U heeft een ongeluk met een paard gehad. Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een paardrij-ongeval? U bent getrapt, gebeten of gevallen tijdens het paardrijden en heeft letselschade opgelopen? Bij een ongeval met paard of pony is de eigenaar of de manege altijd aansprakelijk voor de schade.
Bent u door toedoen van een paard gebeten, getrapt of gevallen en heeft u daardoor verwondingen opgelopen? Bent u door een onverwachte beweging van het paard betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Is het paard uit zijn eigen op hol geslagen? Bent u als ruiter betrokken geraakt bij een ongeluk op de manege?

Heeft uw viervoeter een ongeluk in het verkeer veroorzaakt omdat deze spontaan besloot niet te willen luisteren? Valt u tijdens een buitenrit van een bokkende hengst die u mee heeft gekregen van de manege? Paarden en pony’s kunnen onberekenbaar zijn en af en toe de gekste capriolen uithalen. Maar deze dieren kunnen ook onverwacht bijten, een trap uitdelen of u kunt door een onverwachte beweging uit het zadel vallen en heel lelijk terechtkomen.
Het letsel kan u veel schade berokkenen. Niet alleen persoonlijke schade waardoor u een medische behandeling nodig heeft en wellicht blijvende gevolgen overhoudt aan het ongeval, maar een ongeval met paard of pony kan ook flinke financiële gevolgen voor u hebben. Als er door toedoen van het paard lichamelijk letsel is ontstaan, dan moet de letselschade worden vergoed.
Aansprakelijkheid bij ongeval met paard of pony
Dieren zijn vaak onberekenbaar. Een hondenbeet, trap van een paard, overstekende kat waardoor u tegen een boom rijdt, ongevallen met dieren gebeuren. Het makste en liefste paard van stal, die nooit geen vlieg kwaad heeft gedaan en waar de hele manage zijn eerste paardrijlessen op heeft gedaan, kan in één keer een onverwachte spontane beweging maken. Onberekenbaar gedrag die ervoor zorgt dat de ruiter van het paard afvalt en heel lelijk terecht komt op de harde vloer van de stal of met het hoofd de staldeur ongelukkig raakt.
Flinke verwondingen en ander lichamelijk letsel kan het gevolg zijn. Maar niet alleen dat. Een ongeval met paard of pony kan hierdoor ook voor aanzienlijk financiële schade zorgen. Wanneer u letsel en letselschade door een paard oploopt, dan is de bezitter of eigenaar in principe aansprakelijk voor alle schade. Het onverwacht handelen van het paard staat hierbij centraal. De wetgever noemt dit: de eigen energie van het paard en het onberekenbare element dat daarin besloten ligt.
Dieren gedragen zich soms onberekenbaar. Bij onverwachte spontane gedraging van uit het paard zelf, is de bezitter van het paard, en dat is vaak de eigenaar, aansprakelijk voor alle schade die de viervoeter veroorzaakt. Er is sprake van risicoaansprakelijkheid. Hierdoor is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de door het dier veroorzaakte schade.
Gedeelde aansprakelijkheid bij letsel door val van een paard
Bij een ongeval met paard of pony waarbij lichamelijk letsel is ontstaan, en voortgekomen is uit een onverwachte gedraging van het paard zelf, is de eigenaar altijd aansprakelijk voor de door het dier veroorzaakte schade. Dit is ook van toepassing als de ruiter of jockey een zeer ervaren paardrijder is. Echter, rechters kijken bij een val van een paard ook naar de schuldvraag. Als de berijder schuld heeft aan de val, dan is de bezitter of eigenaar niet volledig aansprakelijk voor alle schade. Toen de ruiter op het paard stapte, wist de ruiter dat deze een risico nam door op het zadel te klimmen.
Bij een ongeval met paard waarbij de ruiter valt, hangt het van de mate van eigen schuld af hoeveel schadevergoeding er wordt uitbetaald.
Rechters bepalen dat bij een val van een paard, waarbij de berijder schuld heeft aan de val, de aansprakelijkheid voor een deel bij de berijder ligt. Het percentage schuld ligt afhankelijk van de omstandigheden tussen de 50 en 100 procent. Bij een ongeval met paard of pony is de bezitter van de viervoeter dus altijd minimaal voor de helft aansprakelijk voor de schade. Het is aan de rechter welk percentage het wordt.
Manege aansprakelijk bij ongeval met paard tijdens paardrijles
Ook als er een ongeval met paard plaatsvindt op een manege of tijdens paardrijlessen verzorgd door de manege, is de manegehouder als eigenaar van de manegepaarden aansprakelijk voor alle schade die zijn dieren veroorzaken bij de leerlingen van de paardrijschool. Bij persoonlijk letsel is de manege altijd aansprakelijk, ook al staat in de voorwaarden dat de manege geen aansprakelijkheid voor schade aanvaard. Ook als het manegepaard geen eigendom is van de manege, maar wel wordt ingezet voor lessen, dan is de manege door deze bedrijfsmatige inzet van het manegepaard aansprakelijk voor de letselschade en niet de daadwerkelijke eigenaar.
Ongeluk met paardrijden tijdens paardrijles op manege en letsel door val, trap of beet opgelopen? Bij ongeval met paard is de manege, afhankelijk van de schuldvraag, altijd voor minimaal 50% aansprakelijk.
De regel van beperkte aansprakelijkheid bij eigen schuld is ook bij maneges van toepassing. De manege eigenaar moet altijd tussen de 50% en 100% van de schade vergoeden als er sprake is van eigen schuld bij de ruiter. Rechters zullen hierbij kijken naar de omstandigheden.
- Maakte de paardrijschool gebruik van goed onderhouden en goed werkende materialen als zadels en teugels?
- Hield de paardrijinstructeur wel voldoende toezicht?
- Was het manegepaard wel mak genoeg om erop te kunnen rijden?
Op basis van de omstandigheden wordt bepaald in welke mate de schade op de manege is te verhalen.
Letselschade door beet of trap van een paard
Een paardenbeet of een trap van een paard kan voor het slachtoffer letselschade veroorzaken. En ook als u bent gebeten door een paard of een trap hebt gekregen is de bezitter of eigenaar aansprakelijk voor alle schade. Ook bij trappen en bijten is de regel van eigen schuld van toepassing. Had u de viervoeter al een tijd gemeen lopen pesten dan kan de rechter besluiten om degene die getrapt of gebeten is door het paard voor een deel aansprakelijk te stellen voor het ongeval.
De letselschade door trap van een paard moet dan voor een deel zelf betaald worden. Ook als dit ongeluk op een manege heeft plaatsgevonden wordt er naar de schuld gekeken. Op maneges lopen veel jonge kinderen rond. Een ongeval met paard of pony komt dan vaker bij kinderen voor. Schuld bij een ongeluk op een manege kan wettelijk niet worden toegewezen aan kinderen jonger dan veertien jaar, hoe erg ze het paard ook hebben getreiterd. Als er een ongeval met paard en kind plaatsvindt is de manege altijd volledig aansprakelijk.
Kinderen die betrokken zijn bij een ongeluk met paard of pony
De regel dat bij eigen schuld de berijder van het paard of pony voor een deel aansprakelijk is, is niet van toepassing bij kinderen. De eigen schuld regeling bij een ongeval met paard of pony geldt niet voor kinderen van jonger van 14 jaar. Is een kind jonger dan 14 jaar betrokken bij een ongeval door een onverwachte beweging van een paard, dan is de bezitter of eigenaar van het paard volledig aansprakelijk en dienen alle letselschade schadeposten volledig te worden vergoed.