. De wetgever hoopt door op voorhand een maximale schadevergoeding vast te stellen ervoor te zorgen dat automobilisten, buschauffeurs of andere bestuurders extra voorzichtig zullen zijn als er een kind aan het fietsen is.
Verkeersongeval met twee fietsers en letselschade
Als er sprake is van een verkeersongeval met twee fietsers, dan gelden de normale verkeersregels van schuld en aansprakelijkheid. Zijn twee fietsers met elkaar in botsing gekomen en is er letselschade ontstaan, dan wordt er naar de schuld gekeken. Heeft een van de fietsers volledig schuld aan het verkeersongeval, dan is deze volledig aansprakelijk en moet er een volledige schadevergoeding worden betaald. Dit is ook het geval bij een ongeval met fietser en een voetganger.