U bent betrokken geraakt bij een ongeluk met een hoogwerker. U bent gewond geraakt en hebt schade opgelopen. U wilt deze vergoed hebben. U wilt een schadevergoeding claimen voor alle schade. Wie is aansprakelijk voor de schade bij ongeval met hoogwerker of hefinrichting met platform?
Ongevallen met hoogwerkers gebeuren vaak. Een val van een hoogwerker of een hoogwerker die omgevallen is, kan flinke letselschade veroorzaken. Een val van grote hoogte of een hoge stellage die omvalt, kan voor de slachtoffers ernstig letsel veroorzaken. Een ongeval met hoogwerker gebeurt vaak onder werktijd. Meestal is de werkgever aansprakelijk als er een ongeluk op het werk gebeurt.

Als u van een hoogwerker valt, dan is uw werkgever dan ook bijna in alle gevallen aansprakelijk, ook al bent u zelf onvoorzichtig geweest. Ook als de hoogwerker is omgevallen waardoor er een ongeluk is gebeurd, dan is het de werkgever die voor de schadevergoeding moet opdraaien. Werkgevers moeten zich aan strenge wettelijke eisen houden als het gaat om het voorkomen van bedrijfsongevallen. Veiligheid staat hierbij voorop. Alles om een ongeval met hoogwerker of ander ongeval op het werk te voorkomen.
Werkgever bijna altijd aansprakelijk bij ongeval met hoogwerker
De wettelijke zorgplicht zorgt voor werkgevers voor grote verantwoordelijkheid voor veiligheid op het werk. Tijdens werktijd is uw baas namelijk niet alleen verantwoordelijk voor alle veiligheidsmaatregelen die moeten zijn genomen en dat u daar instructies over hebt gehad, maar uw baas moet er ook op toezien dat u dit ook goed toepast. Bij een val uit een hoogwerkerbak of een ongeluk waarbij een hoogwerker is omgevallen, kunt u bijna altijd uw werkgever aansprakelijk stellen voor al uw letselschade. Goede veiligheidsvoorschriften is bij het werken op hoogte belangrijk.
Uitgebreide veiligheidsvoorschriften moet ongeval met hoogwerker voorkomen.
Hefvoertuigen met een hefinrichting en aan de top voorzien van een platform of kooi dienen aan allerlei veiligheidsvoorschriften te voldoen om ongelukken te voorkomen. Ook medewerkers die werken in de hoogwerkerbak dienen zich aan allerlei voorschriften te houden. Alles om een ongeval met hoogwerker of tillift met platform te voorkomen. De werkgever is bij een ongeval met hoogwerker bijna altijd aansprakelijk voor alle schade. Een schadevergoeding voor al uw opgelopen schade kunt u bij een ongeluk in bijna alle gevallen dan ook bij uw werkgever claimen.
Veiligheidsvoorschriften waar de werkgever verantwoordelijk voor is
Om op een veilige manier op hoogte te werken, wordt er vaak een heftruck met een hydraulische arm en een platform of bak naar het hoger gelegen deel gemanoeuvreerd. Hoogwerkers worden veel toegepast door monteurs, brandweer mannen, magazijn medewerkers, glazenwassers en bouwvakkers. Werknemers die in een hoogwerkerbak werken, dienen in het bezit te zijn van een hoogwerkercertificaat. Dit is één van de eisen van de arbeidsinspectie om een ongeval door het verkeerd bedienen van de hoogwerkerinstallatie te voorkomen. Veel ongelukken op het werk met de hoogwerker vinden plaats door onjuist gebruik en bediening van de installatie.
- Maar er zijn veel meer veiligheidsvoorschriften waaraan voldaan moet worden.
- Zo is het niet toegestaan uit de hoogwerkerbak te stappen.
- Bij meer dan windkracht zes mag er niet met hoogwerkers gewerkt worden.
- Bij gebruik op de openbare weg moeten er wegafzettingen toegepast worden.
- De hoogwerker mag alleen bediend worden door medewerkers die daarvoor een opleiding hebben gehad.
- Er mag niet op de leuning van de bak geklommen worden.
- De deur van de werkbak moet altijd gesloten zijn.
- Er moet een gebruiksaanwijzing aanwezig zijn.
- De nooddaal procedure moet bekend zijn.
- De hoogwerker moet technisch in orde en onderhouden zijn.
- Er mogen geen hoogspanningsleidingen in de buurt zijn.
- De ondergrond moet stabiel zijn, etc.
Allemaal zaken waar de werkgever de verantwoordelijkheid voor draagt.
Hoogwerker ongeval op het werk en aansprakelijkheid
Bij een bedrijfsongeval is een werkgever bijna altijd aansprakelijk voor alle schade van zijn werknemers. Werkgevers hebben namelijk een door de wet bepaalde, vrij strenge, zorgplicht voor zijn medewerkers. Er zijn voor werkgevers dusdanig strenge wettelijke eisen dat alle bedrijfseigenaren wel een bedrijfsongevallen verzekering hebben afgesloten. Als u op het werk betrokken bent geweest bij een hoogwerker ongeval en u bent daarbij gewond geraakt, dan is het uw werkgever die bijna altijd voor uw letselschade opdraait. Of beter gezegd, het is zijn bedrijfsongevallen verzekering die opdraait voor de schade. Bent u uit de hoogwerker gevallen, is de hoogwerker omgevallen of is er op een andere wijze een ongeluk gebeurd, dan kunt u de schade claimen bij uw baas.
Werkgever draait bijna altijd op de schadevergoeding
Werkgevers moeten zorgen voor goede veiligheidsmaatregelen als een valnet, veiligheidshelm, veiligheidsschoenen, goede aanlijning, veiligheidsinstructies, opleidingen, etc. Ook moeten werkgevers u goede instructies en voorlichting hebben gegeven. Hoe goed en veilig te werken en hoe op juiste wijze de apparatuur te bedienen om een hoogwerker ongeval te voorkomen. Maar dat is nog niet alles. Ook moet een werkgever er op toezien dat al deze maatregelen zijn genomen en er op toezien dat u zich er ook aan houdt.
Bij ongeval met hoogwerker is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk en moet alle schade vergoeden.
U kunt zich voorstellen dat het bij een hoogwerker ongeval voor werkgevers wel heel moeilijk is om aan al deze veiligheidseisen te voldoen. Reden dat werkgevers bij een ongeval met hoogwerker aan het kortste eind trekken en de schade moet vergoeden. De werkgever kan meestal een maximale schadevergoeding claimen bij een hoogwerker ongeval. Bij een ongeluk op het werk is de werkgever bijna altijd volledig aansprakelijk.
Ongeval met hoogwerker bij evenement of festiviteit
Ook bij evenementen en festiviteiten worden er met grote regelmaat hoogwerkers ingezet. Er kunnen bij een evenement of manifestatie meerdere instanties of personen aansprakelijk worden gesteld bij een hoogwerker ongeval:
- de organisatie van het evenement;
- de bestuurder van de hoogwerker;
- de gemeente;
- de eigenaar van de hoogwerker.
Er zijn diverse partijen betrokken bij de veiligheid van een evenement. De gemeente zal een vergunning hebben afgegeven. Als u uw schade wilt claimen omdat u gewond bent geraakt en letselschade hebt opgelopen na een ongeval met een hoogwerker tijdens een evenement of festiviteit? Dan dient u een drietal acties te ondernemen.
- De eerste stap is om te onderzoeken of de afgegeven vergunning van de gemeente correct is. Heeft de gemeente in de vergunning verlening er alles aan gedaan om de veiligheid van de bezoekers van het evenement te borgen?
- De volgende stap is te onderzoeken of aan de voorwaarden van de in de door de gemeente verleende vergunning is voldaan door de organisatie van het evenement of festiviteit. Zo niet, dan kan de organisator van het evenement aansprakelijk gesteld worden voor alle letselschade en zal deze de schade moeten vergoeden.
- Vervolgens kan worden onderzocht of het bedrijf wat de hoogwerker voor het evenement heeft geleverd het ongeluk verweten kan worden en aansprakelijk gesteld kan worden.
Opzet of roekeloos gedrag van het slachtoffer
Organisatoren van evenementen of werkgevers die hoogwerkers inzetten, hebben vaak te maken met zeer strenge veiligheidseisen waardoor zij bijna altijd aansprakelijk zijn bij een ongeval met hoogwerker of tillift. Alleen als het ongeluk met opzet of door roekeloos gedrag van het slachtoffer is ontstaan, dan ligt de aansprakelijkheid voor alle letselschade bij het slachtoffer zelf. De organisator of werkgever is dan niet aansprakelijk voor de schade van het slachtoffer.