Ongevallen met heftrucks komen vaak voor op het werk. Meer dan 60.000 vorkheftruck ongelukken per jaar op het werk. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de werkgever? Een ongeval met heftruck waarbij letsel is ontstaan kan flinke schade opleveren.
Een hefttruck is een bron van bedrijfsongevallen. Achteruit rijden met een vorkhefheftruck is een bron van bedrijfsongevallen. Ook door werkdruk en haastig rijden ontstaan er veel ongevallen op de werkvloer. Aanrijdingen, verschuivende lading, onoplettendheid en armen en benen die buiten de truck worden gehouden zijn een bron van bedrijfsongevallen. Als er letselschade ontstaat is de vraag of de werkgever voor het ongeval met heftruck en de gevolgen daarvan aansprakelijk is.

De vraag is dan of de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. De wettelijk bepaalde zorgplicht stelt hoge eisen aan de werkgever als het gaat om het zorgen voor een veilige werkomgeving. Als er letsel en schade is opgelopen is de vraag wie dat moet betalen. Bij ernstig letsel bij een bedrijfsongeval kunnen de letselschade kosten flink oplopen.
Veilig werken met de vorkheftruck of magazijn truck
Bij bedrijfsongevallen met heftrucks is het niet alleen de heftruckchauffeur die letsel oploopt. Ook ander magazijnmedewerkers staan bloot aan de gevaren van heftrucks die de hele dag op het werk om hun heen rijden. Magazijnmedewerkers worden door heftrucks aangereden. Ongevallen waar ze niets aan konden doen. Een heftruck of een magazijn truck die de bocht om komt scheuren of een ontmoeting met een truck als de vorken nog op hoofdhoogte stonden of het even snel meerijden op de truck. Allemaal risicosituaties die gebeuren.
Belangrijk is dat de bestuurder zijn verantwoordelijkheden kent en goed opgeleid is om met heftrucks te rijden Een ongeval met heftruck moet vooral door de heftruckbestuurder worden voorkomen.
- Wat mag er aan gewicht getild worden?
- Waar ligt het zwaartepunt van de lading?
- Hoe stabiel rijdt de magazijntruck?
- Is de truck overbelast?
- Wordt er met de goede snelheid gereden?
- Is de lading stabiel?
- Is de veiligheidsgordel om?
- Zijn de vorken op de laagste stand bij het rijden?
- Is er voldoende afstand met de voorganger?
- Heeft de chauffeur veiligheidsschoenen aan?
Allemaal zaken waarmee rekening moet worden gehouden om ongevallen met heftrucks te voorkomen.
Ongeval met heftruck en de verantwoordelijkheid van de werkgever
De werkgever heeft een zorgplicht naar zijn werknemers. Deze moet ervoor zorgen dat er in een veilige werkomgeving gewerkt kan worden. Alle voorzorgsmaatregelen die van een goed werkgever verwacht mogen worden, moeten zijn geregeld. Een ongeval met heftruck gebeurt nog wel eens en de voorschriften moeten in acht zijn genomen om ongevallen te voorkomen.
- Was de heftruckchauffeur voldoende opgeleid?
- Had hij zijn vorkheftruck certificaten allemaal?
- Waren de heftruckchauffeurs voldoende opgeleid om te mogen worden ingezet op de werkvloer.
- Zijn er op de vorkheftruck of andere magazijn trucks voldoende veiligheidsvoorzieningen als werkende toeters, achteruitkijkspiegels, snelheidsbegrenzers, veiligheidsgordels, etc?
- Is de vorkheftruck voldoende onderhouden?
- Waren de mogelijkheden om te manoeuvreren op het bedrijfsterrein voldoende veilig om een ongeval met heftruck te voorkomen?
- Was de scheiding tussen voetgangers en heftruck in het magazijn voldoende?
- Waren er duidelijke zichtlijnen en voldoende manoeuvreerruimte voor de heftruckchauffeur?
Allemaal zaken waar de werkgever verantwoordelijk voor is om te regelen in het kader van zijn zorgplicht. Belangrijk want als dit niet goed is, gaat de verantwoordelijkheid over in aansprakelijkheid en dient de werkgever de letselschade kosten te betalen.
Aansprakelijk voor de schade bij ongeval met heftruck
De zorgplicht die een werkgever heeft gaat ver. Een heleboel zaken moeten er goed geregeld zijn met betrekking tot:
- het heftruckpark,
- het magazijn,
- de werkvoorschriften,
- het onderhoud,
- de instructies, etc.
Een werkgever moet nu eenmaal een groot aantal voorzorgsmaatregelen nemen om een veilige werkomgeving te creëren. Een ongeval met heftruck moet u zien te voorkomen. Een werkgever is in ieder geval niet aansprakelijk als de door de vorkheftruck veroorzaakte schade met opzet of door roekeloos gedrag van de werknemer is ontstaan. Als daar wel sprake van is dan dient de werknemer de kosten van de opgelopen schade zelf te betalen.
De werkgever dient echter wel aan te kunnen tonen dat er sprake was van opzet of roekeloos gedrag. Dat is voor een werkgever nu niet bepaald eenvoudig te bewijzen. Vooral ook omdat de rechter er van uit gaat dat de werknemer zich direct voor het ongeval met heftruck zich bewust was van zijn opzettelijke of roekeloze gedrag. Voor werkgevers is dit vaak moeilijk te bewijzen.Voorkomen van ongevallen met heftrucks is voor werkgevers de beste optie.
Werkgever moet zorgen voor veilige werkplek heftruckchauffeur
Vanwege de vergaande zorgplicht en het lastig kunnen bewijzen dat de werknemer roekeloos gedrag heeft vertoond is het voor een werkgever het beste advies om ongevallen met heftrucks zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg als werkgever ervoor dat alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Zorg dat de werkplek zo veilig mogelijk is en betrek de werknemers daar bij. Vaak is bij een bedrijfsongeval met een vorkheftruck de werkgever aansprakelijk voor de opgelopen schade.