U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Een ongeval met whiplash tot gevolg. Vaak een aanrijding van achteren die pijn in de nek, hoofdpijn of rugpijn veroorzaakt. De aandoening kan op de lange duur veel letselschade veroorzaken.
Een ongeval met whiplash tot gevolg ontstaat vaak bij botsingen van achteren in de file of voor het stoplicht. Een aanrijding van achteren of kop-staartbotsing hoeft op het eerste gezicht niet veel letselschade te veroorzaken. Deze nek aandoening kan zich na enkele dagen of zelf pas na maanden openbaren en op de lange termijn veel schade veroorzaken. Een belangrijk advies bij een ongeval met whiplash tot gevolg is dan ook om bij dit soorten botsingen direct na het ongeval een arts te bezoeken.

Om ervoor te zorgen dat uw hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, rugpijn en concentratiestoornissen gekoppeld worden aan dit verkeersongeval, is het belangrijk om hiervoor bewijs te hebben. Het medische dossier van uw huisarts of dokter op de Eerste hulp zorgt daarvoor. Vergeet dit advies niet en wacht hier niet te lang mee. Omdat whiplash letsel voor veel letselschade kan zorgen, zijn verzekeraars er attent op om onder de aansprakelijkheid, en daarmee onder het vergoeden van de schade, uit te komen.
Advies bij ongeval met whiplash tot gevolg direct na de aanrijding
Omdat verzekeringsmaatschappijen de gevaren van een ongeval met whiplash tot gevolg voor de hoogte van de letselschadevergoeding kennen, is het zaak om direct na de aanrijding aandacht te hebben voor het verzamelen van bewijsmateriaal. Om een maximale schadevergoeding te kunnen claimen dient de tegenpartij aansprakelijkheid te erkennen voor de aanrijding.
- Als u de wederpartij kunt overtuigen met bewijsmateriaal maakt dat de letselschade procedure eenvoudiger. Het verzamelen van het bewijs begint al op de plaats van het ongeluk. Een belangrijk advies daarbij is: zorg dat u alles goed documenteert.
- Maak met uw telefoon zo veel mogelijk foto’s of filmpjes. Leg alles vast: van de schade, de omstandigheden, de verkeerssituatie, de nummerborden, de bestuurder van degene die u heeft aangereden, etc.
- Noteer ook de gegevens van de getuigen. Een advies hierbij is om hier niet al te lang mee te wachten. Getuigen verdwijnen na de aanrijding meestal weer snel.
- Vul ook het schadeformulier zo goed mogelijk in en laat degenen die u heeft aangereden dit ondertekenen.
Advies: stel de tegenpartij snel aansprakelijk voor alle schade
Een ongeval met whiplash tot gevolg kan u veel schade gaan opleveren. Niet alleen op de lange termijn, maar ook op de korte termijn kunt u voor kosten komen te staan. Kosten die u zonder uw whiplash niet had gehad. Of u nu een schadevergoeding van de tegenpartij krijgt of niet, u dient de kosten in eerste instantie altijd zelf te betalen. Zaak is daarom om de letselschade procedure snel in gang te zetten door de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor al uw opgelopen schade.
Het aansprakelijk stellen is altijd het eerste wat u moet doen om uw schade te claimen. Daarnaast kunt u een voorschot aanvragen op de schadevergoeding. Een voorschot om de eerste letselschade kosten te kunnen betalen. Als de bestuurder die het ongeval met whiplash tot gevolg heeft veroorzaakt zijn aansprakelijkheid volledig heeft erkend, of althans zijn verzekeraar, dan krijgt u de schade maximaal vergoed.
Omdat bij een ongeval met whiplash de schade in de loop der jaren flink kan oplopen, zullen de verzekeringsmaatschappijen niet snel de aansprakelijkheid volledig erkennen. Mochten er argumenten zijn waarom zij niet volledig aansprakelijk zijn, dan krijgt u ook maar een deel van de schadevergoeding op uw rekening bijgeschreven.
Schadevergoeding bij ongeval met whiplash tot gevolg
Indien de aansprakelijkheid is geregeld en u uw schade volledig kunt claimen bij de tegenpartij, dan dient u een overzicht te maken van alle kosten die u ongewild moet maken. U kunt namelijk alle extra kosten die u door het ongeval hebt moeten maken claimen. Er ontstaan snel meer schadeposten dan u op het eerste gezicht denkt.
- Inkomensschade is daarbij vaak de grootste schadepost.
U moet inkomen missen omdat u tijdelijk of wellicht zelfs geheel arbeidsongeschikt bent geraakt door de whiplash klachten. Maar er zijn veel meer schadeposten die u kunt declareren bij de tegenpartij:
- de kosten van vervoer naar het ziekenhuis of uw fysiotherapeut,
- de eigen bijdragen van medicijnen, de extra oppas of BSO uren,
- het abonnement van de sportclub waar u geen gebruik meer van kunt maken,
- de huishoudelijke hulp die u noodgedwongen hebt moeten inhuren,
- de letselschade advocaat of letselschade expert die u moet bijstaan in de letselschade procedure, etc.
Alle extra te maken kosten, hoe groot of klein deze ook zijn, kunt u als schadepost indienen bij de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder die het ongeval met whiplash voor u tot gevolg heeft veroorzaakt. Nog meer voorbeelden zijn:
- smartengeld vergoeding voor uw gederfde levensvreugd door al uw geleden pijn en verdriet;
- juridische kosten van uw rechtsbijstand door een letselschade jurist of advocaat;
- vergoeding voor huishoudelijke hulp omdat u dat zelf niet meer lukt;
- reiskosten voor alle bezoekjes aan uw therapeut of arts;
- vergoeding van persoonlijke eigendommen als kleding, horloge, bril of telefoon;
- kosten voor verlies van zelfwerkzaamheid omdat u karweitjes in en om het huis niet meer zelf kunt uitvoeren;
- verlies van verdienvermogen door arbeidsongeschiktheid of lager salaris;
- vergoeding voor zinloos geworden uitgaven van lidmaatschappen of geboekte vakanties waar u niets meer aan heeft;
- medische kosten, behandelingen, hulpmiddelen of medicijnen die niet worden vergoed.
U kunt dus meer schade claimen bij een ongeval met whiplash tot gevolg dan alleen uw persoonlijke bezittingen en de schade aan uw voertuig. Ook kunt u een voorbehoud maken voor schadeposten die mogelijk in de toekomst kunnen gaan ontstaan. Vooral bij whiplash klachten die lang kunnen aanhouden, is het mogelijk dat de schadeposten in de toekomst nog flink kunnen gaan oplopen. Pas als de medische eindtoestand is bereikt weet u wat uw onkosten door het ongeval uiteindelijk zijn.
Juridische bijstand bij een ongeval met whiplash
Rechtsbijstand bij het claimen van uw letselschade zijn extra kosten die u moet maken als gevolg van uw ongeval met whiplash tot gevolg en kunnen als schadepost in de schadeclaim worden opgevoerd. Rechtsbijstand bij letselschade is echter niet altijd in zijn geheel op te voeren als schadepost. Uw rechtsbijstand bij letselschade is alleen gratis als de aansprakelijkheid volledig is erkend door de tegenpartij. Wees hier attent op als u een letselschade advocaat of letselschade jurist in gaat schakelen.
Is de aansprakelijkheid maar voor een deel erkend, dan krijgt u ook alleen maar voor dat deel uw letselschade kosten vergoed. De verzekering van de tegenpartij zal vooral bij whiplash letsel proberen om, in ieder geval voor een deel onder de aansprakelijkheid uit te komen. Whiplash klachten kunnen heel lang voortduren en daarmee ook de schadeposten met alle gevolgen voor de cumulatieve hoogte van de letselschade bedragen.
Bezoek zo snel mogelijk een arts
Bij een aanrijding van achteren of een kop-staartbotsing is de aansprakelijkheid meestal wel duidelijk, die ligt bij de achterop rijder. Het erkennen van de whiplash aandoening is andere koek. Verzekeraars zullen hier onderuit proberen te komen door het whiplash letsel door het ongeval in twijfel te trekken. Het is dus belangrijk dat u na het ongeval een bezoek brengt aan het ziekenhuis of uw huisarts om succesvol een maximale schadevergoeding te kunnen claimen bij whiplash letsel. Een belangrijk advies daarom is: zorg dat u na het ongeval een arts bezoekt. Vergeet dit advies bij een ongeval met een whiplash tot gevolg niet.