Tijdens uw georganiseerde vakantie of op weg naar uw vakantiebestemming, bent u betrokken geraakt bij een ongeluk met de touringcar bus. U bent gewond geraakt en heeft letselschade. Wie is dan aansprakelijk en wie betaalt uw schade bij een busongeluk? Een ongeval met touringcar tijdens vakantie kan flinke financiële gevolgen hebben.
U heeft letselschade opgelopen en wilt de schade vergoed hebben. Hoe doet u dat bij een ongeval in het buitenland? Als u passagier was van een georganiseerde touringcar busreis, dan is bijna altijd de reisorganisatie volledig aansprakelijk voor al uw letselschade.

Niemand zit op zijn vakantie te wachten op een ongeval met de touringcar van de reisorganisatie waar u een vakantiereis geboekt heeft. Als u een georganiseerde busvakantie, een busreis naar uw vakantiebestemming of een rondreis per bus hebt geboekt, verwacht u geen letsel op te lopen. Gewond raken door een ongeluk met de bus naar uw vakantiebestemming of een ongeval met touringcar tijdens vakantie, niemand zit er op te wachten. Toch vinden er ongelukken met bussen en touringcars op vakantie plaats.
Wie is, bij een ongeval met touringcar tijdens vakantie of ongeluk naar u uw vakantiebestemming toe, nu precies aansprakelijk? Wie kunt u aansprakelijk stellen voor het busongeluk op vakantie? Hoe krijgt u een schadevergoeding voor de letselschade door al gevolg van een touringcar ongeluk? Moet u in het buitenland procederen om uw schade vergoed te krijgen? Hoe gaat een ongeval met een touringcar tijdens vakantie in zijn werk? Wat te doen bij een ongeval met bus of ongeval met touringcar tijdens vakantie?
Bus ongeluk of ongeval met touringcar tijdens vakantie
U kunt op verschillende manieren betrokken raken bij een ongeval met een touringcar tijdens uw vakantie. U kunt te maken krijgen met een eenzijdig ongeluk met de bus of u raakt betrokken bij een aanrijding met een andere verkeersdeelnemer. Naast de ‘normale’ ongelukken met touringcarbussen zijn het de touringcar chauffeurs die regelmatig aanleiding zijn voor een ongeval:
- een zieke chauffeur die het niet lukt om zijn bus op de weg te houden en tegen een scooter knalt,
- een buschauffeur met slaap te kort, die knikkebollend achter het stuur zit, ramt een auto op de snelweg die hij niet opmerkte,
- een touringcar chauffeur op weg naar het wintersportgebied die geen sneeuwketting had meegenomen en daardoor van de weg raakte,
- een buschauffeur die idioot hard aan het rijden is om maar op tijd thuis te zijn en met zijn bus met passagiers verongelukt omdat hij de macht over het stuur verloor,
- de buschauffeur die onverantwoord aan het inhalen is en een tegenligger ramt die niet meer kon uitwijken,
- een touringcar chauffeur die keihard op een file inrijdt omdat hij niet goed zit op te letten achter het stuur,
- een busongeluk omdat de chauffeur de auto van rechts geen voorrang gaf omdat hij niet zat op te letten,
- gewonden na een verkeersongeluk omdat de buschauffeur meer interesse voor zijn mobieltje had dan de weg,
- een dronken buschauffeur die brokken maakt omdat hij het allemaal niet goed kan inschatten, etc.
Ongelukken tijden een busreis gebeuren, of het nu de schuld van de buschauffeur was of dat de schuld van de aanrijding bij de andere verkeersdeelnemer lag, u zit met de letselschade als u bij het ongeval gewond bent geraakt. Omdat de kosten voor letselschade flink kunnen oplopen, is het van belang dat u iemand aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Maar hoe moet dat bij een ongeval met touringcar tijdens vakantie of weekend tripje? En wat als u een ongeluk met de bus krijgt terwijl u naar uw vakantiebestemming op weg bent? Hoe gaat de schadeafwikkeling met de buitenlandse wet- en regelgeving in zijn werk?
Ongeval met touringcar tijdens georganiseerde busreis
Loopt u letsel op terwijl u met een georganiseerde reis op vakantie bent, dan is de vraag wie aansprakelijk is voor de letselschade door het touringcar ongeval eenvoudig. De reisorganisatie heeft via de met u afgesloten reisovereenkomst beloofd dat de organisatie van de busreis uitgevoerd zal worden ‘overeenkomstig de verwachtingen die u redelijkerwijs mag hebben of basis van de met u afgesloten reisovereenkomst’.
Als u door het touringcar ongeval tijdens vakantie gewond raakt en letsel oploopt, dan is de reis niet volgens de verwachtingen die u zou mogen hebben verlopen. Dit betekent dat de reisorganisatie aansprakelijk is en een schadevergoeding moet betalen voor al uw letselschade.
Aansprakelijkheid voor ingehuurde touringcars en tripjes
Deze aansprakelijkheid voor ongelukken tijdens busreis betekent niet alleen dat de reisorganisator aansprakelijk is voor een door de reisorganisatie zelf georganiseerde busreis, maar ook als de reisorganisatie iemand inhuurt om de busreis te organiseren. Ook dan blijft de reisorganisator aansprakelijk voor alle letselschade die u oploopt.
- Als de TUI-reisorganisatie een lokaal Italiaans busbedrijf inhuurt om u met hun touringcar in Florence rond te rijden voor een bezichtiging van de stad, is bij een ongeval met de touringcar waarbij u letsel oploopt TUI aansprakelijk voor uw letselschade. U kunt dan bij TUI aankloppen voor een schadevergoeding en mogelijk een smartengeld uitkering.
- Als u een busvakantie boekt bij D-reizen en onderweg naar uw vakantiebestemming in Spanje raakt u gewond bij een ernstig ongeval met een andere touringcar, waarbij de chauffeur van uw touringcar bus niets te verwijten valt en de andere verkeersdeelnemer is volledig aansprakelijk, dan is het de reisorganisatie D-reizen die voor uw letselschade aansprakelijk is.
- Biedt het hotel waar u op vakantie verblijft ook busritjes in de omgeving aan, en u boekt zo een bustripje buiten het programma van de door u geboekte vakantiereis om, dan is bij een ongeval met de touringcar tijdens de bustrip de reisorganisatie niet aansprakelijk. Het bustripje maakte geen deel uit van uw pakketreis.
Dus ook als de reisorganisatie een derde partij inhuurt om hetgeen u geboekt heeft mogelijk te maken, bijvoorbeeld een lokale busmaatschappij, ook dan blijft de reisorganisatie aansprakelijk voor de schade die u is aangedaan. Huurt niet uw reisorganisator deze derde partij in, maar doet u dat zelf, dan bent u zelf aansprakelijk en valt de reisorganisator niets te verwijten.
Ongeval met bus of ongeval met touringcar tijdens vakantie
Als u te maken krijgt met een touringcar ongeval tijdens uw vakantie, waarbij de touringcar rit deel uitmaakte van uw boeking, en u raakt daarbij gewond, dan is volgens artikel 7:507 lid 1 BW de reisorganisatie altijd aansprakelijk daarvoor. Uitzonderingen als een overmacht situatie of als het ongeval aan het gedrag van de reiziger zelf te wijten is, daargelaten.
Een reisorganisator heeft met het afsluiten van een reisovereenkomst de verplichting op zich genomen om deze met u afgesloten overeenkomst uit te voeren overeenkomstig de verwachtingen die u op grond van deze overeenkomst redelijkerwijs zou mogen hebben.
Is de georganiseerde busvakantie of georganiseerde busreis niet verlopen als verwacht omdat er een ongeval plaatsvond, dan is het de reisorganisatie die voor de schade moet opdraaien. Een touringcar passagier heeft dan recht op een vergoeding van alle letselschade.
Reisorganisatie moet bewijs leveren voor niet aansprakelijkheid
Bij een ongeval met bus of ongeval met touringcar tijdens vakantie is de reisorganisator in sommige gevallen niet aansprakelijk. Boekte u buiten de pakketreis om zelf een busrit of was er sprake van overmacht of veroorzaakt een buspassagier het ongeval zelf, dan is de reisorganisator niet aansprakelijk voor de door de touringcar passagier opgelopen letselschade bij een ongeval. Weet dat als er mogelijk geen aansprakelijkheid van de reisorganisatie is, de reisorganisator dit altijd zelf moet bewijzen. De bewijslast of de reisorganisator aansprakelijk is, ligt bij de reisorganisator en niet bij u.